Odstavec předpisu 231/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků
§ 8
§ 8
Příprava laboratorního vzorku
(1) Pokud je třeba provést přípravu laboratorního vzorku, použije se podle
povahy odebrané potraviny nebo tabákového výrobku
a) homogenizace vzorku, například mísení, míchání, drcení, mletí,
b) dělení vzorku, například zmenšování vzorku na děliči, řezání, separace,
krájení nebo kvartace; přičemž kvartací se rozumí vyřazení dvou protilehlých čtvrtí,
smíchání a znovu čtvrcení zůstatku, dokud není dosaženo požadované velikosti, nebo
c) kombinace homogenizace a dělení vzorku.
(2) Pokud je na žádost kontrolované osoby poskytován vzorek pro druhé odborné
stanovisko, a lze předpokládat nehomogenitu hodnoceného znaku v rámci šarže, části
šarže, dávky nebo zásilky, připraví se v laboratoři postupem podle odstavce 1 písm.
a) laboratorní vzorek, který se rozdělí na laboratorní vzorek nebo vzorky pro úřední
kontrolu a laboratorní vzorek pro druhé odborné stanovisko.
(3) Laboratorní vzorek se označí číslem záznamu o odběru vzorku a případně
jiným způsobem umožňujícím jeho jednoznačnou identifikaci.
(4) Laboratorní vzorky lze připravit přímo v místě odběru vzorku postupem podle
odstavců 1 až 3 pouze pokud nebude ovlivněno složení vzorku a nedojde k jeho znehodnocení.