Odstavec předpisu 69/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
§ 18
§ 18
Požadavky na jakost
(1) V případech, kdy požadavky na jakost nestanoví přímo použitelné předpisy
Evropské unie upravující produkty rybolovu a akvakultury, platí požadavky uvedené
v odstavcích 2 až 6.
(2) Čerstvé produkty rybolovu a akvakultury a ostatní vodní živočichové musí
vykazovat konzistenci s vlastnostmi charakteristickými pro strukturu svaloviny.
(3) Zpracované produkty rybolovu a akvakultury, s výjimkou zpracovaných produktů
rybolovu a akvakultury uzených studeným kouřem, se tepelně opracovávají tak, aby
bylo ve všech částech dosaženo minimálně tepelného účinku odpovídajícího působení
teploty plus 70 °C po dobu 10 minut, a organoleptickými vlastnostmi odpovídají v
obchodním názvu deklarovanému živočišnému rodu a druhu, bez cizích chutí a pachů.
(4) Solené produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich se vyrábějí pouze
z čerstvých nebo zmrazených produktů rybolovu a akvakultury, jiker a mlíčí. Obsah
soli v silně solených produktech rybolovu a akvakultury a výrobcích z nich je více
než 14 %, ve středně nasolených 10 až 14 %, ve slabě nasolených 4 až 10 %.
(5) Sardelová pasta může obsahovat maximálně 25 % soli.
(6) Sušené produkty rybolovu a akvakultury mohou být solené a nesolené, obsah
vody v nich musí být nižší než 18 % a skladují se při relativní vlhkosti vzduchu
65 až 70 %.