Odstavec předpisu 248/2018 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí
Příl.5

Příl.5
Požadavky na jakost ovocných vín, ostatních vín, cidru, perry a medoviny
Tabulka 1
Smyslové požadavky
I-------------------I------------------I------------------I------------------I
I                   I      vzhled      I       barva      I   vůně a chuť    I
I-------------------I------------------I------------------I------------------I
I ovocná vína a     I čirý, jiskrný    I odpovídající     I harmonická u     I
I ostatní vína mimo I                  I šťávě použitého  I dezertních       I
I vín sladových     I                  I druhu ovoce      I kořeněných       I
I                   I                  I                  I ovlivněná        I
I                   I                  I                  I použitým kořením I
I-------------------I------------------I------------------I------------------I
I dezertní medovina I čirý, jiskrný,   I zlatohnědá       I harmonická       I
I a sladová vína    I přípustná        I                  I                  I
I                   I opalescence      I                  I                  I
I-------------------I------------------I------------------I------------------I
I medovina (medové  I čirý, jiskrný,   I odpovídající     I harmonická       I
I víno)             I přípustná        I použitému druhu  I                  I
I                   I opalescence a    I medu a dalších   I                  I
I                   I kvasničná        I surovin          I                  I
I                   I sedlinka         I                  I                  I
I-------------------I------------------I------------------I------------------I
I rýžové víno       I čirý, jiskrný    I odpovídající     I harmonická podle I
I (saké)            I                  I použitým         I použitých        I
I                   I                  I surovinám        I surovin          I
I-------------------I------------------I------------------I------------------I
Tabulka 2
Chemické požadavky
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I       druh        I obsah etanolu I   obsah    I obsah cukru  I Bezcukerný I
I                   I      v %      I  těkavých  I    v g/l     I extrakt v  I
I                   I  objemových   I kyselin v  I              I    g/l     I
I                   I               I    g/l     I              I            I
I                   I               I  nejvýše   I              I            I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I ovocná vína       I  nejméně 10   I    1,3     I  nejvýše 20  I     X      I
I stolní            I               I            I              I            I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I ovocná vína       I  nejméně 11   I    1,3     I více než 20, I     X      I
I polosladká        I               I            I  nejvýše 80  I            I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I ovocná vína       I  nejméně 14   I    1,3     I více než 80  I     X      I
I dezertní          I               I            I              I            I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I ovocná vína       I  nejméně 14   I    1,3     I      X       I     X      I
I dezertní kořeněná I               I            I              I            I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I ovocná vína       I  nejvýše 20   I    1,7     I      X       I     X      I
I likérová          I               I            I              I            I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I ovocná vína       I  nejvýše 12   I    1,3     I      X       I     X      I
I perlivá           I               I            I              I            I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I cidry a perry     I nejméně 1,2 a I    1,4     I      X       I     X      I
I                   I  nejvýše 8,5  I            I              I            I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I sladové           I nejméně 13,5  I    1,3     I 55, odchylka I     X      I
I                   I               I            I     +/-5     I            I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I 1 bylinné         I  nejméně 14   I    1,7     I nejvýše 120  I     X      I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I dezertní medovina I  nejméně 10   I    1,6     I  nejméně 40  I     X      I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I medovina (medové  I  nejméně 11   I    1,6     I      X       I nejméně 20 I
I 1 víno)           I               I            I              I            I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
I rýžové víno       I  nejméně 10   I     X      I      X       I     X      I
I (saké)            I               I            I              I            I
I-------------------I---------------I------------I--------------I------------I
Tabulka 3
Množství ovocné šťávy v ovocných vínech z jednoho druhu ovoce
I---------------I---------------I--------------------------------------------I
I  ovocné víno  I  druh ovoce   I množství ovocné šťávy v litrech na 1 000 l I
I               I               I              výrobku nejméně               I
I---------------I---------------I--------------------------------------------I
I rybízové      I rybíz         I                    300                     I
I---------------I---------------I--------------------------------------------I
I třešňové      I třešně        I                    700                     I
I---------------I---------------I--------------------------------------------I
I višňové       I višně         I                    550                     I
I---------------I---------------I--------------------------------------------I
I jablečné      I jablka        I                    600                     I
I---------------I---------------I--------------------------------------------I
I hruškové      I hrušky        I                    800                     I
I---------------I---------------I--------------------------------------------I
I šípkové       I šípky         I                    700                     I
I---------------I---------------I--------------------------------------------I
I borůvkové     I borůvky       I                    500                     I
I---------------I---------------I--------------------------------------------I

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.