Odstavec předpisu 4/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
§ 8
§ 8
Konzervanty
(1) Konzervanty povolené při výrobě potravin,
potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou vyskytovat,
a další podmínky použití konzervantů stanoví
příloha č. 6 k této vyhlášce. Nejvyšší povolené
množství
upravené v příloze č. 6 k této vyhlášce je vztaženo
na
potraviny připravené ke spotřebě podle návodu výrobce.
(2) Kyselina benzoová, kyselina propionová a její
soli mohou být přirozeně přítomny v určitých fermentovaných
výrobcích jako důsledek fermentačního procesu
při zachování zásad správné výrobní praxe. V takovém
případě se tyto látky nepovažují za látky přídatné.
(3) Oxid siřičitý a jeho sloučeniny upravené v příloze č. 6 k této vyhlášce lze použít
rovněž jako antioxidanty.
(4) Nejvyšší povolená množství oxidu siřičitého
a jeho sloučenin jsou vyjádřena jako oxid siřičitý
v mg.l
-1
nebo v mg.kg-1
a vztahují se k celkovému obsahu
oxidu siřičitého bez ohledu na jeho původ. Obsah
oxidu siřičitého 10 mg.kg-1
nebo 10 mg.l-1
a nižší se
považuje za nulový.(5) Nisin může být jako výsledek fermentační činnosti
přirozeně přítomen v sýrech nebo dalších mléčných
kysaných výrobcích. V takovém případě se tato
látka nepovažuje za látku přídatnou.
(6) Dusitan draselný a dusitan sodný se mohou
použít k výrobě potravin pouze ve směsi se solí nebo
s náhradou soli.