Odstavec předpisu 88/2017 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 88/2017 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství
Příl.3
Příl.3
Seznam chorob a vad vína týkající se vzhledu, barvy, vůně, chuti a perlení
I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I I Znak I Negativní hodnocení I Senzorický vjem I I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I I Vzhled I neodpovídající, plovoucí I pevné částice a nečistoty ve víně I I I nečistoty I I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, zakalené, I vykazující mlhavý až mléčný zákal, víno postrádá I I I opalizující I jiskrnost I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, sediment I usazenina na dně láhve, mimo vinný kámen I I I na dně láhve I I I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I I Barva I netypická, neodpovídající I barva vína je jiná, než je typické pro víno a I I I označení a jakosti I deklarovanou jakost I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, nahnědlý I nahnědlý odstín způsobený oxidací, případně I I I odstín I jinými nežádoucími biochemickými pochody ve víně I I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I I Vůně I cizí, netypická pro víno I jiná než určuje tato vyhláška a charakteristika I I I vyrobené z hroznů révy I pro víno, např. po aromatech, kovu, ropných I I I vinné I produktech, filtračním materiálu, po plastu I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I netypická, neodpovídající I jiná než určuje tato vyhláška a charakteristika I I I označení I pro danou odrůdu I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I netypická, po nežádoucích I ostrá, štiplavá po octu, kyselině octové a I I I těkavých látkách I etylacetátu (odlakovači) I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I netypická, po nežádoucích I nečistá, po negativních živočišných, jogurtových I I I biologických procesech I a máselno-mléčných tónech, zkažených vejcích, I I I I mléčné, máselné, druhotná fermentace, sirka I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, po myšině I po myších výkalech až vypečeném toastu I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, po oxidu I štiplavá po oxidu siřičitém I I I siřičitém I I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, I navětralé až jablečné tóny bez aroma vína po I I I oxidativní I oxidaci, až aldehydické tóny I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, po plísni I tóny plesnivého chleba napadeného zelenou plísní I I I I Penicilium a trouchnivělého starého dřeva, sudu I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, po korku I po korku, korek I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, po I tóny po listu pelargonie, muškátu I I I pelargonii I I I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I I Chuť I cizí, netypická pro víno I jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika I I I vyrobené z hroznů révy I pro danou odrůdu např. po aromatech, kovu, I I I vinné I ropných produktech, filtračním materiálu, po I I I I plastu I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I netypická, neodpovídající I jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika I I I označení I pro danou odrůdu I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I netypická, po nežádoucích I ostrá, štiplavá po octu, kyselině octové a I I I těkavých látkách I etylacetátu (odlakovači) I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I netypická, po nežádoucích I nečistá, po negativních živočišných, jogurtových I I I biologických procesech I a máselno-mléčných tónech, po žluklém másle, I I I I zkažených vejcích, druhotná fermentace, sirka I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, po myšině I po myších výkalech až vypečeném toastu I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, po oxidu I štiplavá po oxidu siřičitém I I I siřičitém I I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, I navětralé až jablečné tóny bez aroma vína po I I I oxidativní I oxidaci, až aldehydické tóny I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, po plísni I tóny plesnivého chleba napadeného zelenou plísní I I I I Penicilium a trouchnivělého starého dřeva, sudu I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, po I tóny po listu pelargonie, muškátu I I I pelargonii I I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, po korku I po korku, korek I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, prázdná I dochuť vodová, bez extraktu I I I---------------------------I--------------------------------------------------I I I neodpovídající, I jiná než určuje tato vyhláška, méně příjemná až I I I neharmonická, nevýrazná I nepříjemná I I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I I Perlení I neodpovídající označení I jiná než určuje tato vyhláška, bez perlení, I I (u šumivého I I slabé perlení vykazující známky tichého vína I I a perlivého I I u šumivého nebo perlivého vína, hrubé, I I vína) I I krátkotrvající I I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I