Odstavec předpisu 262/2012 Sb.
Nařízení Vlády České republiky č. 262/2012 Sb., o stanovení zranitelných oblastí a akčním programu
Příl.3
Příloha 3
Výnosové hladiny a limity přívodu dusíku
Tabulka č. 1 Výnosová hladina 1 I----------------------I-----------------------------------------------------I I Klimatický region*I Hlavní půdní jednotka**I I----------------------I-----------------------------------------------------I I 8, 9 I 18, 20, 22, 35 - 38, 48 - 58, 64 I I----------------------I-----------------------------------------------------I I 0 - 9 I 39 - 41, 65 - 78 I I----------------------I-----------------------------------------------------I Vysvětlivky: * 1. číslice kódu bonitované půdně ekologické jednotky. ** 2. a 3. číslice kódu bonitované půdně ekologické jednotky.
Tabulka č. 2 Výnosová hladina 2 I----------------------I-----------------------------------------------------I I Klimatický region*I Hlavní půdní jednotka**I I----------------------I-----------------------------------------------------I I Všechny ostatní bonitované půdně ekologické jednotky, které nepatří do I I výnosové hladiny 1 ani 3 I I----------------------------------------------------------------------------I Vysvětlivky: * 1. číslice kódu bonitované půdně ekologické jednotky ** 2. a 3. číslice kódu bonitované půdně ekologické jednotky. Tabulka č. 3 Výnosová hladina 3 I----------------------I-----------------------------------------------------I I Klimatický region*I Hlavní půdní jednotka**I I----------------------I-----------------------------------------------------I I 0 - 5 I 01 - 03, 06 - 15 I I----------------------I-----------------------------------------------------I I 2, 3 I 19, 24, 25, 42, 43 I I----------------------I-----------------------------------------------------I I 0 - 3 I 56, 57, 60 - 61 I I----------------------I-----------------------------------------------------I I 3 I 58 - 59 I I----------------------I-----------------------------------------------------I Vysvětlivky: * 1. číslice kódu bonitované půdně ekologické jednotky ** 2. a 3. číslice kódu bonitované půdně ekologické jednotky.
Tabulka č. 4 Výnosy plodin a limity přívodu dusíku pro jednotlivé výnosové hladiny I------------------------------I-----------------------------------------------------I I Plodina I Výnosové hladiny*)) I I I---------------I-------------------I-----------------I I I 1 I 2 I 3 I I I--------I------I------------I------I----------I------I I I t/ha I kg I t/ha I kg I t/ha I kg I I I I N/ha I I N/ha I I N/ha I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 1. I Pšenice ozimá I do 6,0 I 160 I 6,0-8,0 I 200 I nad 8,0 I 230 I I I potravinářská I I I I I I I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 2. I Pšenice ozimá I do 6,0 I 140 I 6,0-8,0 I 170 I nad 8,0 I 190 I I I nepotravinářská I I I I I I I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 3. I Pšenice jarní I do 4,0 I 110 I 4,0-6,0 I 130 I nad 6,0 I 145 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 4. I Žito I do 4,5 I 115 I 4,5-6,5 I 135 I nad 6,5 I 145 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 5. I Ječmen ozimý I do 5,5 I 135 I 5,5-7,5 I 160 I nad 7,5 I 175 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 6. I Ječmen jarní I do 4,5 I 100 I 4,5-6,8 I 125 I nad 6,8 I 135 I I I sladovnický I I I I I I I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 7. I Ječmen jarní krmný I do 4,5 I 115 I 4,5-7,0 I 145 I nad 7,0 I 160 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 8. I Oves I do 3,5 I 110 I 3,5-5,0 I 125 I nad 5,0 I 140 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 9. I Tritikale I do 4,5 I 125 I 4,5-6,5 I 145 I nad 6,5 I 165 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 10. I Kukuřice na zrno I do 8,0 I 170 I 8,0-10,5 I 210 I nad 10,5 I 230 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 11. I Kukuřice na siláž I do 40 I 170 I 40-50 I 210 I nad 50 I 230 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 12. I Brambory rané I do 20 I 100 I 20-30 I 130 I nad 30 I 160 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 13. I Brambory sadbové I do 20 I 90 I 20-30 I 110 I nad 30 I 135 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 14. I Brambory ostatní I do 30 I 135 I 30-40 I 160 I nad 40 I 180 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 15. I Řepa cukrová I do 65 I 140 I 65-80 I 190 I nad 80 I 210 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 16. I Řepa krmná I do 35 I 80 I 35-50 I 100 I nad 50 I 120 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 17. I Řepka I do 3,0 I 180 I 3,0-4,0 I 200 I nad 4,0 I 220 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 18. I Slunečnice I do 2,5 I 110 I 2,5-3,5 I 120 I nad 3,5 I 140 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 19. I Mák I do 0,8 I 100 I 0,8-1,2 I 120 I nad 1,2 I 140 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 20. I Hořčice I do 1,0 I 80 I 1,0-1,3 I 85 I nad 1,3 I 90 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 21. I Len I do 1,5 I 80 I 1,5-2,0 I 85 I nad 2,0 I 90 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I Vysvětlivka:*)Limit přívodu dusíku ve výnosové hladině 1 se vztahuje k uvedenému výnosu a ve výnosové hladině 2 k výnosu na horním okraji uvedeného rozmezí. Ve výnosové hladině 3 se limit vztahuje k výnosu o 30 % vyššímu, než je uvedeno.
