Odstavec předpisu 397/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Příl.6

Příl.6
Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Tabulka 1 - Smetana tekutá
 
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I           Druh výrobku               I   Obsah tuku (v % hmot. nejméně)    I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Smetana                              I                10,0                 I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Smetana ke šlehání                   I                30,0                 I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Smetana vysokotučná                  I                35,0                 I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
Tabulka 2 - Zahuštěné mléčné výrobky
 
Zahuštěné neslazené mléčné výrobky
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I     Druh výrobku     I   Obsah tuku    I  Mléčná sušina  I  Mléčná sušina  I
I                      I  (v % hmot.)    I   (v % hmot.    I tukuprostá (v % I
I                      I                 I    nejméně)     I hmot. nejméně)  I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Zahuštěná neslazená  I nejméně 15,0    I 26,5            I 11,5            I
I smetana              I                 I                 I                 I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Zahuštěné neslazené  I nejméně 7,5     I 25,0            I                 I
I plnotučné mléko      I                 I                 I                 I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Zahuštěné částečně   I nejméně 1,0     I 20,0            I 17,5            I
I odstředěné mléko     I méně než 7,5    I                 I                 I
I                      I                 I                 I                 I
I v tom polotučné      I 4,0 - 4,5       I                 I                 I
I----------------------I-----------------I                 I-----------------I
I Zahuštěné odstředěné I nejvíce 1,0     I                 I                 I
I mléko                I                 I                 I                 I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
 
Zahuštěné slazené mléčné výrobky
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I     Druh výrobku     I   Obsah tuku    I  Mléčná sušina  I  Mléčná sušina  I
I                      I   (v % hmot.)   I   (v % hmot.    I tukuprostá (v % I
I                      I                 I    nejméně)     I hmot. nejméně)  I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Zahuštěná slazená    I nejméně 16,0    I                 I 14,0            I
I smetana              I                 I                 I                 I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Zahuštěné slazené    I nejméně 8,0     I 28,0            I                 I
I plnotučné mléko      I                 I                 I                 I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Zahuštěné slazené    I nejméně 1,0     I 24,0            I 20,0            I
I mléko částečně       I méně než 8,0    I                 I                 I
I odstředěné           I                 I                 I                 I
I                      I                 I                 I                 I
I v tom polotučné      I 4,0 - 4,5       I                 I                 I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Zahuštěné slazené    I nejvíce 1,0     I 24,0            I 20,0            I
I mléko odstředěné     I                 I                 I                 I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
Tabulka 3 - Sušené mléčné výrobky
 
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I            Druh výrobku              I        Obsah tuku (v % hmot.)       I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Sušená smetana                       I nejméně 42,0                        I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Sušené plnotučné mléko               I nejméně 26,0 a méně než 42,0        I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Sušené částečně odstředěné mléko     I více než 1,5 a méně než 26,0        I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I v tom polotučné                      I 14,0 až 16,0                        I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Sušené odstředěné mléko              I nejvíce 1,5                         I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
Tabulka 4 - Kysané mléčné výrobky
 
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I  Kysané mléčné výrobky   I      Obsah tuku        I      Obsah sušiny      I
I                          I      (v % hmot.)       I       tukuprosté       I
I                          I                        I  (v % hmot. nejméně)   I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I Kysaná smetana           I nejméně 10,0           I                        I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I Kysané mléko včetně      I nejméně 0,5            I 8,0                    I
I jogurtového              I                        I                        I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I Podmáslí                 I nejvíce 1,5            I 7,0                    I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I Jogurt bílý smetanový    I nejméně 10,0           I                        I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I Jogurt bílý              I méně než 10,0          I 8,2                    I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
Tabulka         5 - Klasifikace přírodních sýrů podle obsahu tuku v sušině
 
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I           Kategorie sýra             I       Tuk v sušině (v % hmot.)      I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Vysokotučný                          I nejméně 60,0                        I
I Plnotučný                            I nejméně 45,0 a méně než 60,0        I
I Polotučný                            I nejméně 25,0 a méně než 45,0        I
I Nízkotučný                           I nejméně 10,0 a méně než 25,0        I
I Odtučněný                            I méně než 10,0                       I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
 
Obsah tuku v sušině v procentech hmotnostních se stanoví podle následujícího
vzorce:
 
                           hmotnost tuku v g
% hmot. tuku v sušině = ----------------------- x 100
                        100 - hmotnost vody v g
Tabulka 6 - Klasifikace přírodních sýrů podle konzistence ve vztahu k obsahu
vody v tukuprosté hmotě sýra
 
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I                 Sýr                  I               % WTPH                I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Extra tvrdý                          I nejvíce 51                          I
I Tvrdý                                I 49 až 56                            I
I Polotvrdý                            I 54 až 63                            I
I Poloměkký                            I 61 až 69                            I
I Měkký                                I nejméně 67                          I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
 
WTPH = voda v tukuprosté hmotě sýra, která se stanoví podle následujícího vzorce:
 
            hmotnost vody v g
% WTPH = ----------------------- x 100
         100 - hmotnost tuku v g
Tabulka 7 - Klasifikace přírodního sýra podle zrání
 
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I                 Sýr                  I           Charakteristika           I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Sýr čerstvý                          I nezrající                           I
I                                      I termizovaný                         I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Sýr zrající                          I na povrchu                          I
I                                      I s mazem na povrchu                  I
I                                      I v celé hmotě                        I
I                                      I                                     I
I z toho Plísňový sýr                  I s plísní na povrchu                 I
I                                      I s plísní uvnitř hmoty sýra          I
I                                      I dvouplísňový                        I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
Tabulka 8 - Klasifikace tvarohu podle konzistence a obsahu tuku v sušině
 
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I               Tvaroh                 I       Tuk v sušině (v % hmot.)      I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Tučný                                I nejméně 38,0                        I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Polotučný                            I 15,0 až 25,0                        I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Nízkotučný nebo jemný                I nejvíce 15,0                        I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Odtučněný nebo měkký nebo tvrdý      I nejvíce 5,0                         I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
 
Tabulka 9 - Přehled povolených složek jiných než sýry pro výrobu tavených sýrů
a tavených sýrových výrobků a tavených mléčných výrobků
 
I----------------------I-----------------------------------I-----------------I
I Složka jiná než sýr  I Tavený sýr a tavený roztíratelný  I  Tavený sýrový  I
I                      I                sýr                I    výrobek a    I
I                      I                                   I  tavený mléčný  I
I                      I                                   I     výrobek     I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I                      I druhově         I druhově         I                 I
I                      I pojmenovaný     I nepojmenovaný   I                 I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Máslo, máselný tuk,  I pouze pro       I ano             I ano             I
I smetana, máselný     I standardizaci   I                 I                 I
I koncentrát           I obsahu tuku     I                 I                 I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Ostatní mléčné       I ne              I ano             I ano             I
I složky               I                 I obsah nejvýše 5 I                 I
I                      I                 I % hmot. laktózy I                 I
I                      I                 I ve finálním     I                 I
I                      I                 I taveném sýru    I                 I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Jedlá sůl            I ano             I ano             I ano             I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Bakteriální kultury  I ano             I ano             I ano             I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Enzymy*)             I ano             I ano             I ano             I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Cukry (sacharidy se  I ne              I ne              I ano             I
I sladícím účinkem)    I                 I                 I                 I
I----------------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Koření a sezónní     I podle druhu výrobku a v množství, které postačuje,  I
I zelenina             I aby dodalo konečnému výrobku charakteristickou chuť I
I----------------------I-----------------------------------I-----------------I
I Ostatní zdravotně    I ano                               I ano             I
I nezávadné potraviny  I                                   I                 I
I----------------------I-----------------------------------I-----------------I
*) zdravotně nezávadné se specifickými účinky

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.