Odstavec předpisu 235/2010 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 235/2010 Sb., o stanovení požadavků na čistotu a identifikaci přídatných látek
Příl.2
Příloha 2
Požadavky na čistotu a identifikaci
sladidel
---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 420(i) SORBITOL ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma D-glucitol, D-sorbitol Definice Chemický název D-glucitol Einecs 200-061-5 Chemický vzorec C6H14O6Relativní molekulová 182,17 hmotnost Obsah nejméně 97 % celkových glycitolů a nejméně 91 % D- sorbitolu v sušině. Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem CH2OH(CHOH)nCH2OH, kde „n“ je celé číslo Popis bílý hygroskopický prášek, krystalický prášek, vločky nebo granule mající sladkou chuť Identifikace A. rozpustnost velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu B. rozpětí bodu tání 88 - 102 st. C C. monobenzylidenový K 5g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1ml benzaldehydu a derivát sorbitolu 1ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává v mechanické třepačce, dokud se neobjeví krystaly. Filtruje se pomocí odsávání, krystaly se rozpustí ve 20 ml vroucí vody obsahující 1 g hydrogenuhličitanu sodného, zfiltruje se za horka, filtrát se nechá vychladnout, filtruje se odsáváním, promyje se 5 ml směsi methanolu a vody (1:2) a vysuší se na vzduchu. Takto získané krystaly tají při teplotě mezi 173 - 179 st. C. Čistota Obsah vody nejvýše 1,0 %, stanovenou metodou Karl-Fischera Síranový popel nejvýše 0,1 %, vztaženo na sušinu Redukující cukry nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině Celkový obsah cukrů nejvýše 1 %, vyjádřeno jako glukóza v sušině Chloridy nejvýše 50 mg/kg, vztaženo na sušinu Sírany nejvýše 100 mg/kg,vztaženo na sušinu Nikl nejvýše 2 mg/kg,vztaženo na sušinu Arzen nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu Těžké kovy nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 420 (ii) SORBITOL SIRUP ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma D-glucitol sirup Definice Chemický název Sorbitolový sirup připravený hydrogenací glukózového sirupu osahuje D-sorbitol, D-mannitol a hydrogenované sacharidy. Část výrobku, která není D-sorbitolem, je tvořena hlavně hydrogenovanými oligosacharidy vzniklými hydrogenací glukózového sirupu použitého jako surovina (v tomto případě sirup nekrystalizuje) nebo mannitolem. Mohou být přítomna malá množství glycitolů, kde n <= 4. Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem CH2OH(CHOH)nCH2OH, kde „n“ je celé číslo. Einecs 270-337-8 Obsah nejméně 69 % celkových pevných látek a nejméně 50 % D-sorbitolu na bezvodé bázi Popis čirý, bezbarvý a sladce chutnající vodný roztok Identifikace A. rozpustnost mísitelný s vodou, glycerolem a s propan-1,2-diolem B. monobenzylidenový K 5g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1ml benzaldehydu a derivát sorbitolu 1ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává v mechanické třepačce, dokud se neobjeví krystaly. Filtruje se pomocí odsávání, krystaly se rozpustí ve 20 ml vroucí vody obsahující 1 g hydrogenuhličitanu sodného, zfiltruje se za horka, filtrát se nechá vychladnout, filtruje se odsáváním, promyje se 5 ml směsi methanolu a vody (1:2) a vysuší se na vzduchu. Takto získané krystaly tají při teplotě mezi 173 - 179 st. C. Čistota Obsah vody nejvýše 31 % (Karl-Fischerova metoda) Síranový popel nejvýše 0,1 % vztaženo na sušinu Redukující cukry nejvýše 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině Chloridy nejvýše 50 mg/kg vztaženo na sušinu Sírany nejvýše 100 mg/kg vztaženo na sušinu Nikl nejvýše 2 mg/kg vztaženo na sušinu Arzen nejvýše 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy nejvýše 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 421 MANNITOL ---------------- ---------------------------------------------------------------------- 1. MANNITOL Synonyma D-mannitol Definice Vyrábí se katalytickou hydrogenací cukerných roztoků obsahujících glukosu a/nebo fruktosu Chemický název D-mannitol Einecs 200-711-8 Chemický vzorec C6H14O6Relativní molekulová 182,2 hmotnost Obsah nejméně 96 % D-mannitolu a nejvýše 102 % D-mannitolu v sušině Popis bílý, krystalický prášek bez zápachu Identifikace A. rozpustnost rozpustný ve vodě, velmi těžce rozpustný v ethanolu, prakticky nerozpustný v etheru B. rozmezí bodu tání 164 - 169 st. C C. chromatografie na vyhovuje zkoušce tenké vrstvě D. optická otáčivost [alfa]20D: +230 - +250 (boritanový roztok) E. pH 5 - 8 K 10 ml 10% (m/V) roztoku vzorku se přidá 0,5 ml nasyceného roztoku chloridu draselného a poté se změří pH. Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 0,3 %, po sušení při 105 st. C po dobu 4 hodin sušením Redukující cukry nejvýše 0,3 % vyjádřeno jako glukóza Celkové cukry nejvýše 1 % vyjádřeno jako glukóza Síranový popel nejvýše 0,1 % Chloridy nejvýše 70 mg/kg Sírany nejvýše 100 mg/kg Nikl nejvýše 2 mg/kg Olovo nejvýše 1 mg/kg II. MANNITOL VYRÁBĚNÝ FERMENTACÍ Synonyma D-mannitol Definice výroba diskontinuální aerobní fermentací kvasinek Zygosaccharomyces rouxii Chemický název D-mannitol Einecs 200-711-8 Chemický vzorec C6H14O6Relativní molekulová 182,2 hmotnost Obsah nejméně 99% v sušině Popis bílý, krystalický prášek bez zápachu Identifikace A. rozpustnost rozpustný ve vodě, velmi těžce rozpustný v ethanolu, prakticky nerozpustný v etheru B. rozmezí bodu tání 164 - 169 st. C C. chromatografie na vyhoví zkoušce tenké vrstvě D. optická otáčivost [alfa]20D: +230 - +250 (boritanový roztok) E. pH 5 - 8 K 10 ml 10% (m/V) roztoku vzorku se přidá 0,5 ml nasyceného roztoku chloridu draselného a poté se změří pH. Čistota Arabitol nejvýše 0,3 % Úbytek hmotnosti nejvýše 0,3 %, po sušení při 105 st. C po dobu 4 hodin sušením Redukující cukry nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako glukosa Celkové cukry nejvýše 1 %, vyjádřeno jako glukosa Síranový popel nejvýše 0,1 % Chloridy nejvýše 70 mg/kg Sírany nejvýše 100 mg/kg Olovo nejvýše 1 mg/kg Aerobní mezofilní nejvýše 103 v 1 g bakterie Koliformí bakterie negativní/ 10 g Salmonella negativní/ 10 g Escherichia coli negativní/ 10 g Pseudomonas aeruginosa negativní/ 10 g Staphylococcus aureus negativní/10 g Plísně nejvýše 100/ 1 g Kvasinky nejvýše 100/ 1 g ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 950 ACESULFAM K ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma Acesulfam draselný, draselná sůl 3,4-dihydro-6-methyl- 1,2,3-oxathiazin-4-on2,2-dioxidu Definice Chemický název 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-on-2,2-dioxid, draselná sůl Einecs 259-715-3 Chemický vzorec C4H4KNO4S Molekulová hmotnost 201,24 Obsah nejméně 99% C4H4KNO4S vztaženo na bezvodou bázi Popis bílý krystalický prášek bez zápachu. Přibližně 200krát sladší než sacharosa Identifikace A. rozpustnost velmi snadno rozpustný ve vodě, velmi těžce rozpustný v ethanolu B. absorpce maximum při 227 +- 2 nm pro roztok 10 mg v 1000 ml vody v ultrafialové oblasti spektra C. pozitivní zkouška na vyhoví zkoušce (zkouší se zbytek po vyžíhání 2 g draslík vzorku) D. zkouška srážením K roztoku 0,2 g vzorku v 2 ml octové kyseliny a 2 ml vody se přidá několik kapek 10%ního roztoku hexanitrokobaltitanu sodného. Vytvoří se žlutá sraženina. Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 1,0 %, po sušení při 105 st. C po dobu 2 hodin sušením Organické nečistoty vyhoví zkoušce na 20 mg/kg UV aktivních složek Fluoridy nejvýše 3 mg/kg Olovo nejvýše 1 mg/kg ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 951 ASPARTAM ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma aspartylfenylalaninmethylester Definice Chemický název N-L-alfa-aspartyl-L-fenylalanin-1-methylester, N- methylester kyseliny 3-amino-N-(alfa- karbomethoxyfenethyl)-sukcinamové Einecs 245-261-3 Chemický vzorec C14H18N2O5Relativní molekulová 294,31 hmotnost Obsah nejméně 98 % a nejvýše 102 % C14H18N2O5 vztaženo na bezvodou bázi Popis bílý krystalický prášek bez zápachu mající sladkou chuť, přibližně 200x sladší než