Odstavec předpisu 153/2013 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 153/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, ve znění pozdějších předpisů
Čl.II
Čl. II
Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou
zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby,
brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, ve znění vyhlášky
č. 650/2004 Sb. a vyhlášky č. 291/2010 Sb., se mění takto:
1. V § 6 se za písmeno f) vkládají písmena g) a h), která znějí:
„g) džemem výběrovým (Extra) speciálním - potravina splňující požadavky pro
džem výběrový (Extra) s tím, že tyto výrobky jsou se sníženým obsahem energie/cukru
a splňují podmínky pro relevantní výživové tvrzení; výživové tvrzení musí být uvedeno
v názvu výrobku,
h) džemem výběrovým (Extra) méně sladkým - potravina splňující požadavky pro
džem výběrový (Extra) s tím, že tyto výrobky obsahují méně cukru než džemy výběrové
(Extra),“.
Dosavadní písmena g) až x) se označují jako písmena i) až z).
2. V § 8 odst. 1 písm. a) se slova „ ; u potravin definovaných v § 6 písm.
f), g), h), i) a r) a vyrobených ze tří nebo více druhů ovoce může být údaj o druzích
použitého ovoce nahrazen slovy „směs ovoce“ nebo uvedením počtu použitých druhů ovoce“
zrušují.
3. V § 8 odst. 1 písmena d) a e) znějí:
„d) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních,
džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra),
kaštanového pyré, povidel, klevel a ovocných protlaků množstvím ovoce v gramech,
které bylo použito pro výrobu 100 g hotového výrobku; údaj o obsahu ovoce se musí
nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku a musí být uveden jasně viditelnými
písmeny,
e) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních,
džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra),
kaštanového pyré, povidel, klevel a ovocných protlaků celkovým obsahem přírodních
sladidel v gramech obsažených ve 100 g výrobku, přičemž uvedené číslo představuje
množství stanovené refraktometricky při 20 °C u hotového výrobku s tolerancí +/-
3 refraktometrické stupně; údaj o obsahu přírodních sladidel se musí nacházet ve
stejném zorném poli jako název výrobku a musí být uveden jasně viditelnými písmeny,“.
4. V § 8 odst. 1 písm. f) se za slova „džemů výběrových (Extra),“ vkládají
slova „džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých,“.
5. V § 8 se na konci odstavce 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno
g), které zní:
„g) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních,
džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra),
rosolové marmelády a kašta- nového pyré v názvu výrobku jménem použitého druhu nebo
použitých druhů ovoce v sestupném pořadí podle hmotnosti použité suroviny; u výrobků
vyrobených ze tří nebo více druhů ovoce však může být údaj o druzích použitého ovoce
nahrazen slovy „směs ovoce“ nebo podobnou formulací nebo počtem použitých druhů ovoce.“.
6. V § 10 odst. 2 se za slova „džemu výběrového (Extra),“ vkládají slova
„džemu výběrového (Extra) speciálního, džemu výběrového (Extra) méně sladkého,“.
7. V § 10 odst. 3 a 4 se za slova „Džem výběrový (Extra)“ vkládají slova
„ , džem výběrový (Extra) speciální a džem výběrový (Extra) méně sladký“.
8. V § 10 odst. 5 a 13 se za slova „džemu výběrového (Extra)“ vkládají slova
„ , džemu výběrového (Extra) speciálního a džemu výběrového (Extra) méně sladkého“.
9. V § 10 odst. 6 se slova „a džemu výběrového (Extra)“ nahrazují slovy „
, džemu výběrového (Extra), džemu výběrového (Extra) speciálního a džemu výběrového
(Extra) méně sladkého“.
10. V § 10 odst. 9 se za slova „džemu výběrovému (Extra),“ vkládají slova
„džemu výběrovému (Extra) speciálnímu, džemu výběrovému (Extra) méně sladkému,“.
11. V § 10 odstavec 10 zní:
„(10) K potravinám definovaným v § 6 písm. f) až
k) a t) lze přidávat lihoviny, víno, desertní (likérové) víno, ořechy, aromatické
byliny, koření, vanilku, vanilin, vanilkové extrakty a med4) jako částečnou nebo
úplnou náhradu přírodního sladidla, jedlé tuky a oleje jako látky zabraňující pěnění
a tekutý pektin.“.
12. Příloha č. 2 zní:
„Příloha č. 2 k vyhlášce č. 157/2003 Sb.
-------------------------------------------------------------------------------------
Druh Skupina Potravina Minimální Poznámka
hmotnostní
podíl ovoce
(v g v 1 kg
potraviny)
-------------------------------------------------------------------------------------
Zpracované Džemy všeobecně 450
ovoce výběrové --------------------------------------------------------------
(Extra) z červeného rybízu, 350
jeřabin, rakytníku,
Džemy černého rybízu, kdoulí
výběrové a šípků
(Extra) --------------------------------------------------------------
speciální ze zázvoru 250
--------------------------------------------------------------
Džemy z kešu-jablka 230
výběrové --------------------------------------------------------------
(Extra) z plodů mučenky
méně sladké (maracuja) 80
--------------------------------------------------------------------------
Džemy všeobecně 350
--------------------------------------------------------------
z červeného rybízu, 250
jeřabin, rakytníku,
černého rybízu, kdoulí
a šípků
--------------------------------------------------------------
ze zázvoru 150
--------------------------------------------------------------
z kešu-jablka 160
--------------------------------------------------------------
z plodů mučenky
(maracuja) 60
--------------------------------------------------------------------------
Rosoly všeobecně 450
výběrové --------------------------------------------------------------
(Extra) z černého rybízu, šípků, 350
kdoulí, malin
--------------------------------------------------------------
ze zázvoru 250
--------------------------------------------------------------
z kešu-jablka 230
--------------------------------------------------------------
z plodů mučenky
(maracuja) 80
--------------------------------------------------------------------------
Rosoly všeobecně 350
--------------------------------------------------------------
z černého rybízu, šípků, 250
kdoulí, malin
--------------------------------------------------------------
ze zázvoru 150
--------------------------------------------------------------
z kešu-jablka 160
--------------------------------------------------------------
z plodů mučenky
(maracuja) 60
--------------------------------------------------------------------------
Marmelády všeobecně 200 z toho min. 75 g
pocházející
z endokarpu
--------------------------------------------------------------------------
Povidla slazená ze švestek 1700 k výrobě je možno
použít švestkovou
dřeň, švestkový
lektvar a dřeň
ze sušených švestek
--------------------------------------------------------------
slazená ze švestek 2200 podíl ovocné sušiny
a jablek ze švestek nejméně
75 %
--------------------------------------------------------------
slazená z jablek 3000
--------------------------------------------------------------
slazená z hrušek 3200 podíl ovocné sušiny
a jablek z jablek nejméně
30 %
--------------------------------------------------------------------------
Klevely všeobecně 1500
--------------------------------------------------------------
z meruněk 730
--------------------------------------------------------------
z jahod 640
--------------------------------------------------------------------------
Kaštanový 380 podíl ovoce musí být
krém vnesen kaštanovým
krémem
--------------------------------------------------------------------------
Ovocný
protlak
--------------------------------------------------------------------------
Sušené
ovoce
--------------------------------------------------------------------------
Proslazené
ovoce nebo
kandované
ovoce
--------------------------------------------------------------------------
Ovoce v plechovém obalu 220
v lihu --------------------------------------------------------------
(ovocná ve skleněném obalu 450
bowle)
--------------------------------------------------------------------------
Upravené
chlazené
čerstvé
ovoce
--------------------------------------------------------------------------
Kompot
-------------------------------------------------------------------------------------
13. V příloze č. 4 tabulka 1 zní:
Tabulka 1
Kompoty, džemy, rosoly, marmelády, klevely, povidla, protlaky a
proslazené ovoce
------------------------------------------------------------------
Potravina Refraktometrická Kyselost (jako
sušina kyselina citrónová)
(%) (%)
------------------------------------------------------------------
kompoty nejvýše 48 0,3 - 2,5
------------------------------------------------------------------
džemy výběrové nejméně 60 -
(Extra)
------------------------------------------------------------------
džemy výběrové 52-59 -
(Extra)
méně sladké
------------------------------------------------------------------
džemy výběrové nejvýše 40 -
(Extra)
speciální
------------------------------------------------------------------
džemy nejméně 60 -
------------------------------------------------------------------
rosoly a rosoly nejméně 60 -
výběrové (Extra)
------------------------------------------------------------------
marmelády nejméně 60 -
------------------------------------------------------------------
kaštanový krém nejméně 60 -
------------------------------------------------------------------
klevely nejméně 38 0,6 - 2,6
------------------------------------------------------------------
povidla nejméně 60 0,6 - 2,6
------------------------------------------------------------------
ovocné protlaky nejvýše 29 0,6 - 2,5
------------------------------------------------------------------
proslazené ovoce nejméně 70 neurčuje se
------------------------------------------------------------------
Pozn. Nejnižší obsah refraktometrické sušiny nemusí být dodržen u džemů výběrových (Extra), džemů
výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, džemů, rosolů a rosolů
výběrových (Extra), marmelád a kaštanových krémů za předpokladu, že cukr byl u těchto výrobků
zcela nebo zčásti nahrazen sladidlem.
Džem výběrový (Extra) méně sladký a džem výběrový (Extra) speciální představují tzv. vyhrazené názvy
výrobků v souladu s ustanovením druhého pododstavce bodu II přílohy I směrnice Rady 2001/113/ES o
ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě.".