Odstavec předpisu 305/2012 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 305/2012 Sb., kterou se mění vyhláška č. 323/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství, ve znění pozdějších předpisů
Čl.I
Čl. I
Vyhláška č. 323/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví
a vinařství, ve znění vyhlášky č. 437/2005 Sb. a vyhlášky č. 28/2010 Sb., se mění
takto:
1. § 2, 3, 6 a 8 se včetně nadpisů a poznámek pod čarou č. 1e a 1f zrušují.
2. V § 4a se odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 1b zrušuje.
Dosavadní odstavce 2 a 3 se označují jako odstavce 1 a 2.
3. V odkazu pod nadpisem § 7 se slova „písm. a)“ zrušují.
4. V § 7 odst. 1 se slova „při výrobě produktů“ za závorkou zrušují.
5. V odkazu pod nadpisem § 9 se číslo „10“ nahrazuje číslem „9“ a slova „písm.
b)“ se zrušují.
6. V § 9 odst. 2 písmeno b) zní:
„b) „claret“, „clairet“ nebo „klaret“, pokud se jedná o bílé víno vyrobené
z modrých vinných hroznů bez nakvášení,“.
7. V § 9 odst. 2 se na konci písmene h) čárka nahrazuje tečkou a písmeno
i) se zrušuje.
8. V odkazu pod § 10 se slova „odst. 6“ zrušují.
9. V § 10 odst. 2 se slova „přílohy č. 1“ nahrazují slovy „§ 1 odst. 1“.
10. V odkazu pod nadpisem § 11 se číslo „15“ nahrazuje číslem „14“.
11. V § 11 se odstavec 1 zrušuje a zároveň se zrušuje označení odstavce 2.
12. V § 12 odstavce 1 a 2 znějí:
„(1) Odběr vzorků vína podle § 26 odst. 4 zákona se provádí tak, že se
odebere
a) dílčí vzorek A pro potřebu rozboru z laboratoře - jedna láhev o minimálním
objemu 1 litr, u vína již nalahvovaného tolik lahví, aby jejich celkový objem činil
nejméně 1 litr,
b) dílčí vzorek B pro smyslové hodnocení vína - jedna láhev o minimálním
objemu 0,5 litru, u vína již nalahvovaného tolik lahví, aby jejich celkový objem
činil nejméně 0,5 litru,
c) dílčí vzorek C k uložení jako referenční vzorek u Státní zemědělské
a potravinářské inspekce (dále jen „Inspekce“) k případnému prověření výsledků rozborů
z laboratoře, nebo k ověření identity zatřiďované šarže vína, nebo jako záložní vzorek
ke smyslovému hodnocení vína v případě, že by byl dílčí vzorek B nevyhovující po
korku - jedna láhev o minimálním objemu 1 litr, u vína již nalahvovaného tolik lahví,
aby jejich celkový objem činil nejméně 1 litr.
(2) Předkládané dílčí vzorky vína A, B a C musí být odebrány takovým způsobem,
aby byly reprezentativní pro celou šarži vína předkládanou k zatřídění.“.
13. V odkazu pod nadpisem § 13 se číslo „6“ nahrazuje číslem „8“ a slova
„a § 29 odst. 5“ se zrušují.
14. V § 13 se odstavce 2 až 6 včetně poznámky pod čarou č. 2b zrušují a zároveň
se zrušuje označení odstavce 1.
15. V § 13 se slova „stanovených v odstavcích 2 až 5“ nahrazují slovy „zveřejněných
ministerstvem na jeho internetových stránkách“.
16. Odkaz pod nadpisem § 14 zní:
„[K § 6 odst. 4, § 11 odst. 3 písm. c) a § 30 odst. 6 zákona]“.
17. V § 14 odst. 5 písm. b) se slova „výrobce“ nahrazují slovy „osoba uvedená
v § 30 odst. 1 zákona“ a slova „i pěstitel po dobu 5 let“ se zrušují.
18. V § 14 odst. 10 se slova „výrobce“ nahrazují slovy „osoba uvedená v §
30 odst. 1 zákona“.
19. V § 14 odst. 12 se slova „druhé a“ zrušují a za slova „v příloze č. 33a“
se vkládají slova „nebo č. 33“.
20. § 15 včetně nadpisu zní:
„§ 15
Paušální částky nákladů na certifikaci vína
(K § 17a odst. 2 a § 26a zákona)
Výše paušální částky nákladů na certifikaci vína bez chráněného označení
původu, chráněného zeměpisného označení nebo tradičního výrazu s názvem odrůdy nebo
označením ročníku je 500 Kč na jednoho inspektora za každou započatou hodinu výkonu
činnosti. Shodná výše paušální částky nákladů je určena za každou započatou hodinu
výkonu činnosti jednoho inspektora při ověřování souladu se specifikacemi chráněného
označení původu nebo chráněného zeměpisného označení.“.
