Odstavec předpisu 18/2020 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
Příl.2
Příl.2
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost mlýnských obilných výrobků
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost mouky
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I Název mouky I Barva I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I mouky pšeničné - hrubá, polohrubá, I bílá s nažloutlým odstínem I
I hladká světlá, hladká polosvětlá I I
I I I
I pšeničná chlebová I bílá se žlutošedým nebo našedlým I
I I odstínem I
I I I
I pšeničná celozrnná I hnědavý, načervenalý nebo I
I I tmavočervený odstín I
I I I
I pšeničná grahamová I hnědavý, načervenalý nebo I
I I tmavočervený odstín I
I I I
I žitná světlá (výražková) I bílá I
I I I
I žitná tmavá (chlebová) I šedobílá se zelenomodrým odstínem I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky na mouky
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
I Podskupina I Granulace5) I Minerální látky (popel)6) I
I I (velikost ok/propad) I (% hmot. v sušině) I
I I (µm/%) I nejvýše I
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
I Mouky hladké, z toho: I I I
I pšeničná světlá I 257/nejméně 96 - I 0,60 I
I I 162/nejméně 75 I I
I I I I
I pšeničná polosvětlá I 257/nejméně 96 - I 0,75 I
I I 162/nejméně 75 I I
I I I I
I pšeničná chlebová I 257/nejméně 96 - I 1,15 I
I I 162/nejméně 75 I I
I I I I
I žitná světlá (výražková) I - I 0,65 I
I I I I
I žitná tmavá (chlebová) I - I 1,10 I
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
I mouky polohrubé I 366/nejméně 96 - I 0,50 I
I I 162/nejvýše 75 I I
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
I mouky hrubé I 485/nejméně 96 - I 0,50 I
I I 162/nejvýše 15 I I
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
I mouky celozrnné I 1129/nejméně 96 I 1,90 I
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
I mouky grahamové I - I 1,90 I
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
Tabulka 3
Fyzikální a chemické požadavky na krupice
I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I
I Druh I Minerální látky I Vlhkost I Granulace (µm/%) I
I I (popel) I (v %) I (velikost ok/propad) I
I I (% hmotnosti v I nejvýše I I
I I sušině) nejvýše I I I
I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I
I krupice hrubá I 0,50 I 15,0 I 853/nejméně 96 - I
I I I I 446/nejvýše 15 I
I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I
I krupice jemná I 0,50 I 15,0 I 485/nejméně 96 - I
I I I I 257/nejvýše 15 I
I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I
I krupice jemná I 0,50 I 12,0 I 485/nejméně 96 - I
I dehydratovaná I I I 257/nejvýše 15 I
I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I
I krupice kukuřičná I 0,90 I - I - I
I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I
Tabulka 4
Fyzikální a chemické požadavky na vločky
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I Druh I Vlhkost I Podíl I Obsah části I Černé vločky7) I
I I v % nejvýše I nerozmačkaných I stébel, I v % nejvýše I
I I I zrn I pluch a I I
I I I v % nejvýše I oplodí I I
I I I I v % nejvýše I I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I ovesné I 12,0 I 0,1 I 0,2 I 0,5 I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I ovesné drcené I 12,0 I - I 0,2 I - I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I pšeničné I 14,0 I 0,2 I 0,1 I - I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I žitné I 14,0 I 0,2 I 0,2 I - I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I ječné I 14,0 I 0,2 I 0,2 I - I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I ostatní I 14,0 I 0,2 I - I - I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
Tabulka 5
Fyzikální požadavek na otruby
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I Ukazatel I Hodnota nejvýše I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I vlhkost I 15,0 % I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
Tabulka 6
Fyzikální a chemické požadavky na trhanku
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I Ukazatel I Hodnota nejvýše I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I vlhkost I 15,0 % I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I minerální látky (popel) I 1,9 % v sušině I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I podíl nerozdrcených zrn I 3,0 % I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
Tabulka 7
Fyzikální a chemické požadavky na kroupy
I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I Druh I Podíl částečně I Podíl pluch I Minerální I Vlhkost I
I I obroušených I a slupek I nečistoty8) I v % nejvýše I
I I nebo I v % nejvýše I v % nejvýše I I
I I neobroušených I I I I
I I zrn I I I I
I I v % nejvýše I I I I
I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I perličky I 1,0 I - I 0,10 I 15,0 I
I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I lámanka I 1,0 I - I 0,10 I 15,0 I
I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I kroupy malé I 1,0 I 0,1 I 0,10 I 15,0 I
I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I kroupy ostatní I 2,0 I 0,1 I 0,10 I 15,0 I
I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
Tabulka 8
Další fyzikální a chemické požadavky na kroupy
I--------------------------I-------------------------------------------------I
I Třídění dle velikosti I % propadu / průměr kruhových ok (µm) I
I I------------------------I------------------------I
