Odstavec předpisu 248/2018 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí
§ 9
§ 9
Technologické požadavky
(1) Jsou-li ovocné nebo zeleninové šťávy zpracovávány z ovoce nebo zeleniny
s jádry, peckami a kůrou, nesmějí být části jader, pecek a kůry obsaženy ve šťávě,
s výjimkou případů, kdy části jader, pecek nebo kůry nelze odstranit vhodným výrobním
postupem. Směs ovocné šťávy a ovocné dřeně je při výrobě ovocné šťávy přípustná.
(2) Ovocná nebo zeleninová šťáva z koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy
musí vykazovat alespoň organoleptické, fyzikální, chemické a výživové vlastnosti
odpovídající průměrným hodnotám šťávy získané z téhož druhu ovoce nebo zeleniny podle
§ 2 písm. e). Směs ovocné šťávy nebo koncentrované ovocné šťávy s ovocnou dření nebo
koncentrovanou ovocnou dření je při výrobě ovocné šťávy z koncentrátu povolena.
(3) Obnovení původního stavu u produktů vymezených v § 2 písm. a), h), i),
j), k), l) a m) s použitím látek zcela nezbytných pro tuto operaci nezakládá povinnost
uvést na etiketě seznam složek použitých pro tento účel. Přidání dužniny nebo buněk
navíc podle přílohy č. 4 k této vyhlášce musí být na etiketě uvedeno.
(4) Další technologické požadavky na nealkoholické nápoje jsou uvedeny v
příloze č. 4 k této vyhlášce.