Odstavec předpisu 398/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 398/2016 Sb., o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
§ 2
§ 2
Vymezení některých pojmů
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) kořením části rostlin, zejména kořeny, oddenky, kůra, listy, nať, květy, plody,
semena nebo jejich části, uvedené v příloze č. 1 k této vyhlášce, v nezbytné míře
technologicky zpracované a užívané k ovlivňování chutě a vůně potravin,
b) směsí koření směs jednotlivých druhů koření uvedených pod písmenem a),
c) kořenícím přípravkem směs jednotlivých koření uvedených pod písmenem a), zeleniny,
soli nebo hub a případně dalších složek,
d) vlastními organickými příměsemi příměsi pocházející z vlastní rostliny koření,
zejména zlomky stonků, lodyh, větviček, bobulí, plodů, listů a plody prázdné,
e) cizími organickými příměsemi části rostlin, plody a semena pocházející z jiné
rostliny,
f) anorganickými příměsemi příměsi jiného než rostlinného původu, zejména hrudky
hlíny, kaménky nebo písek,
g) jedlou solí krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině,
obsahující případně obohacující látky2),
h) jedlou solí s jódem směs chloridu sodného s jodičnanem draselným nebo jodidem
draselným,
i) jedlou solí s jódem a fluorem směs chloridu sodného s jódem podle písmene h) a
fluoridu sodného nebo fluoridu draselného,
j) jedlou kamennou solí jedlá sůl získaná dobýváním z podzemních přírodních ložisek
s malým podílem anorganických solí, které se s ní vyskytují přirozeně v ložisku soli,
popřípadě s podílem účelově přidávaných látek,
k) jedlou mořskou solí jedlá sůl získaná odpařováním mořské vody s podílem stopových
prvků a sloučenin, které se s ní vyskytují přirozeně v přírodě, popřípadě s podílem
účelově přidávaných látek,
l) jedlou vakuovou solí jedlá sůl získaná vakuovým odpařováním nasyceného roztoku
jedlé soli (solanky) z přírodních ložisek s malým podílem anorganických solí, které
se přirozeně vyskytují v ložisku soli, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek,
m) dehydratovaným výrobkem potravina vzniklá smísením složek se sníženým obsahem
vlhkosti, pastovité nebo sypké konzistence, která se před konzumací obnoví zejména
tekutinou,
n) ochucovadlem výrobek určený k dochucení nebo zvýraznění chuti, zejména směs hydrolyzátů
bílkovin nebo směs výtažků z koření a dalších extraktů nebo past a látek zvýrazňujících
chuť, určený k dochucení nebo zvýraznění chuti,
o) studenou omáčkou nebo dresinkem tekutý nebo emulzní výrobek používaný jako chuťová
příloha k pokrmům a salátům, vyrobený zejména z jedlých olejů, zeleniny, ovoce, koření
a mléčných výrobků,
p) hořčicí potravina vyrobená z mletých semen hořčice, kvasného octa, jedlé soli,
koření a cukru,
q) hořčicí plnotučnou hořčice vyrobená z mletých semen žlutých druhů hořčice bílé,
r) hořčicí kremžskou hořčice z mletých semen žlutých druhů hořčic s přídavkem drcených
semen hořčice černé a
s) hořčicí speciální hořčice podle písmene p) upravená přidáním zejména zeleniny
nebo ovoce nebo v chuťových vlastnostech speciálně typově upravená (hořčice francouzské,
anglické nebo jiné).
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006, v platném znění.