Odstavec předpisu 61/2011 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 61/2011 Sb., o požadavcích na odběr vzorků, postupy a metody zkoušení osiva a sadby
Příl.4
Příloha 4
Pravidla pro zakládání a vyhodnocování vegetačních zkoušek
1. Účel a princip vegetační zkoušky
(1) Vegetační zkouška umožňuje posoudit vlastnosti rozmnožovacího materiálu
ve znacích, které jsou jinými metodami obtížně stanovitelné, nebo je jejich stanovení
jinými metodami málo průkazné nebo příliš nákladné.
(2) Vegetační zkouškou se kontroluje druhová a odrůdová čistota a pravost,
procento hybridnosti, popřípadě zdravotní stav. Rovněž se sleduje, zda během procesu
množení osiva nedochází ke změnám znaků odrůd.
(3) Pravost odrůdy se posuzuje na základě vizuálního porovnávání rostlin
vzešlých na kontrolní parcele oseté reprezentativním vzorkem posuzované partie a
rostlin vzešlých na parcele oseté standardním vzorkem dané odrůdy. Tím se zjišťuje,
zda rostliny posuzovaného vzorku odpovídají úřednímu popisu dané odrůdy.
(4) Úroveň čistoty odrůdy se posuzuje zjištěním počtu takových rostlin vzešlých
na kontrolní parcele, které neodpovídají přesně popisu odrůdy. Tím se zjišťuje, zda
posuzovaný vzorek vyhovuje stanoveným normám pro čistotu odrůdy.
2. Typy vegetačních zkoušek
2.1 Vegetační zkoušky podle schémat Organizace pro ekonomickou spolupráci
a rozvoj
(1) Ústav certifikuje osivo podle schémat Organizace pro ekonomickou
spolupráci a rozvoj pro odrůdovou certifikaci osiv pohybujících se na mezinárodním
trhu. Certifikáty, které potvrzují odrůdovou pravost a čistotu osiva, jsou vydávány
za předpokladu vyhovujícího výsledku vstupní vegetační zkoušky, odebrání vzorku na
výstupní vegetační zkoušku a vyhovujícího výsledku polní přehlídky nebo přehlídek.
a) vstupní vegetační zkouška:
1. zkouška probíhá ve stejném, případně
předchozím vegetačním období, ve kterém je hodnocen množitelský porost,
2. hodnocení
vstupní vegetační zkoušky vstupního rozmnožovacího materiálu může být využito při
hodnocení množitelského porostu,
3. hodnocení vegetační zkoušky by se mělo shodovat
s hodnocením množitelského porostu,
4. v případě zjištění závad se zjistí jejich příčina
a posoudí se závažnost; pokud se nejedná o vnější vlivy, jsou tyto závady důvodem
k nevydání certifikátu,
b) výstupní vegetační zkouška:
1. zkouška probíhá ve vegetačním období,
kdy je daná partie již uznána a je uváděna do oběhu, případně i vyseta na plochy
běžného pěstování, tudíž v případě zjištění závad lze provést jakékoli opatření pouze
u těch partií nebo jejich částí, které ještě nebyly uvedeny do oběhu,
2. porovnávají
se rostliny vypěstované z uznané partie osiva s rostlinami vypěstovanými ze standardního
vzorku, proto výsledky výstupní vegetační zkoušky slouží ke kontrole, zda v průběhu
množení osiva nedochází k nežádoucím změnám v odrůdové čistotě,
3. výstupní vegetační
zkouška může být současně vstupní vegetační zkouškou pro osivo další generace,
4.
výstupní vegetační zkoušku je nezbytné založit u hybridních odrůd, protože v těchto
případech nelze posoudit pravost ani čistotu odrůdy v množitelském porostu osiva.
2.2 Polní vegetační zkouška jako následná kontrola a kontrola osiva uvedeného
do oběhu
Provádí se v následujících případech:
a) šlechtitelský rozmnožovací materiál, který je uváděn do oběhu,
b) rozmnožovací materiál předstupňů a základní rozmnožovací materiál
takových odrůd, které se v předchozím uznávacím řízení množitelských porostů jevily
jako problematické nebo u kterých dodavatel poprvé podal žádost o uznání,
c) při kontrole výroby a uvádění rozmnožovacího materiálu do oběhu,
d) při kontrole standardního osiva a sazenic zeleniny,
e) při kontrole vybraných partií osiva a sadby dovážených ze třetích
zemí,
f) při kontrole pověřených osob,
g) při kontrole úředně nezapsaných odrůd,
h) reklamace dodávky osiva,
i) u partií osiv, u kterých je pochybnost o pravosti nebo čistotě odrůdy,
j) při následné kontrole hybridnosti,
k) při kontrole osiva uchovávaných odrůd,
l) při kontrole osiva odrůd vyšlechtěných pro pěstování za zvláštních
podmínek,
m) při kontrole automatického vzorkovadla.