sacharosa. Identifikace rozpustnost těžce rozpustný ve vodě a v ethanolu Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 4,5 %, po sušení při 105 st. C po dobu 4 hodin sušením Síranový popel nejvýše 0,2 %, vztaženo na sušinu pH mezi 4,5 a 6,0 (roztok 1:125) Transmitance Transmitance 1%ního roztoku ve 2N kyselině chlorovodíkové stanovená v 1cm kyvetě při 430 nm vhodným spektrofotometrem při použití 2N kyseliny chlorovodíkové jako referenčního vzorku není menší než 0,95, což je rovnocenné absorbanci nejvýše asi 0,022. Specifická optická [alfa]20D: +14,50 - +16,50 otáčivost Stanoví se ve 4%ním roztoku zkušebního vzorku v 15N kyselině mravenčí do 30 minut po přípravě. Arzen nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu Těžké kovy nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině Kyselina 5-benzyl-3,6- nejvýše 1,5 %, vztaženo na sušinu dioxo-2-piperazinoctová ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 952 KYSELINA CYKLAMOVÁ A JEJÍ SODNÁ A VÁPENATÁ SŮL ---------------- ---------------------------------------------------------------------- I. KYSELINA CYKLAMOVÁ Synonyma kyselina cyklohexylsulfamová, cyklamát Definice Chemický název kyselina cyklohexan sulfamová, kyselina cyklohexylamino- sulfonová Einecs 202-898-1 Chemický vzorec C6H13NO3S Relativní molekulová 179,24 hmotnost Obsah Kyselina cyklohexylsulfamová obsahuje nejméně 98 % a nejvýše 102 % ekvivalentu C6H13NO3S vztaženo na bezvodou bázi. Popis bílý krystalický prášek, prakticky bezbarvý, se sladkokyselou chutí. Přibližně 40x sladší než sacharosa. Identifikace A. rozpustnost rozpustná ve vodě a v ethanolu. B. zkouška srážením 2%ní roztok se okyselí kyselinou chlorovodíkovou, přidá se 1 ml přibližně 1M roztoku BaCl2ve vodě a v případě vzniku zákalu nebo sraženiny se zfiltruje. K čirému roztoku se přidá 1 ml 10%ního roztoku NaNO2. Vytvoří se bílá sraženina. Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 1 %, po sušení při 105 st. C po dobu 1 hodiny srážením Selen nejvýše 30 mg/kg, vyjádřeno jako Se v sušině Olovo nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu Těžké kovy nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině Arsen nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Cyklohexylamin nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu Dicyklohexylamin nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu Anilin nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu II. CYKLAMÁT SODNÝ Synonyma cyklamát, sodná sůl kyseliny cyklamové Definice Chemický název Cyklohexansulfamát sodný, cyklohexylsulfamát sodný Einecs 205-348-9 Chemický vzorec C6H12NNaO3S a dihydrát C6H12NNaO3S . 2H2O Relativní molekulová 201,22 vztaženo na bezvodou formu hmotnost 237,22 vztaženo na hydratovanou formu Obsah nejméně 98 % a nejvýše 102 % vztaženo na sušinu. Dihydrát: nejméně 84 % vztaženo na sušinu. Popis Bílé krystaly nebo krystalický prášek, bez zápachu, přibližně 30x sladší než sacharosa. Identifikace rozpustnost dobře rozpustný ve vodě, prakticky nerozpustný v ethanolu Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 1 %, po sušení při 105 st. C po dobu 1 hodiny sušením nejvýše 15,2 %, po sušení při 105 st. C po dobu 2 hodin pro dihydrát Selen nejvýše 30 mg/kg vyjádřeno jako Se v sušině Arzen nejvýše 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy nejvýše 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině Cyklohexylamin nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu Dicyklohexylamin nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu Anilin nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu III. CYKLAMÁT VÁPENATÝ Synonyma cyklamát, vápenatá sůl kyseliny cyklamové Definice Chemický název cyklohexansulfamát vápenatý, cyklohexylsulfamát vápenatý Einecs 205-349-4 Chemický vzorec C12H24CaN2O6S2. 2H2O Relativní molekulová 432,57 hmotnost Obsah 98 - 101 %, vztaženo na sušinu. Popis bílé bezbarvé krystaly nebo krystalický prášek. Přibližně 30x sladší než sacharosa Identifikace rozpustnost dobře rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 1 %, po sušení při 105 st. C po dobu 1 hodiny srážením nejvýše 8,5 %, po sušení při 140 st. C po dobu 4 hodin pro dihydrát Selen nejvýše 30 mg/kg, vyjádřeno jako Se v sušině Arzen nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu Těžké kovy nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině Cyklohexylamin nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu Dicyklohexylamin nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu Anilin nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 953 ISOMALT ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma hydrogenovaná izomaltulóza, hydrogenovaná palatinóza Definice Chemický název Isomalt je směsí hydrogenovaných mono- a disacharidů, jejíž hlavními složkami jsou tyto disacharidy: 6-O-alfa-D-glukopyranosyl-D-sorbitol (1,6-GPS) a 1-O-alfa-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrát (1,1-GMP) Chemický vzorec 6-O-alfa-D-glukopyranosyl-D-sorbitol: C12H24O111-O-alfa-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrát: C12H24O11. 2H2O Relativní molekulová 6-O-alfa-D-glukopyranosyl-D-sorbitol: 344,32 hmotnost 1-O-alfa-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrát: 380,32 Obsah Nejméně 98 % hydrogenovaných mono- a disacharidů a nejméně 86 % směsi 6-O-alfa-D-glukopyranosyl-D- sorbitolu a 1-O-alfa-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrátu, vztaženo na bezvodou bázi. Popis bílá lehce hygroskopická krystalická hmota bez zápachu Identifikace A. rozpustnost rozpustný ve vodě a velmi těžce rozpustný v ethanolu B. Chromatografie na Zkouška chromatografií na tenké vrstvě za použití desky tenké vrstvě s asi 0,2 mm vrstvou chromatografického silikagelu. Hlavní skvrny na chromatogramu obsahující 1,1-GMP a 1,6- GPS. Čistota Obsah vody nejvýše 7 %, stanoveno metodou Karl-Fischera Síranový popel nejvýše 0,05 %, vztaženo na sušinu D-mannitol nejvýše 3 % D-sorbitol nejvýše 6 % Redukující cukry nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině Nikl nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu Arzen nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Alovo nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu Těžké kovy (jako Pb) nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 954 SACHARIN A JEHO SODNÁ, DRASELNÁ A VÁPENATÁ SŮL ---------------- ---------------------------------------------------------------------- I. SACHARIN Definice Chemický název 3-oxo-2,3-dihydrobenzo(d)izothiazol-1,1-dioxid Einecs 201-321-0 Chemický vzorec C7H5NO3S Relativní molekulová 183,18 hmotnost Obsah 99 - 101 % C7H5NO3S vztaženo na bezvodou bázi Popis bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu nebo se slabou aromatickou vůní mající sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích, přibližně 300x až 500x sladší než sacharosa Identifikace rozpustnost těžce rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v zásaditých roztocích, mírně rozpustný v ethanolu Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 1 %, po sušení při 105 st. C po dobu 2 hodin sušením Rozpětí bodu tání 226 - 230 st. C Síranový popel nejvýše 0,2%, vztaženo na sušinu Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému 5 kapkami salicylová kyseliny octové, se přidají 3 kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení. o-toluensulfonamid nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu p-toluensulfonamid nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu p-sulfonamid kyseliny nejvýše 25 mg/kg, vztaženo na sušinu benzoové Snadno zuhelnitelné nepřítomny látky Arzen nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Selen nejvýše 30 mg/kg, vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu II SACHARIN SODNÝ Synonyma Sacharin, sodná sůl sacharinu Definice Chemický název o-benzosulfimid sodný, sodná sůl 2,3-dihydro-3- oxobenzisosulfonazolu, oxobenzisosulfonazol, dihydrát sodné soli, 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu Einecs 204-886-1 Chemický vzorec C7H4NNaO3S . 