Tabulka č. 5 Limity přívodu dusíku bez ohledu na výnosové hladiny I-------------------------------------I--------------------------------------I I Plodina/kultura I Limit přívodu dusíku (kg N/ha) I I-------------------------------------I--------------------------------------I I 1. Luskoviny - mimo hrách zahradní, I 40 I I fazol zahradní a sóju I I I-------------------------------------I--------------------------------------I I 2. Sója I 60 I I-------------------------------------I--------------------------------------I I 3. Jetel, vojtěška*)I 40 I I-------------------------------------I--------------------------------------I I 4. Trávy na orné půdě*)I 200 I I-------------------------------------I--------------------------------------I I 5. Trvalé travní porosty*)I 160 I I-------------------------------------I--------------------------------------I I 6. Jahody I 100 I I-------------------------------------I--------------------------------------I Vysvětlivka:*)Limit přívodu dusíku za kalendářní rok
Tabulka č. 6 Limity přívodu dusíku k zelenině I-----------------------------------------I----------------------------------I I Plodina I Limit přívodu dusíku (kg N/ha)*)I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 1. I Brokolice I 250 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 2. I Celer bulvový I 250 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 3. I Celer listový (naťový) I 145 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 4. I Celer řapíkatý I 245 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 5. I Cibule I 170 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 6. I Šalotka I 150 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 7. I Čekanka salátová I 170 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 8. I Česnek I 150 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 9. I Fazol zahradní I 110 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 10. I Hrách zahradní (zelené zrno) I 70 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 11. I Hrách zahradní (lusky) I 70 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 12. I Chřest I 100 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 13. I Kapusta hlávková I 230 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 14. I Kapusta růžičková I 215 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 15. I Kapusta kadeřavá (kadeřávek) I 200 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 16. I Kedluben I 180 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 17. I Kopr vonný I 100 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 18. I Křen selský I 120 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 19. I Kukuřice cukrová I 190 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 20. I Květák I 275 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 21. I Lilek vejcoplodý I 160 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 22 I Meloun vodní I 220 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 23. I Mrkev I 200 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 24. I Okurka nakládačka I 250 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 25. I Okurka salátová I 180 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 26. I Paprika I 250 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 27. I Pastinák I 170 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 28. I Pažitka I 160 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 29. I Petržel kořenová I 125 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 30. I Petržel naťová I 200 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 31. I Pór I 240 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 32. I Rajče I 160 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 33. I Reveň kadeřavá (rebarbora) I 225 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 34. I Ředkev I 155 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 35. I Ředkvička I 120 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 36: I Řepa salátová I 160 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 37. I Salát ledový I 185 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 38. I Salát ostatní I 150 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 39. I Špenát I 200 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 40. I Tykev I 180 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 41. I Zelí hlávkové bílé krouhárenské I 330 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 42. I Zelí hlávkové bílé ostatní I 265 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 43. I Zelí hlávkové červené I 260 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I I 44. I Zelí pekingské I 195 I I-----I-----------------------------------I----------------------------------I Vysvětlivka:*)V případě, že v laboratorním protokolu není uveden výsledek přepočtu na kg N/ha na základě objemové hmotnosti půdy, případně skeletovitosti, použije se zjednodušený postup výpočtu, při kterém se obsah minerálního dusíku v půdě v mg N/kg, který je součtem obsahu amonného a dusičnanového dusíku zjištěného laboratorním rozborem ve vrstvě o mocnosti 30 cm, vynásobí koeficientem 4.