21. Za § 15 se vkládá nový § 15a, který včetně nadpisu zní:
„§ 15a
Postup certifikace vína
(K § 37 odst. 10)
Certifikace vína se provádí zejména kontrolou evidenčních knih a dokladů
prokazujících původ vína.“.
22. Příloha č. 1 zní:
„Příloha č. 1 k vyhlášce č. 323/2004 Sb.
Seznam názvů odrůd a jejich synonym, ze kterých je dovoleno vyrábět jakostní
víno stanovené oblasti
I. Bílé moštové odrůdy ------------------------------------------------------------------------ Název odrůdy Synonymum ------------------------------------------------------------------------ 1. Bouvierův hrozen Bouvier, Bouvier blanc, Bouviertraube, Radgonska ranina, Buvijeova ranka, ranina bela 2. Muškát moravský MOPR 3. Muškát Ottonel Muscat Ottonel 4. Müller Thurgau Rivaner 5. Neuburské Neuburger 6. Rulandské bílé Pinot blanc 7. Rulandské šedé Pinot gris 8. Rother Riesling Ryzlink rýnský červený, Riesling Rouge, Riesling Rot 9. Ryzlink rýnský Rheinriesling, Riesling 10. Ryzlink vlašský Welschriezling, Welschriesling 11. Sauvignon Sauvignon blanc 12. Sylvánské zelené Sylvánské, Grüner Silvaner 13. Tramín červený Tramín, Gewürztraminer 14. Veltlínské červené rané Malvasier, Malvasia, Malvasie 15. Veltlínské zelené Grüner Veltliner ------------------------------------------------------------------------ II. Modré moštové odrůdy ------------------------------------------------------------------------ Název odrůdy Synonymum ------------------------------------------------------------------------ 1. Frankovka Lemberger, Blaufrankisch 2. Modrý Portugal Blauer Portugieser, Portugieser Blau 3. Rulandské modré Pinot noir 4. Svatovavřinecké Saint Laurent ------------------------------------------------------------------------".
23. Příloha č. 10 zní:
„Příloha č. 10 k vyhlášce č. 323/2004 Sb.
Fyzikální a chemické požadavky na jakost vína
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Barva vína Jakostní víno s přívlastkem Jakostní Zemské Víno Perlivé Šumivé víno Likérové Aromatizované ------------------------------------------------- víno víno víno -------------------------------------------------- víno, víno Kabinetní Pozdní Výběr z Výběr Slámové Šumivé Jakostní Aromatické Jakostní jakostní víno sběr hroznů z bobulí, víno víno šumivé jakostní šumivé likérové výběr víno šumivé víno víno s. o., víno z cibéb, a aromatické pěstitelský ledové jakostní šumivé sekt víno víno s. o. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ skutečný obsah alkoholu v % objemových ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ bílé min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 8,5 min. 7 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- min.8,5 min. 9 min.10 min. 10 min.15 min.14,5 červené min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 8,5 min. 7 max. 22 max. 22 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Poznámky: Pro růžové víno platí hodnoty předepsané pro bílé víno. Mezní hodnoty pro hustotu, celkový suchý extrakt, bezcukerný extrakt, redukující cukry, popel, zásaditost popela, veškerý obsah kyselin, vázané kyseliny, pH a volný SO2nejsou stanoveny."
24. Příloha č. 15 zní:
„Příloha č. 15 k vyhlášce č. 323/2004 Sb.
Seznam odrůd, ze kterých je dovoleno vyrábět zemské víno
1. Bílý Portugal
2. Blauburger
3. Bouvierův hrozen
4. Cabernet Blanc
5. Cabernet Cortis
6. Cabernet Jura
7. Damascenka
8. Jakubské
9. Johaniter
10. Kamenorůžák bílý
11. Mladen
12. Modrava
13. Modrý Janek
14. Muscaris
15. Petit Verdot
16. Prachttraube
17. Ranuše muškátová
18. Regent
19. Rulenka
20. Ryzlink buketový
21. Solaris
22. Sylvánské červené
23. Sylvánské modré (synonymum Blauer Silvaner)
24. Šedý Portugal
25. Tramín bílý (synonymum Heida)
26. Tramín žlutý (synonymum Gelber Traminer)
27. Veltlínské červenobílé".
25. Příloha č. 24 zní:
„Příloha č. 24 k vyhlášce č. 323/2004 Sb.
Evidence o hmotnosti a cukernatosti nakoupených vinných hroznů nebo hroznového
moštu
Rok sklizně: --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Odrůda Nákup vinných hroznů Číslo a hroznového moštu ověření -------------------------------------------------------------------------------------------------------- orgánu Název Prodejce Vinařská Vinařská Viniční trať Registrační Množství Cukernatost dozoru**) odrůdy podoblast obec číslo vinice v kg °NM*) nebo hl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- VINNÉ HROZNY TUZEMSKÉ --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- VINNÉ HROZNY Z EU --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nákup vinných hroznů celkem --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- MOŠT TUZEMSKÝ --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- MOŠT Z EU --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nákup hroznového moštu celkem --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- *) cukernatost je měřena ve stupních normalizovaného moštoměru **) jen u jakostního vína s přívlastkem Poznámka: Jednotlivé kolonky se vyplňují podle odrůd, cukernatost se uvádí v případě ověření, jinak se uvede víno bez chráněného označení původu (CHOP) či chráněného zeměpisného označení (CHZO), popř. s chráněným označením původu (CHOP) či chráněným zeměpisným označením (CHZO).".
