Odstavec předpisu 69/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
§ 8
§ 8
Základní pojmy
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) tepelně opracovaným masným výrobkem zpracovaný masný výrobek, u kterého
bylo ve všech částech dosaženo minimálně tepelného účinku odpovídajícího působení
teploty plus 70 °C po dobu 10 minut,
b) tepelně neopracovaným masným výrobkem zpracovaný masný výrobek určený
k přímé spotřebě bez další úpravy, u něhož ve všech částech neproběhlo tepelné opracování
surovin ani výrobku odpovídající působení teploty plus 70 °C po dobu 10 minut,
c) tepelně neopracovaným masným výrobkem pro tepelnou úpravu zpracovaný
masný výrobek4) určený k tepelné kuchyňské úpravě, u něhož ve všech částech neproběhlo
tepelné opracování surovin ani výrobku odpovídající působení teploty plus 70 °C po
dobu 10 minut,
d) trvanlivým tepelně opracovaným masným výrobkem zpracovaný masný výrobek,
u kterého bylo ve všech částech dosaženo minimálně tepelného účinku odpovídajícího
působení teploty plus 70 °C po dobu 10 minut a navazujícím technologickým opracováním,
zráním, uzením nebo sušením za definovaných podmínek došlo k poklesu aktivity vody
na hodnotu aw(max.) = 0,93 a k prodloužení minimální doby trvanlivosti na 21 dní
při teplotě skladování plus 20 °C a za případně dalších skladovacích podmínek,
e) fermentovaným trvanlivým masným výrobkem zpracovaný masný výrobek
tepelně neopracovaný určený k přímé spotřebě, u kterého v průběhu fermentace, zrání,
sušení, popřípadě uzení za definovaných podmínek došlo ke snížení aktivity vody na
hodnotu aw(max.) = 0,93, s minimální dobou trvanlivosti 21 dní při teplotě plus 20
°C a za případně dalších skladovacích podmínek,
f) technologickým obalem obal, ve kterém probíhá technologické opracování
výrobku a který obvykle zůstává jeho součástí,
g) vložkou krájená nebo zrněná část díla,
h) technologickým opracováním jakákoliv úprava masa mimo použití chladu,
i) konzervou výrobek neprodyšně uzavřený v obalu, sterilovaný,
j) polokonzervou výrobek neprodyšně uzavřený v obalu, pasterovaný,
k) čistou svalovou bílkovinou bílkovina pocházející ze svalové tkáně
zvířat bez bílkoviny pojivové tkáně a bílkovin rostlinného původu,
l) obsahem tuku celkový obsah tuku stanovený metodami založenými na principu
hydrolýzy,
m) průměrným množstvím potraviny hmotnost potraviny bez obalu se zohledněním
záporné hmotnostní odchylky podle příloh č. 4 a 5 k této vyhlášce,
n) paštikou tepelně opracovaný masný výrobek z mělněného masa, převážně
roztíratelný, který nemusí být naražený v technologickém obalu,
o) terinou tepelně opracovaný masný výrobek z mělněného masa, převážně
hrubozrnný, který nemusí být naražený v technologickém obalu,
p) masným polotovarem v technologickém obalu masný polotovar5) z homogenizovaného
masa, který je uváděn na trh v technologickém obalu.
4) Čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004
ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin, v platném znění.
Příloha I bod 7.1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, v
platném znění.
5) Příloha I bod 1.15 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004,
v platném znění.