2.3 Kontrola procenta hybridnosti
Zkouška se provádí formou následné kontroly osiva hybridních odrůd. Způsob
provedení zkoušek u jednotlivých druhů je uveden v tabulce 1.
Tabulka č. 1
I-----------I----------------------------------------------------------------I I Druh I Postupy a způsoby hodnocení I I-----------I----------------------------------------------------------------I I řepka I Hybridnost se kontroluje ve fázi kvetení rostlin, přičemž se I I ozimá I hodnotí každá rostlina samostatně. Rodičovské komponenty se I I I kontrolují obdobně. I I-----------I----------------------------------------------------------------I I žito I Kontroluje se obnovitel a technická směs. Je třeba přihlížet k I I I obsahu 5 - 8 % obnovitele v technické směsi. V případě, že se I I I nejedná o odrůdu pěstovanou v technické směsi, přihlíží se při I I I zakládání a hodnocení vegetační zkoušky k metodice I I I šlechtitele. I I-----------I----------------------------------------------------------------I I Pšenice, I Při zakládání a hodnocení vegetační zkoušky se přihlíží k I I ječmen I metodice šlechtitele. I I-----------I----------------------------------------------------------------I I rajče I Osivo se vysévá do sadbovačů, hodnocení se provádí ve fázi I I I prvního pravého listu. Hodnotí se tvar pravého listu. I I-----------I----------------------------------------------------------------I I paprika I Osivo se vysévá do sadbovačů, sadba se vysází do skleníku; I I I hodnotí se jednotlivé rostliny s plně vyvinutými plody. Podle I I I popisu odrůdy se hodnotí rostlina, tvar, postavení a barva I I I plodu. I I-----------I----------------------------------------------------------------I I okurky I Rostliny se hodnotí jednotlivě. Podle popisu odrůdy se hodnotí I I I rostlina, typ kvetení a plody. I I-----------I----------------------------------------------------------------I I kedluben, I Zjišťuje se výskyt rodičovských komponentů. I I zelí I I I-----------I----------------------------------------------------------------I I ostatní I Zjišťuje se výskyt rodičovských komponentů a výskyt I I I nehybridních rostlin. I I-----------I----------------------------------------------------------------I
2.4 Následná kontrola sadby brambor
Kontrole podléhá sadba brambor v uznávacím řízení v kategoriích rozmnožovací
materiál předstupňů a základní rozmnožovací materiál. Další případy, ve kterých se
provádí následná kontrola sadby brambor, stanoví Ústav metodickým pokynem.
2.5 Stanovení procenta výskytu plevelných řep v osivu cukrovky a krmné
řepy
Při stanovení výskytu semen plevelné řepy v osivu cukrovky a krmné řepy je
vegetační zkouška zakládána ve dvou opakováních o celkové ploše 45 m
2
, kde je bez
jednocení vypěstováno cca 2 000 rostlin.3. Technologický postup
(1) Při vegetační zkoušce se zjišťuje, zda rostliny vyrostlé na kontrolní
parcele ze zkušebního vzorku odpovídají svými vlastnostmi
a) úřednímu popisu odrůdy,
b) rostlinám standardního vzorku,
c) hodnotám stanoveným pro posuzování množitelských porostů.
(2) U většiny rostlinných druhů jsou vegetační zkoušky založeny na vybraných
odrůdových znacích uvedených ve směrnicích UPOV (Mezinárodní unie pro ochranu nových
odrůd rostlin) pro zkoušky odlišnosti, uniformity a stálosti, podle kterých byly
odrůdy registrovány.
3.1 Zkušební vzorky
Minimální hmotnosti vzorků pro vegetační zkoušky jsou uvedeny v příloze č.
5. Konečné termíny dodání vzorků pro vegetační zkoušky na zkušební stanice jsou uvedeny
v tabulce 2. Vzorek, který je dodán na zkušební stanici po termínu uvedeném v tabulce
2, nebude zařazen v daném vegetačním období do zkoušek; vzorek může být zařazen do
zkoušek v následujícím vegetačním období.
