Odstavec předpisu 397/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
§ 7
§ 7
(1) Jako zdroj sacharózy pro zahuštěné slazené mléčné výrobky se smí použít
pouze cukr extra bílý, cukr bílý nebo cukr polobílý podle vyhlášky o požadavcích
pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu
a čokoládové bonbony6).
(2) Při výrobě zahuštěných slazených mléčných výrobků se povoluje přídavek
laktózy v množství nejvýše 0,03 % hmotnostních z celkové hmotnosti výrobku.
(3) Přídavek sacharózy u zahuštěných slazených mléčných výrobků musí odpovídat
hodnotě cukerného poměru 60,5 až 64,5 daného následujícím vzorcem:
% sacharózy x 100 cukerný poměr = ---------------------- % sacharózy + % vody
(4) Trvanlivosti u zahuštěných neslazených mléčných výrobků lze dosáhnout
pouze tepelným ošetřením podle nařízení, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla
pro potraviny živočišného původu5).
(5) Trvanlivosti u zahuštěných slazených mléčných výrobků lze dosáhnout
pouze přídavkem sacharózy v souladu s odstavcem 1.
5) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.
6) Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla,
med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony,
ve znění vyhlášky č. 43/2005 Sb.