Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
§ 6
§ 6
(1) Při výrobě džemu, džemu výběrového (Extra), džemu výběrového (Extra)
speciálního, džemu výběrového (Extra) se sníženým obsahem cukru, rosolu a rosolu
výběrového (Extra) vyrobených z jiných druhů ovoce než citrusových plodů může být
použita i šťáva a kůra z citrusových plodů.
(2) Džem výběrový (Extra), džem výběrový (Extra) speciální a džem výběrový
(Extra) se sníženým obsahem cukru z šípků, malin, ostružin, černého rybízu, borůvek,
červeného rybízu lze vyrábět pouze z nekoncentrovaného protlaku příslušného ovoce
nebo nekoncentrovaný protlak může tvořit část vsádkové hmotnosti ovoce.
(3) Džem výběrový (Extra), džem výběrový (Extra) speciální, džem výběrový
(Extra) se sníženým obsahem cukru a džem z citrusových plodů lze vyrábět jen z celých
plodů citrusu nakrájených na proužky nebo na plátky.
(4) Při výrobě džemu výběrového (Extra), džemu výběrového (Extra) speciálního
a džemu výběrového (Extra) se sníženým obsahem cukru a rosolu výběrového (Extra)
nelze mísit jablka, hrušky, slívy s neoddělujícími se peckami, melouny, melouny vodní,
hrozny, dýně, okurky a rajčata s jiným ovocem.
(5) Při výrobě džemu, džemu výběrového (Extra), džemu výběrového (Extra)
speciálního a džemu výběrového (Extra) se sníženým obsahem cukru z šípků, jahod,
malin, angreštu, červeného rybízu, slív a rebarbory lze přidávat červené ovocné šťávy.
(6) Při výrobě džemu a rosolu z jahod, malin, angreštu, červeného rybízu
a slív lze přidávat šťávu z červené řepy.