Odstavec předpisu 129/2012 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 129/2012 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu
Příl.22
Příloha 22
Požadavky na množitelské porosty sadby česneku a sadbu česneku
Část I
Přehled druhů
Tabulka 1
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I Český název I Latinský název I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I Česnek I Allium sativum L. I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
Část II
Specifikace kategorií rozmnožovacího materiálu a nejvyšší povolený počet
generací
Tabulka 2
I--------I---------------I--------------------I----------I---------------I------------I
I Druh I Šlechtitelský I RM předstupňů I Základní I Certifikovaný I Standardní I
I I RM I I RM I RM I osivo I
I I---------------I------I------I------I----------I---------------I------------I
I I I SE 1 I SE 2 I SE 3 I E I C I S I
I--------I---------------I------I------I------I----------I---------------I------------I
I Česnek I X I X I X I X I X I X I X I
I--------I---------------I------I------I------I----------I---------------I------------I
Část III
Požadavky na vlastnosti množitelských porostů
Oddíl 1
Předplodiny, počet a termíny přehlídek
Tabulka 3.1
I-----------I-----------------I----------------------------------------------I
I Kategorie I Počet přehlídek I Porosty nemohou být zakládány na pozemcích, I
I I porostu I na kterých byly v předcházejícím období I
I I I pěstovány I
I I I-----------------------I----------------------I
I I I Počet roků I Předplodina I
I-----------I-----------------I-----------------------I----------------------I
I Všechny I 1 I 5 I rostliny rodu Allium I
I kategorie I I I I
I-----------I-----------------I-----------------------I----------------------I
Oddíl 2
Minimální izolační vzdálenosti množitelských porostů
Tabulka 3.2
I-------------------------I------------------------I-------------------------I
I Kategorie I Izolace k zamezení I Vzdálenost od každého I
I I mechanické příměsi - I jiného porostu rodu I
I I vzdálenost od I Allium mimo množitelské I
I I sousedních porostů I porosty česneku stejné I
I I česneku I kategorie * I
I I (m) I (m) I
I-------------------------I------------------------I-------------------------I
I Šlechtitelský RM, SE, E I 1 I 300 * I
I-------------------------I------------------------I-------------------------I
I C, S I 1 I 100 * I
I-------------------------I------------------------I-------------------------I
* Uvedené vzdálenosti nemusí být dodrženy, pokud je u množitelského porostu
použito účinné mechanické izolace zabraňující vniknutí hmyzu schopného
přenést na rostliny česneku viry.
Oddíl 3
Čistota odrůdy
Tabulka 3.3
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Kategorie I Rostliny neodpovídající odrůdě a odchylných typů I
I I (%) I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Šlechtitelský RM, SE, E I 0 I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I C, S I 1 I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
Oddíl 4
Zdravotní stav porostu
1. Škodlivé organismy, které je zakázáno zavlékat a rozšiřovat na území Evropských
společenství
5
, se nesmí vyskytovat.2. Materiál, který při sklizni vykazuje viditelné příznaky napadení, musí být vhodným
způsobem ošetřen nebo zlikvidován.
3. Množitelský porost musí být vizuálně prostý škodlivých organismů uvedených v následující
tabulce a nesmí vykazovat příznaky napadení těmito organismy.
Tabulka 3.4
I-----------------------------------------------------I----------------------I
I RNŠO nebo příznaky, které způsobuje I Prahové hodnoty I
I-----------------------------------------------------I----------------------I
I Stromatinia cepivora Berk. I 0 % I
I-----------------------------------------------------I----------------------I
I Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev I 0 % I
I-----------------------------------------------------I----------------------I
I Leek yellow stripe virus I 1 % I
I-----------------------------------------------------I----------------------I
I Onion yellow dwarf virus I 1 % I
I-----------------------------------------------------I----------------------I
Opatření s cílem zamezit výskytu RNŠO přijatá podle nařízení Evropského
parlamentu a Rady (EU) 2016/2031, v platném znění
5)
:
Tabulka 3.5
I----------------------I-------------------------------------------------------------------I
I RNŠO I Opatření k RNŠO a jejich prahovým hodnotám I
I----------------------I-------------------------------------------------------------------I
I Stromatinia cepivora I a) i) porost byl vizuálně prohlédnut ve vhodném termínu pro I
I Berk. I zjištění škodlivého organismu během vegetačního období a nebyly I
I I pozorovány příznaky výskytu organismu Stromatinia cepivora Berk I
I I nebo I
I I ii) porost byl vizuálně prohlédnut ve vhodném termínu pro I
I I zjištění škodlivého organismu během vegetačního období, rostliny I
I I vykazující příznaky výskytu organismu Stromatinia cepivora Berk. I
I I byly neprodleně vytrhány a při doplňkové konečné prohlídce I
I I nevykazuje rostoucí porost žádné příznaky I
I I a I
I I b) rostliny nebo sadba byly před přemístěním vizuálně prohlédnuty I
I I a nebyly pozorovány příznaky výskytu organismu Stromatinia I
I I cepivora Berk. I
I----------------------I-------------------------------------------------------------------I
I Ditylenchus dipsaci I V případě rostlin jiných než rostlin pro produkci komerčního I
I (Kuehn) Filipjev I porostu: a) porost byl od začátku posledního ukončeného I
I I vegetačního období vizuálně prohlédnut nejméně jednou ve vhodném I
I I termínu pro zjištění škodlivého organismu a nebyly pozorovány I
I I příznaky výskytu organismu Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev I
I I nebo I
I I b) i) porost byl od začátku posledního ukončeného vegetačního I
I I období vizuálně prohlédnut nejméně jednou ve vhodném termínu pro I
I I zjištění škodlivého organismu a příznaky výskytu organismu I
I I Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev byly pozorovány nejvýše I
I I u 2 % rostlin a I
I I ii) rostliny shledané napadenými daným škodlivým organismem byly I
I I neprodleně vytrhány a I
I I iii) rostliny byly poté shledány prostými daného škodlivého I
I I organismu při laboratorních testech na reprezentativním vzorku I
I I nebo I
I I c) rostliny byly podrobeny vhodnému chemickému nebo fyzikálnímu I
I I ošetření proti organismu Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev I
I I a po laboratorních testech provedených na reprezentativním vzorku I
I I byly shledány prostým tohoto škodlivého organismu. I
I I V případě rostlin pro produkci komerčního porostu: I
I I a) porost byl od začátku posledního ukončeného vegetačního období I
I I vizuálně prohlédnut nejméně jednou ve vhodném termínu pro I
I I zjištění škodlivého organismu a nebyly pozorovány příznaky I
I I výskytu organismu Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev I
I I nebo I
I I b) i) porost byl od začátku posledního ukončeného vegetačního I
I I období prohlédnut nejméně jednou ve vhodném termínu pro zjištění I
I I škodlivého organismu; I
I I ii) rostliny vykazující příznaky výskytu organismu Ditylenchus I
I I dipsaci (Kuehn) Filipjev byly neprodleně vytrhány a I
I I iii) rostliny byly shledány prostými daného škodlivého organismu I
I I po laboratorních testech na reprezentativním vzorku I
I I nebo I
I I c) rostliny byly podrobeny vhodnému fyzikálnímu nebo chemickému I
I I ošetření a po laboratorních testech provedených na I
I I reprezentativním vzorku byly shledány prostými organismu I
I I Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev. I
I----------------------I-------------------------------------------------------------------I
I Leek yellow stripe I a) porost byl od začátku posledního ukončeného vegetačního období I
I virus I vizuálně prohlédnut nejméně jednou ve vhodném termínu pro I