2H2O Relativní molekulová 241,19 hmotnost Obsah 99 - 101 % C7H4NNaO3S, vztaženo na bezvodou bázi Popis bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300 až 500x sladší než sacharosa ve zředěných roztocích Identifikace Rozpustnost snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 15 %, po sušení při 120 st. C po dobu 4 hodin sušením Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému 5 kapkami salicylová kyseliny octové, se přidají 3 kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení. o-toluensulfonamid nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-toluensulfonamid nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-sulfonamid kyseliny nejvýše 25 mg/kg vztaženo na sušinu benzoové Snadno zuhelnitelné nepřítomny látky Arzen nejvýše 3 mg/kg vztaženo na sušinu Selen nejvýše 30 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu III SACHARIN VÁPENATÝ Synonyma sacharin, vápenatá sůl sacharinu Definice Chemický název o-benzosulfimid vápenatý, vápenatá sůl 2,3-dihydro-3- oxobenzisosulfonazolu, hydrát (2:7) vápenaté soli 1,2- benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu Einecs 229-349-9 Chemický vzorec C14H8CaN2O6S2. 31/22H2O Relativní molekulová 467,48 hmotnost Obsah nejméně 95 % C14H8CaN2O6S2vztaženo na bezvodou bázi Popis bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívní sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích, přibližně 300x až 500x sladší než sacharóza ve zředěných roztocích. Identifikace rozpustnost snadno rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v ethanolu Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 13,5 %, po sušení při 120 st. C po dobu 4 hodin sušením Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému 5 kapkami salicylová kyseliny octové, se přidají 3 kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení. o-toluensulfonamid nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-toluensulfonamid nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-sulfonamid kyseliny nejvýše 25 mg/kg vztaženo na sušinu benzoové Snadno zuhelnitelné nepřítomny látky Arzen nejvýše 3 mg/kg vztaženo na sušinu Selen nejvýše 30 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu IV SACHARIN DRASELNÝ Synonyma sacharin, draselná sůl sacharinu Definice Chemický název o-benzosulfimid draselný, draselná sůl 2,3-dihydro-3- oxobenzisosulfonazolu, monohydrát draselné soli 1,2- benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu Einecs Chemický vzorec C7H4KNO3S2. H2O Relativní molekulová 239,77 hmotnost Obsah 99 - 101 % C7H4KNO3S2vztaženo na bezvodou bázi Popis bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích, přibližně 300x až 500x sladší než sacharosa. Identifikace rozpustnost snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 8 %, po sušení při 120 st. C po dobu 4 hodin sušením Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému 5 kapkami salicylová kyseliny octové, se přidají 3 kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení. o-toluensulfonamid nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-toluensulfonamid nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-sulfonamid kyseliny nejvýše 25 mg/kg vztaženo na sušinu benzoové Snadno zuhelnitelné nepřítomny látky Arzen nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Selen nejvýše 30 mg/kg, vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 955 SUKRALOSA ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma 4,1',6'-trichlorgalaktosacharosa Definice Chemický název (1,6-dichlor-1,6-dideoxy-beta-D-fruktofuranosyl)-4- chlor-4-deoxy-alfa-D-galaktopyranosid Einecs 259-952-2 Chemický vzorec C12H19Cl3O8Relativní molekulová 397,64 hmotnost Obsah 98 - 102 % C12H19Cl3O8, vztaženo na bezvodou bázi Popis bílý až téměř krystalický prášek, prakticky bez zápachu Identifikace A. rozpustnost snadno rozpustná ve vodě, methanolu a ethanolu mírně rozpustná v ethyl-acetátu B. absorpce Infračervené spektrum disperze vzorku v bromidu v infračervené oblasti draselném vykazuje stejná relativní maxima při spektra podobných vlnových délkách jako referenční spektrum získané za použití referenčního standardu sukralosy. C. chromatografie na Hlavní skvrna zkušebního roztoku vykazuje stejnou tenké vrstvě hodnotu Rf jako hlavní skvrna standardního roztoku A v testu na jiné chlorované disacharidy. Tento standardní roztok se získá rozpuštěním 1,0 g referenčního standardu sukralosy v 10 ml methanolu, D. specifická optická [alfa]20D: +84,00 - +87,50 vztaženo na bezvodou bázi otáčivost (10% (m/V) roztok) Čistota Obsah vody nejvýše 2,0 %, stanoveno metodou Karl-Fischera Síranový popel nejvýše 0,7 % Jiné chlorované nejvýše 0,5 % disacharidy Chlorované nejvýše 0,1 % monosacharidy Trifenylfosfinoxid nejvýše 150 mg/kg Methanol nejvýše 0,1 % Olovo nejvýše 1 mg/kg ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 957 THAUMATIN ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Definice Chemický název Thaumatin se získává vodnou extrakcí (pH 2,5 - 4) semeníků plodu přírodního druhu Thaumatococcus daniellii (Benth) a sestává v podstatě z bílkovin thaumatin I a thaumatin II spolu s malými množstvími rostlinných složek pocházejících z výchozího materiálu. Einecs 258-822-2 Chemický vzorec Polypeptid 207 aminokyselin Relativní molekulová Thaumatin I: 22209 hmotnost Thaumatin II: 22293 Obsah nejméně 16 % dusíku vztaženo na sušinu, což je ekvivalent nejméně 94 % bílkovin (N x 5,8) Popis krémově zbarvený prášek bez zápachu s intenzívně sladkou chutí, přibližně 2000x - 3000x sladší než sacharosa Identifikace rozpustnost velmi snadno rozpustný ve vodě, nerozpustný v acetonu Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 9,0 %, po sušení při 105 st. C do konstantní sušením hmotnosti Uhlohydráty nejvýše 3 %, vztaženo na sušinu Síranový popel nejvýše 2 %, vztaženo na sušinu Hliník nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu Arzen nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Mikrobiologické celkový počet aerobních mikroorganismů: nejvýše 1000/g požadavky Escherichia coli: negativní/1g ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 959 NEOHESPERIDINDIHYDROCHALKON ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma Neohesperidindihydrochalkon, NHDC, hesperetindihydrochalkon-4',beta-neohesperidosid, neohesperidin DC Definice Chemický název 2-O-alfa-L-rhamnopyranosyl-4'-beta-D-glukopyranosyl hesperetindihydrochalkon, získaný katalytickou hydrogenací neohesperidinu Einecs 243-978-6 Chemický vzorec C28H36O15Relativní molekulová 612,6 hmotnost Obsah nejméně 96 % vztaženo na sušinu Popis téměř bílý krystalický prášek bez zápachu s charakteristickou intenzívní sladkou chutí; přibližně 1000x - 18000x sladší než sacharóza. Identifikace A. rozpustnost snadno rozpustný v horké vodě, velmi těžce rozpustný ve studené vodě, prakticky nerozpustný v etheru a benzenu B. absorpční maxima 282 - 283 nm pro roztok 2 mg ve 100 ml methanolu v ultrafialové oblasti C. Neuova zkouška Rozpustí se asi 10 mg neohesperidinu DC v 1 ml methanolu, přidá se 1 ml 1%ního methanolového roztoku 2- aminoethyldifenylborátu. Vytvoří se jasně žluté zbarvení. Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 11,0 %, po sušení při 105 st. C po dobu 3 hodin sušením Síranový popel nejvýše 0,2 %, vztaženo na sušinu Arzen nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu Těžké kovy nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině
---------------- ---------------------------------------------------------------------- ------------- E 961 NEOTAM Synonyma N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-alfa-aspartyl]-L-fenylalanin-1-methylester 1-methyl- N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-alfa-aspartyl]-L-fenylalaninát Definice Neotam se vyrábí tlakovou reakcí aspartamu, 3,3-dimethylbutanalu a vodíku v methanolu za přítomnosti katalyzátoru - palladia na uhlíku. Produkt se izoluje a čistí filtrací, při níž se může použít infuzoriová hlinka (křemelina). Po odstranění rozpouštědla destilací se neotam promyje vodou, izoluje odstředěním a nakonec suší ve vakuu. CAS 165450-17-9 Chemický název N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-alfa-aspartyl]-L-fenylalanin,1-methylester Chemický vzorec C20H30N2O5Relativní molekulová 378,47 hmotnost Obsah nejméně 97 % vztaženo na sušinu Popis bílý až téměř bílý prášek Identifikace Rozpustnost 4,75% hmot. při 600C ve vodě, rozpustný v ethanolu a ethylacetátu Čistota Obsah vody nejvýše 5% stanoveno metodou Karl-Fischera u vzorku o hmotnosti 25 +- 5mg pH 0,5%ního vodného 5,0 - 7,0 roztoku Rozmezí bodu tání 81 - 84°C N-[N-(3,3- dimethylbutyl)-L- alfa-aspartyl]-L- fenylalanin nejvýše 1,5% Olovo nejvýše 1 mg/kg
---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 962 SŮL ASPARTAMU A ACESULFAMU ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma aspartam-acesulfam, sůl aspartamu-acesulfamu Definice Sůl se připravuje zahříváním aspartamu a acesulfamu K v přibližném poměru 2:1 hmot., v roztoku s kyselým pH, který umožňuje krystalizaci. Draslík a vlhkost se odstraní. Produkt je stabilnější než samotný aspartam. Chemický název 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-one-2,2-dioxid L-fenylalanyl-2-methyl-L-alfa-sůl kyseliny asparagové Chemický vzorec C18H23O9N3S2Relativní molekulová 457,46 hmotnost Obsah 63,0 - 66,0 % aspartamu, vztaženo na sušinu, a 34 - 37 % acesulfamu, kyselá forma, vztaženo na sušinu Popis bílý krystalický prášek bez zápachu Identifikace A. rozpustnost mírně rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu B. transmitance Transmitance 1% vodného roztoku stanovení v 1 cm kyvetě při 430 nm vhodným spektrofotometrem za použití vody jako referenčního roztoku, je nejméně 0,95, což odpovídá absorbanci nejvýše asi 0,022. C. specifická optická [alfa]20D: +14,50 - +16,50 otáčivost Stanoví se při koncentraci 6,2 g v 100 ml 15N kyseliny mravenčí do 30 minut od přípravy roztoku. Poté se provede korekce hodnoty specifické otáčivosti na obsah aspartamu v soli aspartamu-acesulfamu vydělením 0,646. Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 0,5 %, po sušení při 105 st. C po dobu 4 hodin sušením 5-benzyl-3,6- nejvýše 0,5 % dioxopiperazin-2-octová kyselina Olovo nejvýše 1 mg/kg ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 965 (i) MALTITOL ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma D-maltitol, hydrogenovaná maltosa Definice Chemický název (alfa)-D-glukopyranosyl-1,4-D-glucitol Einecs 209-567-0 Chemický vzorec C12H24O11Relativní molekulová 344,31 hmotnost Obsah nejméně 98 % D-maltitolu C12H24O11vztaženo na bezvodou bázi Popis sladce chutnající bílý krystalický prášek Identifikace A. rozpustnost velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu B. rozpětí bodu tání 148 - 151 st. C C. specifická optická [alfa]20D: +105,50 - +108,50 (5% m/V roztok) otáčivost Čistota Obsah vody nejvýše 1 %, stanovenou metodou Karl-Fischera Síranový popel nevýše 0,1 %, vztaženo na sušinu Redukující cukry nejvýše 0,1 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině Chloridy nejvýše 50 mg/kg, vztaženo na sušinu Sírany nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu Nikl nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu Arzen nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 965 (ii) MALTITOL SIRUP ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma hydrogenovaný vysokomaltoso-glukosový sirup, hydrogenovaný glukosový sirup Definice Směs sestávající hlavně z maltitolu se sorbitolem a hydrogenovaných oligo- a polysacharidů. Je vyráběn katalytickou hydrogenací glukosvého sirupu s vysokým obsahem maltosy nebo hydrogenací jeho jednotlivých složek a jejich následným smícháním. Jako obchodní zboží je dodáván ve formě sirupu i jako pevný produkt. Chemický název nejméně 99 % celkových hydrogenovaných sacharidů vztaženo na bezvodou bázi a nejméně 50 % maltitolu vztaženo na bezvodou bázi. Popis čiré viskózní kapaliny bez barvy a bez zápachu nebo bílé krystalické hmoty Identifikace A. rozpustnost velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu B. chromatografie na vyhoví zkoušce tenké vrstvě Čistota Obsah vody nejvýše 31 %, stanoveno metodou Karl-Fischera Redukující cukry nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako glukosa Síranový popel nevýše 0,1 % Chloridy nejvýše 50 mg/kg Sírany nejvýše 100 mg/kg Nikl nejvýše 2 mg/kg Olovo nejvýše 1 mg/kg ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 966 LACTITOL ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma laktit, laktositol, laktobiosit Definice Chemický název 4-O-beta-D-galaktopyranosyl-D-glucitol Einecs 209-566-5 Chemický vzorec C12H24O11Relativní molekulová 344,32 hmotnost Obsah nejméně 95 %, vztaženo na bezvodou bázi Popis sladce chutnající krystalické prášky nebo bezbarvé roztoky. krystalické produkty jsou v bezvodé, monohydrátové a dihydrátové formě. Identifikace A. rozpustnost velmi snadno rozpustný ve vodě B. specifická optická [alfa]20D: +130 - +160 přepočteno na bezvodou bázi (10% otáčivost m/V vodný roztok) Čistota Obsah vody nejvýše 10,5 % pro krystalické produkty, stanoveno metodou Karl-Fischera Ostatní polyoly nejvýše 2,5 %, vztaženo na bezvodou bázi Redukující cukry nejvýše 0,2 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině Chloridy nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu Sírany nejvýše 200 mg/kg, vztaženo na sušinu Síranový popel nejvýše 0,1 %, vztaženo na sušinu Nikl nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu Arzen nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 967 XYLITOL ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma xylitol Definice Chemický název D-xylitol Einecs 201-788-0 Chemický vzorec C5H12O5Relativní molekulová 152,15 hmotnost Obsah nejméně 98,5% jako xylitol, vztaženo na bezvodou bázi Popis bílý krystalický prášek prakticky bez zápachu s velmi sladkou chutí Identifikace A. rozpustnost velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu B. rozpětí bodu tání 92 - 96 st. C C. pH 5 - 7 (10% m/V vodný roztok) Čistota Úbytek hmotnosti nejvýše 0,5 % sušením 0,5 g vzorku se suší nad fosforem při 60 st. C ve vakuu po dobu 4 hodin Síranový popel nejvýše 0,1 %, vztaženo na sušinu Redukující cukry nejvýše 0,2 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině Jiné polyoly nejvýše 1 %, vztaženo na sušinu Nikl nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu Arzen nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu Olovo nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu Těžké kovy nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině Chloridy nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu Sírany nejvýše 200 mg/kg, vztaženo na sušinu ---------------- ---------------------------------------------------------------------- E 968 ERYTHRITOL ---------------- ---------------------------------------------------------------------- Synonyma meso-erythritol, tetrahydroxybutan, erytrit Definice Získává se kvašením sacharidů pomocí osmofilních kvasinek bezpečných a vhodných pro použití v potravinách, jako jsou např. Moniliella pollinis nebo Trichosporonoides megachilensis. Po kvašení následuje čištění a sušení. Chemický název 1,2,3,4-butanetetrol Einecs 205-737-3 Chemický vzorec C4H10O4Relativní molekulová 122,12 hmotnost Obsah nejméně 99% po vysušení Popis bílé, nehygroskopické, tepelně stabilní krystaly bez zápachu, se sladkostí přibližně 60 - 80% sladkosti sacharózy Identifikace A. rozpustnost snadno rozpustný ve vodě, slabě rozpustný v ethanolu, nerozpustný v diethyletheru B. rozpětí bodu tání 119 - 123 st. C Čistota Ztráta sušením nejvýše 0,2 %, po sušení při 70 st. C po dobu 6 hodin ve vakuu v exsikátoru Síranový popel nejvýše 0,1 % Redukující látky nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako D-glukosa Ribitol a glycerol nejvýše 0,1 % Olovo nejvýše 0,5 mg/kg ---------------- ----------------------------------------------------------------------