Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Příl.17

Příl.17
Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Tabulka 1
Užití konzumních brambor podle varných typů
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I       Varný typ        I       Konzistence       I          Užití          I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I A                      I pevná, nerozvařivá,     I do salátů, jako příloha I
I                        I lojovitá                I                         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I B                      I polopevná, polomoučná,  I pro přípravu jídel      I
I                        I nerozvařivá nebo slabě  I všeho druhu, jako       I
I                        I rozvařivá               I příloha                 I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I C                      I měkká, moučná, středně  I především pro přípravu  I
I                        I rozvařivá               I těst a kaší             I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
 
Tabulka 2
Přípustný výskyt vad u konzumních brambor
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I       Ukazatel         I Brambory konzumní rané  I    Brambory konzumní    I
I                        I  celkem nejvýše do 4 %  I  pozdní celkem nejvýše  I
I                        I        hmotnosti        I    do 6 % hmotnosti     I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I nárůstky, fyziologické I       nad 3,5 mm        I        nad 5 mm         I
I rozprasky, pořezání,   I                         I                         I
I omrzliny, otlaky,      I                         I                         I
I požerky, poškození     I                         I                         I
I zapříčiněné škůdci a   I                         I                         I
I postihující dužninu    I                         I                         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I čerstvé praskliny      I       nad 3,5 mm        I       nad 3,5 mm        I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I zhojené praskliny      I            -            I        nad 5 mm         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I skvrny pod slupkou     I            -            I        nad 5 mm         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I deformace              I          těžké          I          těžké          I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I zavadlé hlízy          I        jakékoliv        I        jakékoliv        I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I rzivost, dutost a jiné I        jakékoliv        I        jakékoliv        I
I vnitřní vady           I                         I                         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I naklíčené hlízy        I            -            I  klíčky delší než 3 mm  I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I hnědé skvrny způsobené I        jakékoliv        I            -            I
I sluncem                I                         I                         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I obecná strupovitost    I     nad 1/4 povrchu     I     nad 1/4 povrchu     I
I povrchová              I                         I                         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I zelené hlízy           I  více než 1/8 povrchu   I  více než 1/8 povrchu   I
I                        I nebo 5 mm pod slupkou u I  nebo 5 mm pod slupkou  I
I                        I  1 % hlíz v rámci 4 %   I                         I
I                        I        tolerance        I                         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I suchá hniloba a měkká  I  max. 1 % v rámci 4 %   I  max. 1 % v rámci 6 %   I
I hniloba                I        tolerance        I        tolerance        I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I plíseň bramboru        I  max. 1 % v rámci 4 %   I  max. 1 % v rámci 6 %   I
I                        I        tolerance        I        tolerance        I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I mechanické příměsi     I    do 1 % hmotnosti     I   do 2 % hmotnosti (z   I
I (nalepená a volná      I                         I  toho max. 1 % zeminy   I
I zemina, cizí tělesa)   I                         I  nalepené na hlízách)   I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I jiná odrůda nebo       I    do 2 % hmotnosti     I    do 2 % hmotnosti     I
I odrůdy, než je         I                         I                         I
I deklarováno            I                         I                         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I karanténní choroby     I      nepovoluje se      I      nepovoluje se      I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
Poznámka: škůdcem se rozumí živý nebo mrtvý živočich nebo jeho část v kterémkoliv stadiu vývoje živočicha.
Tabulka 3
Přípustné odchylky na velikost hlíz
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I   Brambory konzumní    I Třídění podle velikosti I    % hmotnosti hlíz     I
I                        I        hlíz (mm)        I         nejvýše         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I rané                   I menší než 28            I            3            I
I                        I-------------------------I-------------------------I
I                        I z toho menší než 22     I            0            I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I rané "drobné"          I menší než 17 nebo větší I            3            I
I                        I než 28                  I                         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I pozdní                 I menší než 28            I            3            I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.