Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
§ 3
§ 3
(1) Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy
a skupiny je uvedeno v příloze č. 1 k této vyhlášce.
(2) Kromě údajů uvedených v nařízení o poskytování informací o potravinách
spotřebitelům8), v zákoně a ve vyhlášce o některých způsobech označování potravin9)
se u konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce uvede
a) v názvu použitý druh nebo druhy ovoce v sestupném pořadí podle hmotnosti použité
suroviny,
b) u ovoce v lihu obsah alkoholu v procentech objemových,
c) název skupiny,
d) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů
výběrových (Extra) se sníženým obsahem cukru, marmelád, rosolů, rosolů výběrových
(Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel, ovocných protlaků a ovocného pyré množství
ovoce v gramech, které bylo použito pro výrobu 100 g hotového výrobku; tento údaj
se uvede ve stejném zorném poli jako název výrobku a jasně viditelnými písmeny,
e) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů
výběrových (Extra) se sníženým obsahem cukru, marmelád, rosolů, rosolů výběrových
(Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel, ovocných protlaků a ovocného pyré celkový
obsah přírodních sladidel v gramech obsažených ve 100 g výrobku, přičemž uvedené
číslo představuje množství stanovené refraktometricky při 20 °C u hotového výrobku
s tolerancí +/- 3 refraktometrické stupně,
f) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů
výběrových (Extra) se sníženým obsahem cukru, marmelád, rosolů, rosolů výběrových
(Extra), kaštanového pyré, povidel a klevel přítomnost zbytkového oxidu siřičitého,
jestliže jeho obsah ve výrobku je vyšší než 10 mg/kg,
g) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů
výběrových (Extra) se sníženým obsahem cukru, marmelád, rosolů, rosolů výběrových
(Extra), rosolové marmelády a kaštanového pyré v názvu výrobku jméno použitého druhu
nebo použitých druhů ovoce v sestupném pořadí podle hmotnosti použité suroviny,
h) u upraveného chlazeného čerstvého ovoce na obalu určeném pro spotřebitele datum
použitelnosti a teplota skladování.
(3) U výrobků podle odstavce 2 písm. e) se údaj o obsahu přírodních sladidel
uvede ve stejném zorném poli jako název výrobku a jasně viditelnými písmeny; obsah
cukru nemusí být uveden, pokud jsou výrobky označeny výživovými údaji.
(4) U výrobků podle odstavce 2 písm. g) vyrobených ze 3 nebo více druhů ovoce
může být údaj o druzích použitého ovoce nahrazen slovy "směs ovoce", podobnou formulací
nebo počtem použitých druhů ovoce.
(5) Sušené bobule hroznů révy vinné lze označit názvem "Rozinky" nebo "Hrozinky".
8) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, v platném znění.
9) Vyhláška č. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin.