Odstavec předpisu 4/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
§ 2
§ 2
Vymezení pojmů
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) nezpracovanou potravinou potravina, která neprošla
žádným technologickým zpracováním, které by
způsobilo podstatnou změnu jejího původního
stavu; potravina však může být očištěná, dělená,
loupaná, zbavená skořápek, mletá, řezaná, krájená,
chlazená, zmrazená, balená, nebalená nebo
v ochranné atmosféře,
b) potravinou se sníženým obsahem energie potravina,
u níž je obsah využitelné energie nižší nejméně
o 30 % ve srovnání s původní nebo podobnou
potravinou,
c) potravinou bez přidaného cukru potravina, ke
které nebyly při výrobě přidány monosacharidy,
disacharidy a jiné potraviny používané pro své sladivé
vlastnosti,
d) správnou výrobní praxí zásady a doporučené postupy
při výrobě potravin, při jejichž dodržení jsou
splněny požadavky na bezpečnost potravin,
e) rozpouštědlem látka používaná k rozpouštění potravin
nebo jejich součástí včetně všech kontaminujících
látek, které se vyskytují v potravinách
nebo na jejich povrchu,
f) extrakčním rozpouštědlem rozpouštědlo, které se
používá při extrakčním procesu během zpracování
surovin, potravin nebo jejich součástí nebo složek
a jež se odstraňuje, které však může vést k nezamýšlenému,
ale technicky nevyhnutelnému výskytu
reziduí nebo derivátů v potravinách nebo
ve složkách potravin.