Odstavec předpisu 397/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
§ 26
§ 26
Základní pojmy
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) jedlým tukem a olejem směs smíšených triacylglycerolů, které se v závislosti na
poměrném zastoupení mastných kyselin v triacylglycerolu vyskytují za normálních podmínek
v tekutém nebo tuhém stavu,
b) rostlinným tukem a olejem jedlý tuk a olej získaný ze semen, plodů nebo jader
plodů olejnatých rostlin,
c) živočišným tukem a olejem jedlý tuk a olej získaný z poživatelných tukových tkání
živočichů za podmínek stanovených veterinárním zákonem14) a nařízením, kterým se
stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu5),
d) ztuženým tukem jedlý tuk, který byl získán ztužováním rostlinných a živočišných
tuků a olejů nebo jejich směsí,
e) přeesterifikovaným tukem jedlý tuk, který byl získán přeesterifikací rostlinných
nebo živočišných tuků a olejů, nebo jejich směsí, včetně ztužených tuků,
f) pokrmovým tukem jedlý tuk, který prošel procesem ztužování nebo přeesterifikace,
nebo kombinací těchto procesů, nebo směsi ztužených tuků a jedlých tuků a olejů,
nebo směsi jedlých rostlinných a živočišných olejů a tuků,
g) roztíratelným tukem jedlý tuk, nebo směs ztužených nebo přeesterifikovaných tuků,
nebo kombinací těchto procesů, splňující požadavky stanovené nařízením o společné
organizaci trhů se zemědělskými produkty2),
h) směsným roztíratelným tukem jedlý tuk podle nařízení o společné organizaci trhů
se zemědělskými produkty2),
i) tekutým emulgovaným tukem jedlý tuk nebo směs ztužených nebo přeesterifikovaných
tuků nebo směs ztužených a přeesterifikovaných tuků s jedlými oleji a tuky ve formě
emulze vody a tuku s obsahem 10 % až 90 % hmotnostních tuku, který je při teplotě
20 °C tekutý,
j) koncentrovaným tukem tuk, jehož celkový obsah tuku je vyšší než 90 % hmotnostních
a nižší než 99,5 % hmotnostních,
k) olejem lisovaným za studena olej získaný pouze mechanickými postupy vyluhování
nebo lisování bez tepelného ohřevu, které nevedou ke změnám charakteru oleje a pro
jeho vyčištění se používá pouze promývání vodou, usazování, filtrování a odstřeďování,
l) průměrným množstvím potraviny hmotnost potraviny bez obalu se zohledněním záporné
hmotnostní odchylky podle přílohy č. 10 k této vyhlášce.
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince
2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují
nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o
potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.
1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady
90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES,
směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým
se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu.
5) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.
14) Zákon č. 166/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů.