Odstavec předpisu 4/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
Příl.10
Příloha 10
Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při
výrobě potravin a podmínky jejich použití
Tabulka č. 1
Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin
a podmínky jejich použití
---------------------- ------------------------------------------------------------------------------------
Látka Podmínky použití NPM reziduí rozpouštědla
v extrahované potravině mg.kg-1
---------------------- ------------------------------------------------------------------------------------
Hexan * Výroba nebo frakcionace tuků a olejů, výroba 1
kakaového másla v tuku, oleji či kakaovém prášku
Výroba či frakcionace bílkovinných produktů 10
a odtučněných mlýnských výrobků v bílkovinném produktu či mlýnském
výrobku
30
v odtučněném sojovém produktu při
prodeji spotřebiteli
Výroba odtučněných obilních klíčků 5
v odtučněných klíčcích
Methylacetát Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo odstraňování 20
senzoricky nežádoucích látek a hořčin z těchto v kávě a čaji
produktů
Výroba cukru z melasy 1
v cukru
Ethylmethyl-keton, Frakcionace tuků a olejů 5
synon. butan-2-on v tuku či oleji
Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se sníženým 20
obsahem kofeinu nebo odstraňování senzoricky v kávě a čaji
nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů
Dichlormethan Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se sníženým 2
obsahem kofeinu nebo odstraňování senzoricky v pražené kávě
nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů 5
v čaji
Methanol Výroba potravin 10
v potravině
Propan-2-ol synon. Výroba potravin 10
isopropylalkohol v potravině
Dimethylether Výroba odtučněných bílkovinných potravin 0,009
živočišného původu v odtučněné bílkovinné
potravině
---------------------- ------------------------------------------------------------------------------------
Poznámka:
* Hexanem se ve smyslu této vyhlášky rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících
6 uhlíkových atomů, a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C.
Tabulka č. 2
Nejvyšší povolená množství reziduí extrakčních rozpouštědel v potravině
----------------------------------------------------------------------------
Látka NPM reziduí rozpouštědla v potravině při
použití extrakčních rozpouštědel při
přípravě látek určených k aromatizaci
z přírodních aromatických surovin mg.kg-1
----------------------------------------------------------------------------
diethylether 2
hexan* 1
methylacetát 1
butan-1-ol 1
butan-2-ol 1
ethylmethylketon 1
dichlormethan 0,02
1,1,1,2-tetrafluorethan 0,02
propanol 1
cyklohexan 1
methanol 1,5
propan-2-ol 1
----------------------------------------------------------------------------
Poznámka:
* Hexanem ve smyslu této vyhlášky se rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků
obsahujících 6 uhlíkových atomů, a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C."