Tabulka č. 2
I------------------------------------------------------------------I---------I I Druh I Termín I I------------------------------------------------------------------I---------I I POLNÍ PLODINY I I------------------------------------------------------------------I---------I I Obiloviny I I I - jarní I 15. 3. I I - kukuřice I 15. 4. I I - ozimý ječmen I 15. 9. I I - ostatní ozimé obiloviny I 30. 9. I I------------------------------------------------------------------I---------I I Luskoviny I I I - ozimé (vč. vikev panonská a vikev huňatá) I 15. 9. I I - jarní I 15. 3. I I------------------------------------------------------------------I---------I I Olejniny jarní I 15. 3. I I Olejniny ozimé I 20. 8. I I - řepka na zkoušku hybridnosti I 15. 8. I I------------------------------------------------------------------I---------I I Jeteloviny I 30. 7. I I - jetel nachový I 20. 8. I I------------------------------------------------------------------I---------I I Trávy I I I - jílek mnohokvětý jednoletý I 31. 3. I I - jílek mnohokvětý italský I 31. 8. I I - víceleté trávy I 15. 4. I I------------------------------------------------------------------I---------I I svazenka I 15. 3. I I------------------------------------------------------------------I---------I I tuřín I 31. 1. I I------------------------------------------------------------------I---------I I cukrovka, cukrovka- hodnocení plevelných řep I 15. 3. I I------------------------------------------------------------------I---------I I krmná řepa I 15. 3. I I------------------------------------------------------------------I---------I I brambory - sadba I 15. 3. I I------------------------------------------------------------------I---------I I ZELENINY I I------------------------------------------------------------------I---------I I cibule a česnek jarní, čekanka, hrách dřeňový, středně rané až I 31. 1. I I velmi pozdní odrůdy kapusty, květáku a zelí, mrkev, paprika, I I I pažitka, petržel, pór, rajče, ředkev, řepa salátová, salát letní I I I a podzimní, zelí pekingské, vodnice I I I------------------------------------------------------------------I---------I I fazol, kukuřice, meloun cukrový a vodní, tykev I 28. 2. I I------------------------------------------------------------------I---------I I okurka polní I 31. 3. I I------------------------------------------------------------------I---------I I cibule ozimá I 30. 7. I I------------------------------------------------------------------I---------I I česnek ozimý I 30. 9. I I------------------------------------------------------------------I---------I I brokolice, celer, kadeřávek, velmi rané až polorané odrůdy I 31. 12. I I kapusty, květáku a zelí, kedluben, okurka rychlená, ředkvička, I I I salát k rychlení a jarní, špenát I I I------------------------------------------------------------------I---------I
3.2 Standardní vzorek
(1) Standardní vzorek je vzorek osiva odrůdy, se kterým je zkušební vzorek
srovnáván za účelem prověření odrůdové pravosti a čistoty. Je vždy vysetý v bezprostřední
blízkosti zkoušeného vzorku.
(2) Jako standardní vzorek se používá
a) vzorek dodaný Ústavu šlechtitelem při registraci odrůdy,
b) vzorek, který si Ústav vyžádá od šlechtitele nebo udržovatele dané
odrůdy,
c) u odrůdy registrované v zahraničí vzorek dodaný na žádost Ústavu úřední
autoritou příslušné země.
(3) Jako standardní vzorek je možné použít
a) úředně odebraný vzorek osiva rozmnožovacího materiálu předstupňů a
základního rozmnožovacího materiálu,
b) certifikovaný rozmnožovací materiál první generace u syntetických
odrůd, allogamních druhů a všech hybridních odrůd,
c) inbrední linie a rodičovské komponenty v kategoriích rozmnožovací
materiál předstupňů nebo základní rozmnožovací materiál, které jsou používány k výrobě
hybridních odrůd.
Tyto vzorky je možné použít za předpokladu, že u osiva byla porovnána uniformita
a stálost se vzorkem dodaným Ústavu šlechtitelem při registraci odrůdy.
(4) V případě ztráty klíčivosti nebo spotřebování zásoby osiva si Ústav vyžádá
nový standardní vzorek, a to v předstihu alespoň jednoho vegetačního období.