I I zjištění škodlivého organismu a nebyly pozorovány příznaky I
I I výskytu organismu Leek yellow stripe virus nebo I
I I b) porost byl vizuálně prohlédnut alespoň jednou ve vhodném I
I I termínu pro zjištění škodlivého organismu od začátku posledního I
I I ukončeného vegetačního období, přičemž příznaky organismu Leek I
I I yellow stripe virus nevykázalo více než 10 % rostlin, dané I
I I rostliny byly neprodleně vytrhány a při konečné prohlídce I
I I nevykazovalo příznaky více než 1% rostlin. I
I----------------------I-------------------------------------------------------------------I
I Onion yellow dwarf I a) porost byl od začátku posledního ukončeného vegetačního období I
I virus I vizuálně prohlédnut nejméně jednou ve vhodném termínu a nebyly I
I I pozorovány příznaky výskytu organismu Onion yellow dwarf virus I
I I nebo I
I I b) i) porost byl od začátku posledního ukončeného vegetačního I
I I období vizuálně prohlédnut nejméně jednou ve vhodném termínu pro I
I I zjištění škodlivého organismu a příznaky výskytu organismu Onion I
I I yellow dwarf virus byly pozorovány nejvýše u 10 % rostlin a I
I I ii) vytrhané rostliny shledané napadenými daným škodlivým I
I I organismem, byly neprodleně vytrhány a I
I I iii) příznaky výskytu daného škodlivého organismu nevykázalo více I
I I než 1 % rostlin zkontrolovaných při konečné prohlídce. I
I----------------------I-------------------------------------------------------------------I
Část V
Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu
Tabulka 5
I----------------------------------------------------I-----------------------I
I Vlastnosti sadby česneku I Kategorie I
I I------------I----------I
I I SE, E I C, S I
I--------------------I-------------------------------I------------I----------I
I Nejvyšší povolený I cibulí jiných odrůd I nesmí se I 2 I
I výskyt I a zřetelně odchylných typů I vyskytovat I I
I (% z počtu cibulí) I-------------------------------I------------I----------I
I I cibulí rozvitých a porostlých I 5 I 2 I
I I-------------------------------I------------I----------I
I I cibulí mechanicky poškozených I 8 I 8 I
I I-------------------------------I------------I----------I
I I cibulí poškozených houbovými I 6 I 6 I
I I chorobami I I I
I I-------------------------------I------------I----------I
I I celkem závadných cibulí I 10 I 10 I
I I (včetně poškození mechanicky I I I
I I a houbovými chorobami) I I I
I I-------------------------------I------------I----------I
I I cibulí podsadbových * I 3 I 3 I
I--------------------I-------------------------------I------------I----------I
I Nejvyšší povolená I suché natě I 5 I 5 I
I délka I-------------------------------I------------I----------I
I (cm) I kořenů I 3 I 3 I
I--------------------I-------------------------------I------------I----------I
* Za podsadbové se považují cibule, které mají příčný průměr menší než
3,5 cm u paličáku a 3 cm u nepaličáku.
Část VI
Návěska
Oddíl 1
Úřední návěska sadby česneku kategorie šlechtitelský rozmnožovací materiál,
rozmnožovací materiál předstupňů, základní rozmnožovací materiál nebo certifikovaný
rozmnožovací materiál s připojeným rostlinolékařským pasem obsahuje následující údaje:
1. označení „Kvalita EU“
2. označení Ústavu a České republiky nebo jejich zkratky
3. označení dodavatele a jeho registrační číslo
4. číslo partie sadby česneku uváděné do oběhu
5. kategorie a generace
6. měsíc a rok uzavření
7. název druhu
8. název odrůdy
9. čistá hmotnost nebo počet kusů
10. označení země výroby
11. číslo návěsky
12. údaje o případné dodatečné úpravě sadby
Oddíl 2
Návěska dodavatele sadby česneku kategorie standardní osivo s připojeným
rostlinolékařským pasem obsahuje následující údaje:
1. označení „Kvalita EU“
2. označení dodavatele a jeho registrační číslo
3. číslo partie sadby česneku uváděné do oběhu
4. kategorie
5. měsíc a rok uzavření
6. název druhu
7. název odrůdy
8. čistá hmotnost nebo počet kusů
9. označení země výroby
10. číslo návěsky
11. údaje o případné dodatečné úpravě sadby
Část VII
Malé balení
Oddíl 1
Nejvyšší povolená velikost malého balení sadby česneku
Nejvyšší povolená velikost malého balení sadby česneku je 1 kg nebo 35
cibulí česneku.
Oddíl 2
Označování malého balení
Návěska dodavatele nebo potisk obalu na malém balení sadby česneku obsahuje
následující údaje
1. název druhu
2. název odrůdy
3. označení kategorie a generace
4. číslo partie
5. označení dodavatele a jeho registrační číslo
6. čistá hmotnost nebo počet kusů
7. údaje o případné dodatečné úpravě sadby