Odstavec předpisu 356/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 356/2008 Sb., kterou se provádí zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech, ve znění pozdějších předpisů
§ 27
§ 27
Kontrola rizik u prvovýrobců
(1) V provozech na úrovni
prvovýroby se
provozovatel
zaměřuje zejména na kontrolu
a) fyzikálního nebezpečí, zejména cizích těles v produktech,
například znečišťujících produktů rostlinného
původu, kusy dřeva, kovů,
b) biologického nebezpečí, kterým jsou
1. patogenní mikroflóry (například ze
zeminy,
vody, salmonela),
2. mykotoxiny produkované plísněmi (aflatoxiny,
fumonisiny),
3. živočišní škůdci (například riziko zavlečení nákazy
hmyzem a volně žijícími ptáky a hlodavci),
c) chemického nebezpečí, kterým jsou
1. těžké kovy (například arzen, kadmium,
olovo,
rtuť),
2. zakázané látky a produkty uvedené v příloze č. 1 a
nežádoucí látky a produkty uvedené v příloze č. 2,
3. nesprávná používání doplňkových
látek v krmivech.
(2) Ustanovením odstavce 1 nejsou dotčeny požadavky
vyplývající z jiných právních předpisů14) a přímo
použitelných předpisů Evropských společenství o bezpečnosti
potravinového řetězce15).
14) Zákon č. 156/1998
Sb.,
o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech
a o agrochemickém
zkoušení zemědělských půd (zákon o hnojivech), ve znění pozdějších předpisů.
Zákon č. 166/1999
Sb., o veterinární
péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších
předpisů.
Zákon č. 326/2004
Sb., o rostlinolékařské
péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
15) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)
č. 183/2005
ze dne 12. ledna 2005, kterým se stanoví požadavky na hygienu
krmiv.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 999/2001
ze dne 22. května 2001 o stanovení pravidel pro prevenci, tlumení
a eradikaci některých přenosných spongiformních encefalopatií, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2002
ze dne 3. října 2002 o hygienických pravidlech pro vedlejší
produkty živočišného původu, které nejsou určeny pro lidskou spotřebu, v platném
znění.
Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002,
kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinové
legislativy, kterým se zřizuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin a kterým se
stanoví postupy týkající se bezpečnosti
potravin.