I I nejméně I nejvýše I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I kroupy velké I - I 30/3500 I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I kroupy střední I 70/3500 I 15/3000 I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I kroupy malé I 95/3000 I 5/2000 I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I perličky I 85/2000 I 1/1000 I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I lámanka I 98/3000 I 1/1000 I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
Tabulka 9
Fyzikální a chemické požadavky na jáhly a pohanku
I-----------------I-------------I----------------I-------------I-------------I
I Druh I Vlhkost I Minerální I Obsah I Obsah I
I I v % nejvýše I nečistoty I cizích I neloupaných I
I I I v % nejvýše I semen a I zrn a I
I I I I slupek I zlomků I
I I I I v % nejvýše I v % nejvýše I
I-----------------I-------------I----------------I-------------I-------------I
I pohanka loupaná I 15,0 I 0,15 I 0,2 I 1,0 I
I-----------------I-------------I----------------I-------------I-------------I
I jáhly I 15,0 I 0,15 I 0,2 I 2,0 I
I-----------------I-------------I----------------I-------------I-------------I
Tabulka 10
Smyslové požadavky na jáhly a pohanku
I-------I---------------------I----------------------------------------------I
I Barva I pohanka loupaná I světle hnědá až hnědá, na lomu jasně bílá I
I I---------------------I----------------------------------------------I
I I jáhly I žlutá, žlutooranžová až žlutohnědá I
I-------I---------------------I----------------------------------------------I
I Chuť I pohanka loupaná I slabě nahořklá, charakteristická pro pohanku I
I I---------------------I----------------------------------------------I
I I jáhly I slabě nasládlá, charakteristická pro proso I
I-------I---------------------I----------------------------------------------I
Tabulka 11
Fyzikální a chemické požadavky na klíčky
I----------I-------------------------------I---------------------------------I
I Ukazatel I klíčky tepelně stabilizované I klíčky tepelně neupravené I
I----------I-------------------------------I---------------------------------I
I vlhkost I nejvýše 10,0 % I nejvýše 15,0 % I
I----------I-------------------------------I---------------------------------I
Tabulka 12
Fyzikální a chemické požadavky na obiloviny pro přímou spotřebu
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I Ukazatel I Hodnota I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I vlhkost I nejvýše 14,0 % I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I zlomky9) I nejvýše 1,0 % I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I příměsi10) I nejvýše 1,0 % I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I minerální nečistoty I nejvýše 0,10 % I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
Tabulka 13
Smyslové požadavky na směsi z obilovin
I-----------------------------I----------------------------------------------I
I Ukazatel I Vyjádření I
I-----------------------------I----------------------------------------------I
I konzistence I sypká směs, menší snadno roztíratelné hrudky I
I I nejsou na závadu I
I-----------------------------I----------------------------------------------I
I barva I vyrovnaná, po použitých surovinách I
I-----------------------------I----------------------------------------------I
I vůně a chuť I příjemná, přirozená, odpovídající charakteru I
I I použitých složek a ochucovadel I
I-----------------------------I----------------------------------------------I
Tabulka 14
Fyzikální a chemické požadavky na směsi z obilovin
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I Směsi pro užití I Vlhkost v % nejvýše I Popel v % nejvýše I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na chlebové výrobky I 15,0 I 4,0 I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na pšeničné pečivo běžné I 15,0 I 3,0 I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na pšeničné pečivo jemné I 15,0 I 2,5 I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na šlehané nebo třené hmoty I 11,0 I 2,5 I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na přípravu trvanlivého pečivá I 11,0 I 2,5 I
I vč. perníků I I I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na přípravu knedlíků I 15,0 I 3,0 I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na přípravu smažených výrobků I 14,0 I 3,0 I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na přípravu obilné kaše I 15,0 I - I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na přípravu moučníků bez cukru I 15,0 I - I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
Tabulka 15
Fyzikální a smyslové požadavky na jakost strouhanky
I-------------------I--------------------------------------------------------I
I Ukazatel I Hodnota nebo vyjádření I
I-------------------I--------------------------------------------------------I
I vlhkost I nejvýše 12,0 % I
I-------------------I--------------------------------------------------------I
I vůně a chuť I typická pečivová, bez cizích pachů a bez cizí příchuti I
I-------------------I--------------------------------------------------------I
5) Velikost podílu částic, které propadají sítem o stanovené velikosti ok.
6) Nespalitelné látky, které zůstanou po spálení vzorku za stanovených podmínek.
7) Vločky se změněnou barvou na více než 50 % povrchu.
8) Kaménky, písek, hrudky zeminy, prach, v případě rýže i mastek.
9) Části zrna příslušné obiloviny, zůstalo-li méně než polovina obilky.
10) Zrna příslušného druhu obilovin s odlišnou jakostí snižující celkovou hodnotu
výrobku nebo technologicky neodstranitelná zrna a semena jiných než příslušných druhů
obilovin.