Odstavec předpisu 127/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 127/2008 Sb., kterou se mění vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů
Čl.I
Čl. I
Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování
potravin a tabákových výrobků, ve znění vyhlášky
č. 368/2005 Sb., vyhlášky č. 497/2005 Sb. a vyhlášky
č. 101/2007 Sb., se mění takto:
1. V poznámce pod čarou č. 2 se věty „Směrnice
Komise 2005/26/ES ze dne 21. března 2005, kterou se
stanoví seznam složek potravin nebo látek prozatímně
vyřazených z přílohy IIIa směrnice 2000/13/ES.“
a „Směrnice Komise 2005/63/ES ze dne 3. října
2005, kterou se opravuje směrnice 2005/26/ES, pokud
jde o stanovení složek potravin nebo látek prozatímně
vyřazených z přílohy IIIa směrnice 2000/13/ES.“ zrušují
a na konci textu se doplňuje věta „Směrnice Komise
2007/68/ES ze dne 27. listopadu 2007, kterou se mění
příloha IIIa směrnice Evropského parlamentu a Rady
2000/13/ES, pokud jde o určité složky potravin.“.
2. Příloha č. 1 zní:
„Příloha č. 1 k vyhlášce č. 113/2005 Sb.
----------------------------------------------------------------- obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, pšenice špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky z nich s výjimkou glukosového sirupu a dextrosy z pšenice (*), maltodextrinů na bázi pšenice (*), glukosového sirupu vyrobeného z ječného škrobu a obilovin používaných k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje ----------------------------------------------------------------- korýši a výrobky z nich ----------------------------------------------------------------- vejce a výrobky z nich ----------------------------------------------------------------- ryby a výrobky z nich s výjimkou rybí želatiny používané jako nosič u vitamínových nebo karotenoidních přípravků, rybí želatiny nebo vyziny používané jako čeřidlo při výrobě piva a vína ----------------------------------------------------------------- jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich ----------------------------------------------------------------- sójové boby (sója) a výrobky z nich s výjimkou zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (*), přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního D-alfatokoferolu, přírodního D-alfa tokoferolacetátu, přírodního D-alfa tokoferolu sukcinátu získaného ze sójových bobů, rostlinného oleje získaného z fytosterolů a esterů fytosterolů ze sójových bobů, rostlinný stanol ester vyrobený ze sterolů z rostlinného oleje ze sójových bobů ----------------------------------------------------------------- mléko a výrobky z něj (včetně laktózy) s výjimkou syrovátky používané k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje a lacitolu ----------------------------------------------------------------- suché skořápkové plody, tj. mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylusavellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), ořechy makadamie a queensland (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich s výjimkou suchých skořápkových plodů požívaných k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje ----------------------------------------------------------------- celer a výrobky z něj ----------------------------------------------------------------- hořčice a výrobky z ní ----------------------------------------------------------------- sezamová semena (sezam) a výrobky z nich ----------------------------------------------------------------- oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2----------------------------------------------------------------- vlčí bob (lupina) a výrobky z něj ----------------------------------------------------------------- měkkýši a výrobky z nich -----------------------------------------------------------------
(*) včetně výrobků obsahujících tyto složky, pokud
zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergie, kterou
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil pro
příslušný základní produkt.