3.3 Parcely pro vegetační zkoušky
(1) Vegetační zkoušky se zakládají na zkušebních stanicích Ústavu v podmínkách
polních maloparcelních zkoušek nebo v chráněných prostorách skleníků nebo fóliovníků.
(2) Vegetační zkouška se zakládá v klimaticky teplejší oblasti, s možností
závlahy pro rychlejší vzejití, které zaručí možnost dřívějšího hodnocení rostlin
než v oblasti s množitelskými porosty.
(3) Pozemek, na kterém jsou parcely s vegetačními zkouškami umístěny, nesmí
být zaplevelen volně rostoucími rostlinami téhož nebo blízce příbuzného druhu a sled
plodin musí zaručovat, že osivo z půdní zásoby neovlivní hodnocení zkoušky.
(4) Zkoušené druhy se pěstují na kontrolních parcelách v souladu s agrotechnickými
zásadami pro daný rostlinný druh.
(5) Na kontrolních parcelách se omezuje použití herbicidů, hnojiv a regulátorů
růstu, aby nebyla ovlivněna morfologie rostlin a nedošlo k poléhání porostu.
(6) Zkušební parcely se rozmisťují na pozemku podle rostlinného druhu,
odrůdy a typu vegetační zkoušky podle následujících kriterií:
a) zkušební parceluje umístěna co nejblíže k parcele standardního vzorku
dané odrůdy,
b) vzorky příbuzných partií, stejné odrůdy a podobné odrůdy jsou vysévány
vedle sebe,
c) je-li vzorek vyséván ve více variantách, musí být opakování umístěno
na jiné části pozemku, zvláště u druhů, kde se při hodnocení provádí měření.
(7) Minimální výměry kontrolních parcel, popřípadě nejnižší počet rostlin
pro jednotlivé druhy jsou uvedeny v tabulce 3
Tabulka č. 3
I------------------------------------------------I-------------I-------------I I Druh I Kategorie I Výměra m2* I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I obiloviny, kukuřice, luskoviny, olejniny, I SE, E I 30 I I jeteloviny, jiné krmné plodiny, trávy (kromě I C I 10 I I lipnice luční a jílků) I I I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I lipnice luční I SE, E I 20 I I I C I 10 I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I Jílky I SE, E I 50 I I I C I 10 I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I cukrovka, krmná řepa I I I I - klasická vegetační zkouška I E, C I 20 I I - plevelné řepy I C I 45 I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I brambory - sadba I SE, E, A, B I 100 hlíz I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I brokolice, celer, fazol obecný pnoucí, I SE, E, C, S I 60 rostlin I I kadeřávek, kapusta, kedluben, květák, kukuřice I I I I cukrová (populace), okurka polní, pažitka, I I I I saláty, zelí hlávkové, čínské a pekingské I I I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I cibule, mrkev, pastinák, petržel (kořenová a I SE, E, C, S I 200 rostlin I I naťová), pór, ředkvička, řepa salátová, špenát I I I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I čekanka, česnek, hrách I SE, E, C, S I 100 rostlin I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I černý kořen I SE, E, C, S I 300 rostlin I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I fazol obecný (keříčkový) I SE, E, C, S I 150 rostlin I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I kukuřice cukrová (hybridní) I E, C I 40 rostlin I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I paprika a rajče (na poli) I SE, E, C, S I 40 rostlin I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I meloun cukrový, meloun vodní, okurka rychlená, I SE, E, C, S I 20 rostlin I I paprika a rajče (v rychlírně), ředkev, tykev I I I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I rajče (hybridnost) I C I 200 rostlin I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I vodnice I SE, E, C, S I 80 rostlin I I------------------------------------------------I-------------I-------------I I sazenice zeleniny (podle druhů) I SE, E, C, S I od 20 do I I I I 100 rostlin I I------------------------------------------------I-------------I-------------I *) pokud to plodina vyžaduje, jsou místo výměry uváděny počty rostlin potřebné k hodnocení.
4. Postup hodnocení vegetačních zkoušek
Průběžné hodnocení odrůdové čistoty se provádí po celé období růstu a vývoje
rostlin, kdy jsou zjevné znaky dané odrůdy. Hodnotí se rostliny odlišné a netypické.
Tyto se podrobně popíší a viditelně označí, aby nebyly hodnoceny opakovaně. Provede
se odhad počtu jedinců na parcele a počítají se odchylné typy. Zjištěné hodnoty se
porovnají s tabulkami. Pokud počet odchylných rostlin neodpovídá hodnotám v tabulce,
vegetační zkouška nevyhovuje.
