Odstavec předpisu 397/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
§ 1
§ 1
Předmět úpravy
Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1), zároveň navazuje
na přímo použitelné předpisy Evropské unie2) a upravuje
a) způsob označování potravin, v návaznosti na jejich členění podle druhu, skupiny
nebo podskupiny, a složení potraviny,
b) druhy potravin s členěním na skupiny a podskupiny,
c) pro jednotlivé druhy potravin požadavky na jakost, technologické požadavky, požadavky
na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky
balení,
d) pro jednotlivé druhy potravin, jež jsou uvedeny v této vyhlášce,
1. teplotní režimy
při uchovávání či zmrazování potravin,
2. způsoby uchovávání a manipulace s potravinami
během jejich uvádění na trh,
3. zvláštní požadavky na přepravu,
4. minimální technologické
požadavky.
1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2203 ze dne 25. listopadu
2015 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se kaseinů a kaseinátů
určených k lidské spotřebě a o zrušení směrnice Rady 83/417/EHS. Směrnice 2001/114/ES
ze dne 20. prosince 2001 o některých druzích zahuštěného a sušeného mléka určeného
k lidské spotřebě.
Směrnice Rady 2007/61/ES ze dne 26. září 2007, kterou se mění
směrnice 2001/114/ES o některých druzích zahuštěného a sušeného mléka určeného k
lidské spotřebě.
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince
2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují
nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o
potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.
1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady
90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES,
směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým
se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu.