Odstavec předpisu 370/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 370/2008 Sb., kterou se mění vyhláška č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění pozdějších předpisů
Čl.I
Čl. I
Vyhláška č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky
pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy
a jedlé tuky a oleje, ve znění vyhlášky č. 124/2004 Sb.
a vyhlášky č. 78/2005 Sb., se mění takto:
1. V úvodní větě se poznámka pod čarou č. 1
včetně odkazu na poznámku pod čarou zrušuje.
2. V § 1 odstavec 1 včetně poznámek pod čarou
č. 1 a 1a zní:
„(1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy
Evropských společenství1), zároveň navazuje na přímo
použitelný předpis Evropských společenství1a) a upravuje
požadavky pro mléko a mléčné výrobky.
1) Směrnice Rady 83/417/EHS z 25. července 1983 o sbližování
právních předpisů členských států týkajících se některých
druhů mléčných bílkovin (kaseinů a kaseinátů) určených
k lidské spotřebě.
Směrnice 2001/114/ES ze dne 20. prosince 2001 o některých
druzích zahuštěného a sušeného mléka určeného k lidské
spotřebě.
Směrnice Rady 2007/61/ES ze dne 26. září 2007, kterou se
mění směrnice 2001/114/ES o některých druzích zahuštěného
a sušeného mléka určeného k lidské spotřebě.
1a) Nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 ze dne 22. října 2007,
kterým se stanoví společná organizace zemědělských trhů
a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty (jednotné
nařízení o společné organizaci trhů).“.
3. V § 1 se na konci odstavce 3 tečka nahrazuje
čárkou a doplňují se písmena ee) až gg), která znějí:
„ee) mléčným retentátem – výrobek získaný koncentrací
mléčných bílkovin na základě ultrafiltrace
mléka, částečně odstředěného mléka nebo odstředěného
mléka,
ff) mléčným permeátem – výrobek získaný odstraněním
mléčných bílkovín a mléčného tuku z mléka,
částečně odstředěného mléka nebo odstředěného
mléka na základě ultrafiltrace,
gg) laktózou – přírodní složka mléka, která se běžně
získává ze syrovátky s obsahem bezvodé laktózy
ve výši nejméně 99,0 % m/m v sušině; může být
bezvodá nebo obsahovat jednu molekulu krystalové
vody nebo může být směsí obou forem.“.
4. V § 3 odst. 1 se číslo „44“ nahrazuje číslem
„43“.
5. V § 3 odst. 24 se písmeno f) zrušuje.
Dosavadní písmeno g) se označuje jako písmeno f).
6. V § 3 se odstavec 34 zrušuje.
Dosavadní odstavce 35 až 44 se označují jako odstavce
34 až 43.
7. V § 4 se za odstavec 8 vkládá nový odstavec 9,
který zní:
„(9) U zahuštěného mléka a sušeného mléka lze
obsah bílkovin v mléku upravit na minimální hranici
34 % hmotnostních v tukuprosté sušině, a to přidáním
nebo odstraněním mléčných složek takovým způsobem,
aby v upravovaném mléku nebyl změněn poměr
mezi syrovátkovými bílkovinami a kaseinem. K této
úpravě lze použít mléčný retentát, mléčný permeát
a laktózu.“.
Dosavadní odstavce 9 až 13 se označují jako odstavce
10 až 14.
8. V § 11 písmeno l) zní:
„l) panenským olejem – olej podle jednotného nařízení
o společné organizaci trhů1a).“.
9. V příloze č. 2 tabulky 5 a 6 znějí:
"Tabulka 5 Zahuštěné mléčné výrobkyZahuštěné mléčné výrobky neslazené ----------------------------------------------------------- ------------------------------------------ Druh výrobku Obsah tuku (v % hmot.) Mléčná sušina (v % Mléčná sušina hmot. nejméně) tukuprostá (v % hmot. nejméně) ----------------------------------------------------------- ------------------------------------------ Zahuštěná neslazená smetana více než 15,0 včetně 26,5 11,5 ----------------------------------------------------------- ------------------------------------------ Zahuštěné neslazené plnotučné mléko více než 7,5 včetně 25,0 ----------------------------------------------------------- ------------------------------------------ Zahuštěné částečně odstředěné mléko 1,0 až 7,5 20,0 17,5 ----------------------- --------------------- Zahuštěné odstředěné mléko méně než 1,0 včetně ----------------------------------------------------------- ------------------------------------------ Zahuštěné mléčné výrobky slazené ------------------------------------------------------ ----------------------------------------------- Zahuštěné mléčné výrobky ------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Druh výrobku Obsah tuku (v % hmot.) Mléčná sušina (v % Mléčná sušina hmot. nejméně) tukuprostá (v % hmot. nejméně) ------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Zahuštěná slazená smetana více než 16,0 včetně 14,0 ------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Zahuštěné slazené plnotučné více než 8,0 včetně 28,0 mléko ------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Zahuštěné slazené mléko více než 1,0 nejvíce však 24,0 20,0 částečně odstředěné 8,0 ------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Zahuštěné slazené mléko méně než 1,0 včetně 24,0 20,0 odstředěné ------------------------------------------------------- ---------------------------------------------Tabulka 6 Sušené mléčné výrobky----------------------------------------- ------------------------------ Druh výrobku Obsah tuku (v % hmot.) ----------------------------------------- ----------------------------- Sušená smetana více než 42,0 včetně Sušené plnotučné mléko 26,0 až 42,0 Sušené částečně odstředěné mléko více než 1,5 až 26,0 včetně Sušené odstředěné mléko méně než 1,5 včetně" ----------------------------------------- -----------------------------