4.1 Hodnocení odrůdové pravosti a čistoty zemědělských druhů s výjimkou
kukuřice ve vegetačních zkouškách
Tabulka č. 4 - Hraniční hodnoty odrůdové čistoty u jednotlivých druhů plodin
I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Druh I SE, E I C1 I C2 I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I LUSKOVINY A JETELOVINY I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Hrách, peluška, bob I 99,7 % I 99,0 % I 98,0 % I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Sója I 99,5 % I 99,0 % I 99,0 % I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Všechny ostatní druhy luskovin a I 1 na 30 m2I 1 na 10 m2I I I jetelovin, kromě hrachu, pelušky, I I I I I bobu a sóii I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Hybridní odrůdy: hrách, peluška, I 99,7 % I 99,0 % I 98,0 % I I bob I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I KRMNÉ PLODINY A OLEJNINY I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Řepka a řepice - kromě striktně I 99,9 % I 99,7 % I 99,7 % I I krmných typů I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Řepka a řepice - striktně krmné I 99,7 % I 99,0 % I 98,0 % I I typy I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Krmná kapusta, tuřín, hořčice bílá, I 99,7 % I 99,0 % I 98,0 % I I slunečnice I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Len I 99,7 % I 98,0 % I 97,5 % I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Mák I 99,0 % I 98,0 % I 98,0 % I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Ostatní druhy (stejný druh a jiná I 1 na 30 m2I 1 na 10 m2I I I odrůda) I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Ostatní druhy (jiný druh) I 1 na 30 m2I 1 na 10 m2I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Rodiče k hybridům I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Řepice - odrůdová čistota I 99,9 % I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Řepice - sterilita I 98,0 % I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Řepka - sterilita - ozimá forma I 99,0 % I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Řepka - sterilita - jarní forma I 98,0 % I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Linie s pylem a samoopylené linie I 99,9 % I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Osivo linií hybridních odrůd I I I I I (certifikované) I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Linie - odrůdová čistota I 99,0 % I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Linie - sterilita I 98,0 % I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Řepice - linie s pylem I 99,5 % I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Řepka - linie s pylem I 99,7 % I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Linie samoopylené I 99,5 % I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Vegetační zkouška hybridů I I 90,0 % I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I OBILNINY I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Pšenice, ječmen, oves I 99,9 % I 99,7 % I 99,0 % I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Převážně samoopylené odrůdy I 99,7 % I 99,0 % I 98,0 % I I tritikale I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Opylení kříženci odrůd žita a I 1 na 30 m2I 1 na 10 m2I I I tritikale I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Všechny ostatní druhy obilovin I 1 na 30 m2I 1 na 10 m2I I I kromě pšenice, ječmene, ovsa, žita, I I I I I tritikale a kukuřice I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Hybridní odrůdy: I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Pšenice, ječmen, oves - rodiče I 99,9 % I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Pšenice, ječmen, oves - hybridy I I 99,7 % I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Vegetační zkouška hybridů I I 90,0 % I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I TRÁVY I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Lipnice luční (kromě apomiktických I 1 na 20 m2I 4 na 10 m2I I I jednoklonových odrůd) I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Lipnice luční (apomiktické I 1 na 20 m2I 6 na 10 m2I I I jednoklonové odrůdy) I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Všechny druhy lipnic, kromě Lipnice I 1 na 30 m2I 1 na 10 m2I I I luční I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Všechny druhy, kromě jílků I 1 na 30 m2I 1 na 10 m2I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I Pouze jílky I 1 na 50 m2I 1 na 10 m2I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I
4.2 Hodnocení odrůdové pravosti a čistoty u kukuřice
Hodnocení odrůdové čistoty u kukuřice se provádí podle tabulek č. 5 - 7.
Hodnocení se liší v závislosti na typu odrůdy.
