Odstavec předpisu 397/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Příl.6
Příl.6
Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Tabulka 1 - Smetana tekutá I--------------------------------------I-------------------------------------I I Druh výrobku I Obsah tuku (v % hmot. nejméně) I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Smetana I 10,0 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Smetana ke šlehání I 30,0 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Smetana vysokotučná I 35,0 I I--------------------------------------I-------------------------------------I
Tabulka 2 - Zahuštěné mléčné výrobky Zahuštěné neslazené mléčné výrobky I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Druh výrobku I Obsah tuku I Mléčná sušina I Mléčná sušina I I I (v % hmot.) I (v % hmot. I tukuprostá (v % I I I I nejméně) I hmot. nejméně) I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Zahuštěná neslazená I nejméně 15,0 I 26,5 I 11,5 I I smetana I I I I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Zahuštěné neslazené I nejméně 7,5 I 25,0 I I I plnotučné mléko I I I I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Zahuštěné částečně I nejméně 1,0 I 20,0 I 17,5 I I odstředěné mléko I méně než 7,5 I I I I I I I I I v tom polotučné I 4,0 - 4,5 I I I I----------------------I-----------------I I-----------------I I Zahuštěné odstředěné I nejvíce 1,0 I I I I mléko I I I I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I Zahuštěné slazené mléčné výrobky I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Druh výrobku I Obsah tuku I Mléčná sušina I Mléčná sušina I I I (v % hmot.) I (v % hmot. I tukuprostá (v % I I I I nejméně) I hmot. nejméně) I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Zahuštěná slazená I nejméně 16,0 I I 14,0 I I smetana I I I I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Zahuštěné slazené I nejméně 8,0 I 28,0 I I I plnotučné mléko I I I I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Zahuštěné slazené I nejméně 1,0 I 24,0 I 20,0 I I mléko částečně I méně než 8,0 I I I I odstředěné I I I I I I I I I I v tom polotučné I 4,0 - 4,5 I I I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Zahuštěné slazené I nejvíce 1,0 I 24,0 I 20,0 I I mléko odstředěné I I I I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
Tabulka 3 - Sušené mléčné výrobky I--------------------------------------I-------------------------------------I I Druh výrobku I Obsah tuku (v % hmot.) I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Sušená smetana I nejméně 42,0 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Sušené plnotučné mléko I nejméně 26,0 a méně než 42,0 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Sušené částečně odstředěné mléko I více než 1,5 a méně než 26,0 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I v tom polotučné I 14,0 až 16,0 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Sušené odstředěné mléko I nejvíce 1,5 I I--------------------------------------I-------------------------------------I
Tabulka 4 - Kysané mléčné výrobky I--------------------------I------------------------I------------------------I I Kysané mléčné výrobky I Obsah tuku I Obsah sušiny I I I (v % hmot.) I tukuprosté I I I I (v % hmot. nejméně) I I--------------------------I------------------------I------------------------I I Kysaná smetana I nejméně 10,0 I I I--------------------------I------------------------I------------------------I I Kysané mléko včetně I nejméně 0,5 I 8,0 I I jogurtového I I I I--------------------------I------------------------I------------------------I I Podmáslí I nejvíce 1,5 I 7,0 I I--------------------------I------------------------I------------------------I I Jogurt bílý smetanový I nejméně 10,0 I I I--------------------------I------------------------I------------------------I I Jogurt bílý I méně než 10,0 I 8,2 I I--------------------------I------------------------I------------------------I
Tabulka 5 - Klasifikace přírodních sýrů podle obsahu tuku v sušině I--------------------------------------I-------------------------------------I I Kategorie sýra I Tuk v sušině (v % hmot.) I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Vysokotučný I nejméně 60,0 I I Plnotučný I nejméně 45,0 a méně než 60,0 I I Polotučný I nejméně 25,0 a méně než 45,0 I I Nízkotučný I nejméně 10,0 a méně než 25,0 I I Odtučněný I méně než 10,0 I I--------------------------------------I-------------------------------------I Obsah tuku v sušině v procentech hmotnostních se stanoví podle následujícího vzorce: hmotnost tuku v g % hmot. tuku v sušině = ----------------------- x 100 100 - hmotnost vody v g
Tabulka 6 - Klasifikace přírodních sýrů podle konzistence ve vztahu k obsahu vody v tukuprosté hmotě sýra I--------------------------------------I-------------------------------------I I Sýr I % WTPH I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Extra tvrdý I nejvíce 51 I I Tvrdý I 49 až 56 I I Polotvrdý I 54 až 63 I I Poloměkký I 61 až 69 I I Měkký I nejméně 67 I I--------------------------------------I-------------------------------------I WTPH = voda v tukuprosté hmotě sýra, která se stanoví podle následujícího vzorce: hmotnost vody v g % WTPH = ----------------------- x 100 100 - hmotnost tuku v g
Tabulka 7 - Klasifikace přírodního sýra podle zrání I--------------------------------------I-------------------------------------I I Sýr I Charakteristika I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Sýr čerstvý I nezrající I I I termizovaný I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Sýr zrající I na povrchu I I I s mazem na povrchu I I I v celé hmotě I I I I I z toho Plísňový sýr I s plísní na povrchu I I I s plísní uvnitř hmoty sýra I I I dvouplísňový I I--------------------------------------I-------------------------------------I
Tabulka 8 - Klasifikace tvarohu podle konzistence a obsahu tuku v sušině I--------------------------------------I-------------------------------------I I Tvaroh I Tuk v sušině (v % hmot.) I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Tučný I nejméně 38,0 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Polotučný I 15,0 až 25,0 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Nízkotučný nebo jemný I nejvíce 15,0 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I Odtučněný nebo měkký nebo tvrdý I nejvíce 5,0 I I--------------------------------------I-------------------------------------I
Tabulka 9 - Přehled povolených složek jiných než sýry pro výrobu tavených sýrů a tavených sýrových výrobků a tavených mléčných výrobků I----------------------I-----------------------------------I-----------------I I Složka jiná než sýr I Tavený sýr a tavený roztíratelný I Tavený sýrový I I I sýr I výrobek a I I I I tavený mléčný I I I I výrobek I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I I druhově I druhově I I I I pojmenovaný I nepojmenovaný I I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Máslo, máselný tuk, I pouze pro I ano I ano I I smetana, máselný I standardizaci I I I I koncentrát I obsahu tuku I I I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Ostatní mléčné I ne I ano I ano I I složky I I obsah nejvýše 5 I I I I I % hmot. laktózy I I I I I ve finálním I I I I I taveném sýru I I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Jedlá sůl I ano I ano I ano I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Bakteriální kultury I ano I ano I ano I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Enzymy*) I ano I ano I ano I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Cukry (sacharidy se I ne I ne I ano I I sladícím účinkem) I I I I I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Koření a sezónní I podle druhu výrobku a v množství, které postačuje, I I zelenina I aby dodalo konečnému výrobku charakteristickou chuť I I----------------------I-----------------------------------I-----------------I I Ostatní zdravotně I ano I ano I I nezávadné potraviny I I I I----------------------I-----------------------------------I-----------------I *) zdravotně nezávadné se specifickými účinky