Odstavec předpisu 397/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
§ 12
§ 12
(1) Jednotlivé skupiny mléčných výrobků a druhy mikroorganizmů mléčného
kysání pro výrobu kysaných mléčných výrobků musí splňovat požadavky uvedené v nařízení
o společné organizaci trhů se zemědělskými produkty2), v příloze č. 1 k této vyhlášce
a v příloze č. 6 k této vyhlášce tabulce 4. Fyzikální, chemické a mikrobiologické
požadavky se týkají základních druhů výrobků bez ochucujících přísad.
(2) Ochucené kysané mléčné výrobky mohou obsahovat nejvýše 30 % hmotnostních
ochucující složky.
(3) Kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek se označí
a) názvem skupiny a podskupiny podle přílohy č. 4 k této vyhlášce,
b) obsahem tuku a
c) použitou ochucující složkou.
(4) Jako bílý jogurt lze označit všechny druhy jogurtu bez přidané ochucující
složky.
(5) Jako "koncentrovaný mléčný výrobek" lze označit mléčný výrobek, u kterého
byl obsah mléčných bílkovin před fermentací nebo po fermentaci navýšen na nejméně
5,6 %.
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince
2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují
nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o
potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.
1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady
90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES,
směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým
se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu.
11) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.