26. Příloha č. 25 zní:
„Příloha č. 25 k vyhlášce č. 323/2004 Sb.
Výkupní lístek
Pěstitel: Osoba uvedená v § 30 odst. 1 zákona: --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. Jméno, příjmení, titul/Obchodní firma nebo název: 5. Jméno, příjmení, titul/Obchodní firma nebo název: --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2. Ulice 6. Ulice: --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3. Obec, PSČ: 7. Obec, PSČ: --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4. RČ/IČ: 8. RČ/IČ: --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pořadové Název odrůdy Registrační Vinařská obec Viniční trať Cukernatost °NM Hmotnost (v kg) Cena v Kč číslo číslo vinice --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Prohlašuji, že výše uvedené údaje jsou úplné a pravdivé. Pěstitel: Osoba uvedená v § 30 odst. 1 zákona: Razítko a podpis*): Razítko a podpis*): Datum: Datum: *)u fyzické osoby se razítko nevyžaduje; v případě právnické osoby akademický titul, jméno, příjmení, funkce a podpis Vysvětlivky: 2, 3, 6, 7 - fyzická osoba uvede trvalý pobyt a místo podnikání, liší-li se od trvalého pobytu; právnická osoba uvede sídlo (podle obchodního rejstříku) 4, 8 - fyzická osoba uvede rodné číslo a v případě, že jí bylo přiděleno, i identifikační číslo".
27. Příloha č. 26 zní:
„Příloha č. 26 k vyhlášce č. 323/2004 Sb.
Evidence o hmotnosti a cukernatosti prodaných vinných hroznů nebo hroznového
moštu
Plocha plodných vinic: Vinařská podoblast: Rok sklizně: --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Odrůda Prodej hroznů a hroznového moštu Číslo ověření ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- orgánu dozoru**) Název odrůdy Vinařská Viniční trať Registrační Kupující Množství Cukernatost obec číslo vinice v kg/l °NM *) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. a) tuzemským Prodej výrobcům vinných vína hroznů b) zahraničním odběratelům --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Prodej vinných hroznů celkem --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2. a) tuzemským Prodej výrobcům hroznového moštu b) zahraničním odběratelům --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Prodej hroznového moštu celkem --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- *) cukernatost je měřena ve stupních normalizovaného moštoměru **) jen u jakostního vína s přívlastkem Poznámka: Jednotlivé kolonky se vyplňují podle odrůd pocházejících z jednoho registračního čísla vinice a dále podle toho, zda se jedná o vinné hrozny či hroznový mošt, cukernatost se uvádí v případě ověření, jinak se uvede víno bez chráněného označení původu (CHOP) či chráněného zeměpisného označení (CHOZ), popř. s chráněným označením původu (CHOP) či s chráněným zeměpisným označením (CHOZ). Datum: Podpis osoby odpovědné za vedení evidence:".
28. Příloha č. 27 zní:
„Příloha č. 27 k vyhlášce č. 323/2004 Sb.
Evidence o hmotnosti a cukernatosti zpracovaných vinných hroznů nebo hroznového
moštu a množství vyrobeného vína s členěním podle jakostních tříd
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druh vína Vinařská Vinařská Viniční trať Odrůda Zpracované Množství Vyrobené Cukernatost Použité Celkové Množství Číslo šarže, podoblast obec množství vedlejších množství °NM**) množství množství vína po u vína s vinných produktů*) hroznového cukru (kg) upraveného odečtení přívlastkem hroznů (kg) moštu nebo hroznového ztrát i evidenční (kg) rmutu (hl) moštu (včetně (hl) číslo jakosti nakoupeného) (hl)***) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Víno s CHOP Celkem ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Víno s CHZO Celkem ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Odrůdové víno bez CHOP/CHZO Celkem ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Víno bez CHOP/CHZO Celkem ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zemské víno Celkem ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jakostní víno Celkem ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jakostní víno s přívlastkem - kabinetní víno - pozdní sběr - výběr z hroznů - výběr z bobulí - výběr z cibéb - ledové víno - slámové víno Celkem ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Víno celkem ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- *) matoliny, včetně třapin **) cukernatost je měřena ve stupních normalizovaného moštoměru ***) do úpravy se počítá např. navýšení objemu při zvýšení přirozeného obsahu alkoholu (např. nabytí objemu po rozpuštění cukru), dále zmenšení objemu po odkalování či čiření moštu Datum: Podpis osoby odpovědné za vedení evidence:".
29. Přílohy č. 2 až 4, 11 až 14 a 16 až 22 se zrušují.