Odstavec předpisu 69/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
Příl.11
Příloha 11
Požadavky na jakost majonéz
Tabulka 1 Smyslové požadavky na jakost majonéz +---------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------------------------+ | Znak | | +---------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------------------------+ | konzistence a barva | v závislosti na obsahu oleje - pastovitá, krémovitá až polotekutá stejnorodá hmota, olej neoddělen, částice | | | kusovitých přísad rovnoměrně rozptýlené, menší vzduchové dutinky přípustné, výrobky nesmějí obsahovat zbytky | | | vaječných skořápek, nečistot, cizích předmětů a hrudek vaječné hmoty | +---------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------------------------+ | vůně | typická pro majonézy, mírně nakyslá, případně po použitých přísadách a koření | +---------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------------------------+ | chuť | nakyslá, po použitých přísadách, bez cizích pachutí | +---------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------------------------+ Tabulka 2 Fyzikální a chemické požadavky na jakost majonéz +------------------+---------------------------------------+ | Ukazatel | Hmotnostní % | +------------------+---------------------------------------+ | obsah tuku | podle tržních druhů 50,0 až 85,0 | +------------------+---------------------------------------+ | obsah žloutku | nejméně 2,0 | +------------------+---------------------------------------+ | hodnota pH | nejvýše 4,5 | +------------------+---------------------------------------+