Odstavec předpisu 397/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
§ 14
§ 14
(1) Sýr se označí
a) názvem druhu; tavený sýr, tavený sýrový výrobek, tavený mléčný výrobek a syrovátkový
sýr rovněž názvem skupiny,
b) obsahem tuku nebo tuku v sušině,
c) obsahem sušiny a
d) použitou ochucující složkou.
(2) Jako "čerstvý sýr" lze označit nezrající sýr, včetně nezrajících sýrů
termizovaných.
(3) Jako "zrající sýr" lze označit sýr, u kterého po prokysání došlo k
dalším biochemickým a fyzikálním procesům.
(4) Jako "tavený sýr" se označí sýr, který byl tepelně upraven tavením.
(5) Jako "tavený sýrový výrobek" se označí mléčný výrobek, který je tepelně
ošetřen tavením, obsahuje více než 5 % laktózy a v němž sýr tvoří nejméně 50 % hmotnostních
sušiny tohoto výrobku.
(6) Jako "tavený mléčný výrobek" se označí mléčný výrobek, který je tepelně
ošetřen tavením a obsahuje více než 5 % laktózy.
(7) Jako "pařený sýr" lze označit sýr, který byl po prokysání ošetřený
napařením horkou vodou, horkou párou, horkým mlékem nebo smetanou.
(8) Jako "syrovátkový sýr" se označí mléčný výrobek získaný vysrážením
syrovátky nebo směsi syrovátky s mlékem.
(9) Přírodní sýr lze označit názvem podskupiny, pokud splňuje požadavky
stanovené v příloze č. 6 k této vyhlášce tabulkách 5 až 7.
(10) Přehled povolených složek jiných než sýry pro výrobu tavených sýrů,
tavených sýrových výrobků a tavených mléčných výrobků je uveden v příloze č. 6 k
této vyhlášce tabulce 9.