Odstavec předpisu 248/2018 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí
§ 15
§ 15
Technologické požadavky
(1) Na výrobu ovocného vína z jednoho druhu ovoce se použije množství ovocné
šťávy v poměru stanoveném v tabulce 3 přílohy č. 5 k této vyhlášce.
(2) Na výrobu ovocného vína z jiného druhu ovoce, než je uvedeno v tabulce
3 přílohy č. 5 k této vyhlášce, nebo více druhů ovoce se použije celkové množství
ovocné šťávy v poměru více než 300 litrů ovocné šťávy na 1 000 litrů výrobku.
(3) Hlavní surovinou při výrobě medoviny musí být včelí med a voda; vodu
je možné částečně nahradit ovocnou šťávou.
(4) Medovina s označením "Vyrobeno za studena", "Vyrobeno studenou cestou"
nebo s jiným označením podobného významu nesmí při výrobě zahrnout proces vaření
medového roztoku a při rozpouštění medu ve vodě jeho teplota nesmí přesáhnout 40
°C.
(5) Na výrobu 1 000 litrů dezertní medoviny se použije nejméně 280 kilogramů
včelího medu.