Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Příl.18
Příl.18
Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I I I Fyzikální a chemické I Smyslové požadavky I I I požadavky I I I-----------------I-------------------------I--------------------------------I I brambory I I hlízy čisté, tuhé, neoslizlé, I I konzumní syrové I I průměr příčného řezu od 30 do I I loupané I I 80 mm, zelené hlízy nejvýše 2 I I I I % hmotnosti, hlízy neloupané I I I I nejvýše 6 % hmotnosti, ostatní I I I I vady nejvýše 2 % hmotnosti, I I I I celkový výskyt vad nejvýše 10 I I I I % hmotnosti I I-----------------I-------------------------I--------------------------------I I brambory I obsah soli v nálevu I hlízy čisté, velikostně I I konzumní I nejméně 0,8 % a nejvýše I vyrovnané, popř. nakrájené, I I loupané I 1,4 %, I nejvýše však 5 % úlomků na I I předvařené, I I hotový výrobek, konzistence I I vařené nebo I pevný podíl z I měkká, nerozvařená, barva dle I I jinak I deklarované hmotnosti I odrůdy, bez cizí chuti, při I I konzervované I nejméně 62 % I nálevu chuť mírně slaná, nálev I I I I čirý až mírně zakalený I I I sušina nejméně 87 % I I I-----------------I-------------------------I--------------------------------I I brambory I sušina nejméně 87 %, I sušené hlízy tvaru kostek, I I konzumní sušené I číslo bobtnavosti I plátků, nudliček, o rozměru I I I nejméně 68 % I nejvýše 10 mm, bez slupek a I I I I oček, barva žlutá, příp. mírně I I I I šedavá, ojedinělé tmavší I I I I skvrny, čistá vůně bez I I I I připálení, bez cizí chuti I I-----------------I-------------------------I--------------------------------I I bramborová I sušina nejméně 87 % I jemné vločky, barva od bílé až I I mouka I I po žlutou, chuť a vůně po I I I I sušených bramborách, bez cizí I I I I příchutě a pachu I I-----------------I-------------------------I--------------------------------I I bramborová kaše I sušina nejméně 87 % I hmota nelepkavá, sypká, I I sušená I I nažloutlé barvy bez cizího I I I I pachu a příchuti I I-----------------I-------------------------I--------------------------------I I bramborové I sušina nejméně 95 %, I plátky brambor křehké, I I lupínky smažené I obsah tuku nejvýše 42 % I křupavé, bez příměsí, obsah I I I I odpadané soli nejvýše 0,5 % I I I I hmotnosti, barva vyrovnaná, I I I I ojediněle nahnědlé okraje, I I I I chuť příjemně slaná, bez I I I I cizích pachů a příchutí, I I I I povoleno 5 % hmotnosti výrobku I I I I s tmavými skvrnami a 5 % I I I I hmotnosti úlomků do 20 mm I I-----------------I-------------------------I--------------------------------I I bramborové I vlhkost nejvýše 76 %, I výrobky čisté, s hladkým či I I hranolky I obsah volných mastných I vlnitým řezem, v jednom obalu I I předsmažené I (jako kyselina olejová) I se stejným příčným řezem, I I I v tuku nejvýše 1,5 %, I nepolámané, barva stejnoměrná I I I příčný řez o hranách I bez přílišných vzhledových vad I I I nejméně 5 mm I (skvrny, očka, spálení, I I I I úlomky), bez cizích pachů a I I I I příchutí, konzistence křehká, I I I I ne tvrdá, kašovitá, obsah I I I I veškerých vad nejvýše 8 % I I-----------------I-------------------------I--------------------------------I I bramborové I vlhkost nejvýše 76 %, I plátky brambor hladkého či I I plátky I obsah volných mastných I vlnitého řezu, bez cizích I I předsmažené I (jako kyselina olejová) I pachů a příchutí, čisté, I I I v tuku nejvýše 1,5 %, I zdravé, stejnoměrné barvy bez I I I příčný řez o hranách I přílišných vzhledových vad I I I nejméně 5 mm I (skvrny, očka, spálení, I I I I úlomky), obsah veškerých vad I I I I nejvýše 10 % I I-----------------I-------------------------I--------------------------------I I bramborové I sušina nejméně 45 %, I výrobky kulovitého nebo I I krokety I obsah tuku nejméně 3 % I oválného mírně nepravidelného I I předsmažené I I tvaru, barva na povrchu I I I I zlatobéžová, uvnitř šedobílá, I I I I konzistence na povrchu I I I I křupavá, uvnitř měkká, I I I I nemazlavá, vůně a chuť po I I I I bramborovém těstu, mírně I I I I slaná, bez cizích pachů a I I I I příchutí I I-----------------I-------------------------I--------------------------------I I bramborová kaše I sušina nejméně 25 % I ve zmrazeném stavu drobné I I vařená I I sypké granule žlutobílé barvy, I I I I po přípravě kašovitá hmota s I I I I jemnou konzistencí bez větších I I I I shluků I I-----------------I-------------------------I--------------------------------I