Odstavec předpisu 248/2018 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí
§ 11
§ 11
Vymezení některých pojmů
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) ovocným vínem nápoj vyrobený alkoholovým kvašením šťávy z ovoce, s
výjimkou hroznů révy vinné, kterou je možno před kvašením upravit přídavkem vody,
zahuštěného hroznového moštu anebo cukru,
b) sladovým vínem nápoj vyrobený alkoholovým kvašením sladových výluhů
pomocí odpovídajícího druhu kvasinek,
c) bylinným vínem nápoj vyrobený z cukru zkvašeného s přídavkem vody
nebo ze sladového vína macerací částí bylin nebo dřevin, s výjimkou hroznů révy vinné,
nebo přidáním jejich výluhů; úprava přidáním lihu, lihovin nebo jiných alkoholických
nápojů není přípustná,
d) likérovým vínem ovocným nápoj vyrobený z nekvašené šťávy z ovoce,
s výjimkou šťávy z hroznů révy vinné, nebo z nekvašené šťávy z plodů černého bezu
s přidáním lihu nebo destilátu a cukru,
e) rýžovým vínem nebo též saké nápoj vyrobený alkoholovým kvašením rýže;
přídavek dalších povolených potravinářských surovin je přípustný,
f) ovocným vínem stolním ovocné víno, které nebylo po prokvašení přislazeno,
g) ovocným vínem polosladkým ovocné víno doslazené přidáním cukru na
hodnotu stanovenou v tabulce 2 přílohy č. 5 k této vyhlášce,
h) ovocným vínem dezertním ovocné víno s přidáním cukru a lihu na hodnoty
stanovené v tabulce 2 přílohy č. 5 k této vyhlášce,
i) ovocným vínem dezertním kořeněným ovocné dezertní víno s přidáním
koření nebo výluhů vyrobených z tohoto koření,
j) ovocným vínem perlivým ovocné víno sycené oxidem uhličitým na nejméně
0,1 MPa, popřípadě doslazené,
k) medovinou nebo též medovým vínem nápoj vyrobený alkoholovým kvašením
pouze včelího medu, vody a kvasné kultury s možností přidání ovocné šťávy, ovoce,
bylin, bylinných extraktů nebo koření,
l) dezertní medovinou nápoj vyrobený alkoholovým kvašením včelího medu
rozředěného ve vodě, ovocné šťávě nebo směsi vody a ovocné šťávy v různém poměru
za použití kvasné kultury; přídavek lihu, vína, cukru, bylin, bylinných extraktů
nebo koření je přípustný,
m) cidrem nebo též ciderem nápoj vyrobený úplným nebo částečným alkoholovým
kvašením čerstvé nebo koncentrované jablečné šťávy nebo sušené jablečné šťávy, ke
které byla přidána voda, nebo jejich směsi; přídavek vody, cukru a nejvýše 25 % objemových
jiné šťávy, a to před i po kvašení; aromatizace přírodními aromatickými látkami z
ovoce je možná; přípustné je též přidání čerstvé nebo koncentrované jablečné šťávy
po kvašení a upravení obsahu oxidu uhličitého jeho přidáním nebo částečným či úplným
odstraněním; přípustné je rovněž použití sušených nebo koncentrovaných potravin přidávaných
v průběhu výroby pro jejich barvicí účinek,
n) perry nebo též hruškovým cidrem nápoj vyrobený úplným nebo částečným
alkoholovým kvašením čerstvé nebo koncentrované hruškové šťávy nebo sušené hruškové
šťávy, ke které byla přidána voda, nebo jejich směsi; přídavek vody, cukru a nejvýše
25 % objemových jiné šťávy, a to před i po kvašení; aromatizace přírodními aromatickými
látkami z ovoce je možná; přípustné je též přidání čerstvé nebo koncentrované hruškové
šťávy po kvašení a upravení obsahu oxidu uhličitého jeho přidáním nebo částečným
či úplným odstraněním, přípustné je rovněž použití sušených nebo koncentrovaných
potravin přidávaných v průběhu výroby pro jejich barvicí účinek.