Tab. č. 5 - Hraniční hodnoty odrůdové čistoty - dvouliniový hybrid při standardu
odrůdové čistoty 97 %
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I I Velikost vzorku - počet rostlin I Uznané I Neuznané I I----------------------------------------I-----------------I-----------------I I 100 I 3 I 4 I I----------------------------------------I-----------------I-----------------I I 67 - 99 I 2 I 3 I I----------------------------------------I-----------------I-----------------I I 33 - 66 I 1 I 2 I I----------------------------------------I-----------------I-----------------I I méně než 33 I 0 I 1 I I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
Tab. č. 6 - Hraniční hodnoty odrůdové čistoty - tříliniový hybrid při standardu
odrůdové čistoty 95 %
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I I Velikost vzorku - počet rostlin I Uznané I Neuznané I I----------------------------------------I-----------------I-----------------I I 100 I 5 I 6 I I----------------------------------------I-----------------I-----------------I I 80 - 99 I 4 I 5 I I----------------------------------------I-----------------I-----------------I I 60 - 79 I 3 I 4 I I----------------------------------------I-----------------I-----------------I I 40 - 59 I 2 I 3 I I----------------------------------------I-----------------I-----------------I I 20 - 39 I 1 I 2 I I----------------------------------------I-----------------I-----------------I I méně než 20 I 0 I 1 I I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
Tab. č. 7 - Hraniční hodnoty odrůdové čistoty - při standardu odrůdové čistoty
99,0 %, 99,5 %, 99,9 %
I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I I Velikost I Základní osivo I Základní osivo I Certifikované I I vzorku - počet I I I osivo I I rostlin I-------------------I-------------------I-------------------I I I linie I volně opylovaná I volně opylovaná I I I I odrůda I odrůda I I I-------------------I-------------------I-------------------I I I 99,9 % I 99,5 % I 99,0 % I I----------------I--------I----------I--------I----------I--------I----------I I I uznané I neuznané I uznané I neuznané I uznané I neuznané I I----------------I--------I----------I--------I----------I--------I----------I I Méně než 1000 I 0 I 1 I - I - I I----------------I--------I----------I--------I----------I--------I----------I I 200 I 0 I 1 I 1 I 2 I 2 I 3 I I----------------I--------I----------I--------I----------I--------I----------I I 100 I 0 I 1 I 0 I 1 I 1 I 2 I I----------------I--------I----------I--------I----------I--------I----------I I 75 I 0 I 1 I 0 I 1 I 0 I 1 I I----------------I--------I----------I--------I----------I--------I----------I I 50 I 0 I 1 I 0 I 1 I 0 I 1 I I----------------I--------I----------I--------I----------I--------I----------I
4.3 Hodnocení kontroly procenta hybridnosti
Procento hybridnosti se vypočítá jako poměr počtu neodpovídajících rostlin
k celkovému počtu hodnocených rostlin. Při posuzování pylově sterilního komponentu
hybridu se kromě stanovení úrovně hybridnosti zjišťuje, zda rostliny daného komponentu
neprodukují životaschopný pyl.
4.4 Hodnocení následné kontroly sadby brambor
Při zkoušce se vysazuje 100 hlíz (4 x 25 ks) na zkušební parcelu. Během vegetace
se každá zkušební parcela kontroluje dvakrát, a to komisionální přehlídkou. Vegetační
zkoušky se hodnotí podle požadavků na množitelské porosty.
4.5 Hodnocení následné kontroly standardního osiva zeleniny
Podle druhu se hodnotí určený počet rostlin nebo množství rostlin na porostu
na ploše o výměře uvedené v tabulce 3.
U kořenové zeleniny se navíc hodnotí odlišná barva kořenů, u řepy salátové
bulvy s bílými kruhy a bulvy s výraznými světlými kruhy. U plodových zelenin se obvykle
ponechávají vybrané plody do plné zralosti pro kontrolu odrůdových znaků.
4.6 Hodnocení kontroly sazenic zelenin
Zkouška a její hodnocení je obdobné jako u bodu 4.5.
4.7 Hodnocení stanovení procenta výskytu plevelných řep v osivu cukrovky
a krmné řepy
(1) Hodnocení provádějí pracovníci Ústavu komisionálně za přítomnosti
dodavatelů. U každé kvetoucí rostliny se kontrolují tyto znaky plevelné řepy:
a) vegetativní ranost,
b) výskyt antokyanu na stonku,
c) počet květů,
d) počet cévních svazků na kořeni,
e) pevnost kořene.
5. Vedení záznamů o vegetačních zkouškách
(1) O výsledku vegetační zkoušky vydá Ústav protokol z hodnocení vegetační
zkoušky.
(2) Výsledek vegetační zkoušky je dodavateli zasílán prostřednictvím datové
schránky Ústavu, elektronické pošty či pošty.