Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
§ 12
§ 12
(1) Členění hub na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 14 k této
vyhlášce.
(2) Kromě údajů uvedených v nařízení o poskytování informací o potravinách
spotřebitelům, v zákoně a ve vyhlášce o některých způsobech označování potravin se
uvede
a) u skupiny houby český název hub a doba použitelnosti,
b) u skupiny výrobky z hub a ostatní výrobky z hub název podskupiny a český název
použitých druhů hub.
(3) Houby volně rostoucí a houby pěstované, s výjimkou pěstovaných žampionů,
musí být pevné konzistence, dobře na sucho očištěné, bez cizích příměsí a nečistot.
Houby nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené nebo nadměrně vlhké. Mohou být rozděleny
nejvýše jedním řezem, klobouk však musí být spojen s třeněm. Loupání klobouků hub
není dovoleno s výjimkou klouzků.
(4) U hub uvedených v odstavci 3 se dovoluje perforace do 10 % povrchu plochy
řezu, nejvýše však tři otvory, a menší poškození plodnic úlomky nebo požerky na dvou
místech. Poškozených hub může být nejvýše 5 %, přičemž poškozenými houbami se rozumí
houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku nebo v nichž se vyskytují škůdci.
(5) U sušených hub se dovoluje 10 % hmotnosti perforovaných. Sušené houby
mají chuť typickou pro sušené houby, jsou bez cizích pachů a chutí, mají barvu odpovídající
použitému druhu houby a jsou dostatečně vysušené, aby nedocházelo k plesnivění nebo
zapaření.