Odstavec předpisu 397/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
§ 10
§ 10
(1) Mléčný bílkovinný výrobek musí být vyroben ze suroviny tepelně ošetřené
podle nařízení, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného
původu5).
(2) Při výrobě potravinářského kaseinu kyselého lze použít pouze kyselinu
mléčnou, kyselinu chlorovodíkovou, kyselinu sírovou, kyselinu citrónovou, kyselinu
octovou, kyselinu orthofosforečnou, syrovátku nebo bakteriální kultury mléčného kysání,
pokud splňují požadavky nařízení o potravinářských přídatných látkách a enzymech10).
(3) Při výrobě potravinářského kaseinu sladkého lze použít pouze syřidlo
nebo ostatní enzymy koagulující mléko jako technologické pomocné látky a bakteriální
kultury, pokud splňují požadavky nařízení o potravinářských přídatných látkách a
enzymech10).
(4) Při výrobě potravinářského kaseinátu lze použít pouze hydroxidy, uhličitany,
fosforečnany nebo citronany sodné, draselné, vápenaté, amonné nebo hořečnaté jako
neutralizační a tlumivé činidlo, pokud splňují požadavky nařízení o potravinářských
přídatných látkách a enzymech10).
5) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.
10) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince
2008 o potravinářských přídatných látkách.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady
(ES) č. 1332/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských enzymech a o změně směrnice
Rady 83/417/EHS, nařízení Rady (ES) č. 1493/1999, směrnice 2000/13/ES, směrnice Rady
2001/112/ES a nařízení (ES) č. 258/97.