Odstavec předpisu 69/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
Příl.8
Příloha 8
Požadavky na složení a smyslové požadavky na tepelně opracované šunky
+------------+---------+------------+------------------------------+------------------------------+ | Skupina | Výrobek | Třída | Charakteristika jakosti | Smyslové požadavky | +------------+---------+------------+------------------------------+------------------------------+ | tepelně | Šunka | nejvyšší | obsah čistých svalových | a) konzistence - v uceleném | | opracovaný | | jakosti | bílkovin- nejméně 16,0 % | kusu pevná, soudržná; plátky | | výrobek | | | hmotnostních | se nesmějí oddělovat na | | | | | | jednotlivé svaly; u | | | | | celosvalový výrobek | sterilovaného výrobku | | | | | | v konzervě je povoleno | | | | | použití barviv, vlákniny, | proměnlivé množství volného | | | | | škrobu (včetně škrobu | aspiku | | | | | modifikovaného fyzikálně či | | | | | | enzymy), rostlinných a | b) vzhled v nákroji- výrobek | | | | | jiných živočišných bílkovin | na řezu barvy odpovídající | | | | | a dalších látek, které | druhu použitého masa, | | | | | zvyšují obsah bílkovin ve | jednotlivé svaly patrny a | | | | | výrobku, se nepřipouští | spojeny drobně rozpracovanou | +------------+---------+------------+------------------------------| svalovinou; ojedinělá menší | | | | výběrová | obsah čistých svalových | ložiska tuku na řezu | | | | | bílkovin - nejméně 13,0 % | přípustná, rovněž přípustné | | | | | hmotnostních | menší dutinky, vyplněné | | | | | | např. aspikem | | | | | celosvalový výrobek | | | | | | | c) vůně a chuť - typická | | | | | použití barviv, vlákniny | pro šunku, přiměřeně slaná, | | | | | (s výjimkou přírodních | lahodná, výrobek na skusu | | | | | zahušťovadel karagenanu a | v tenkých plátcích křehký | | | | | gumy euchemy), škrobu | | | | | | (včetně škrobu modifikovaného| | | | | | fyzikálně či enzymy), | | | | | | rostlinných a jiných | | | | | | živočišných bílkovin a | | | | | | dalších látek, které | | | | | | zvyšují obsah bílkovin | | | | | | ve výrobku, se nepřipouští | | +------------+---------+------------+------------------------------| | | | | standardní | obsah čistých svalových | | | | | | bílkovin - nejméně 10,0 % | | | | | | hmotnostních | | +------------+---------+------------+------------------------------+------------------------------+