Odstavec předpisu 231/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků
§ 2
§ 2
Základní pojmy
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) částí šarže4) část šarže vymezená za účelem aplikace určité metody odběru
vzorku, přičemž každá tato část šarže je fyzicky oddělená a samostatně identifikovatelná,
pokud není stanoveno jinak,
b) dílčím vzorkem množství materiálu odebrané z jednoho místa šarže, případně
dávky nebo zásilky, nebo jejich části; dílčím vzorkem se rovněž rozumí prvotní vzorek
ve smyslu pravidel Evropské unie3),
c) laboratorním vzorkem vzorek určený k laboratorním zkouškám,
d) přípravou laboratorního vzorku souhrn operací s potravinou nebo tabákovým
výrobkem nutných k přeměně vzorku na laboratorní vzorek, jako je například redukce
velikosti, mísení, homogenizace, dělení,
e) náhodným (namátkovým) odběrem odběr dílčích vzorků takovým způsobem,
kdy libovolný dílčí vzorek z kontrolované šarže, dávky nebo zásilky bude vybrán se
stejnou úrovní pravděpodobnosti,
f) systematickým odběrem odběr dílčích vzorků, při kterém se jednotlivé
dílčí vzorky odeberou v předem stanovených vzdálenostech nebo časových intervalech
od náhodně zvoleného začátku,
g) lokálním odběrem odběr dílčích vzorků provedený takovým způsobem, že
dílčí vzorky jsou pokud možno odebrány z různých vrstev nebo míst šarže, dávky nebo
zásilky nebo jejich části a z každé zvolené vrstvy nebo místa je odebrán alespoň
jeden dílčí vzorek,
h) cíleným odběrem odběr dílčích vzorků, při kterém se jednotlivé dílčí
vzorky odeberou ze zvolených míst s podezřením na porušení bezpečnosti nebo jakosti;
vzorek získaný cíleným odběrem nereprezentuje celou šarži, dávku nebo zásilku,
i) kontrolním nákupem odběr vzorku poskytnutého kontrolovanou osobou orgánu
dozoru bez jeho předchozí identifikace provedený převzetím vzorku orgánem dozoru,
j) výsledkem zkoušky hodnota znaku získaná provedením metody zkoušení,
k) stěrem odběr vzorku z míst nebo zařízení používaných při výrobě potravin
nebo jejich uvádění na trh.
3) Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 543/2011 ze dne 7. června 2011, kterým se
stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 pro odvětví ovoce a
zeleniny a odvětví výrobků z ovoce a zeleniny.
4) Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.