Odstavec předpisu 4/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
§ 1
§ 1
Předmět úpravy
(1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy
Evropské unie1), zároveň navazuje na přímo použitelné
předpisy Evropské unie2) a upravuje množství a druhy
přídatných látek, podmínky jejich použití při výrobě
potravin, stanoví potraviny a skupiny potravin, v nichž
se mohou tyto látky vyskytovat, a upravuje podmínky
a požadavky na použití extrakčních rozpouštědel při
výrobě potravin.
(2) Tato vyhláška se nevztahuje na
a) tekuté přípravky obsahující pektin, odvozené od
sušené jablečné dřeně nebo částí kůry citrusových
plodů,
b) žvýkačkové báze,
c) dextriny určené k výrobě potravin, pražený nebo
dextrinovaný škrob, škrob upravený působením
kyseliny, alkálie, při jejichž použití nedochází ke
změně chemické struktury a amylolytických
enzymů, bělené nebo fyzikálně pozměněné škroby,
pokud jsou určeny k výrobě potravin,
d) chlorid amonný,
e) krevní plasmu, jedlou želatinu, bílkovinné hydrolyzáty,
aminokyseliny a jejich soli s výjimkou kyseliny
glutamové, glycinu, cysteinu a cystinu a jejich solí,
které nemají funkci přídatných látek, mléčné bílkoviny
a lepek,
f) kaseináty a kasein,
g) jedlou sůl,
h) inulin,
i) látky, které jsou přirozenými složkami potravin,
například sacharidy,
j) enzymy neuvedené v přílohách k této vyhlášce.
1) Přílohy I, II, III, IV a V směrnice Evropského parlamentu
a Rady 94/36/ES ze dne 30. června 1994 o barvivech pro
použití v potravinách.
Přílohy I, II, III, IV, V a VI směrnice Evropského parlamentu
a Rady 95/2/ES ze dne 20. února 1995 o potravinářských
přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla,
ve znění směrnice 96/85/ES, směrnice 98/72/ES,
směrnice 2001/5/ES, směrnice 2003/52/ES, směrnice 2003/114/ES,
směrnice 2006/52/ES a směrnice 2010/69/EU.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES ze
dne 23. dubna 2009 o sbližování právních předpisů členských
států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných
při výrobě potravin a složek potravin.
Směrnice Komise 2009/163/EU ze dne 22. prosince 2009,
kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/35/ES
o náhradních sladidlech pro použití v potravinách,
pokud jde o neotam.
Směrnice Komise 2010/59/EU ze dne 26. srpna 2010,
o změně směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES
o sbližování právních předpisů členských států týkajících
se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě
potravin a složek potravin.
Směrnice Komise 2010/69/EU ze dne 22. října 2010, kterou
se mění přílohy směrnice Evropského parlamentu a Rady
95/2/ES o potravinářských přídatných látkách jiných než
barviva a náhradní sladidla.
2) Nařízení Rady (EHS) č. 1601/91 ze dne 10. června 1991,
kterým se stanoví obecná pravidla pro definici, označování
a obchodní úpravu aromatizovaných vín, aromatizovaných
vinných nápojů a aromatizovaných vinných koktejlů.
Nařízení Rady (ES) č. 1037/2001 ze dne 22. května 2001,
kterým se povoluje nabízení nebo dodávání některých
dovážených vín, u nichž mohlo být použito enologických
postupů nestanovených v nařízení (ES) č. 1493/1999,
k přímé lidské spotřebě.
Nařízení Rady (ES) č. 2585/2001 ze dne 19. prosince 2001,
kterým se mění nařízení (ES) č. 1493/1999 o společné organizaci
trhu s vínem.
Nařízení Rady (ES) č. 527/2003 ze dne 17. března 2003,
kterým se povoluje nabízení nebo dodávání některých vín
dovážených z Argentiny, u nichž mohlo být použito enologických
postupů nestanovených v nařízení (ES) č. 1493/1999,
k přímé lidské spotřebě.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005
ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů
v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného
původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS.
Nařízení Komise (ES) č. 884/2007 ze dne 26. července 2007
o mimořádných opatřeních, kterými se pozastavuje používání
barviva E 128 červeň 2G jako potravinového barviva.
Nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 ze dne 22. října 2007,
kterým se stanoví společná organizace zemědělských trhů
a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty (jednotné
nařízení o společné organizaci trhů).
Nařízení Rady (ES) č. 3/2008 ze dne 17. prosince 2007
o informačních a propagačních opatřeních na podporu zemědělských
produktů na vnitřním trhu a ve třetích zemích.
Nařízení Komise (ES) č. 555/2008 ze dne 27. června 2008,
kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES)
č. 479/2008 o společné organizaci trhu s vínem, pokud jde
o programy podpory, obchod se třetími zeměmi, produkční
potenciál a kontroly v odvětví vína.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008
ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách.
Nařízení Komise (ES) č. 606/2009 ze dne 10. července 2009,
kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení
Rady (ES) č. 479/2008, pokud jde o druhy výrobků z révy
vinné, enologické postupy a omezení, která se na ně použijí.
Nařízení Komise (ES) č. 607/2009 ze dne 14. července 2009,
kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení
Rady (ES) č. 479/2008, pokud jde o chráněná označení původu
a zeměpisná označení, tradiční výrazy, označování
a obchodní úpravu některých vinařských produktů.