Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Příl.5

Příl.5
Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Tabulka 1
Kompoty
I------------------------------I---------------------------------------------I
I          Potravina           I            Konzistence a vzhled             I
I------------------------------I---------------------------------------------I
I kompot                       I ovoce bez stop červivosti, bez vegetačních  I
I                              I deformací plodů, bez zbytků stopek a        I
I                              I kališních lístků, u kompotů z loupaného     I
I                              I ovoce bez zbytků slupek, zbavené jádřinců,  I
I                              I pecek, semen, u kompotů z dělených plodů    I
I                              I díly vyrovnané velikosti, u dýhového        I
I                              I kompotu lehce roztřepané řezy, konzistence  I
I                              I plodů polotuhá až měkká, v obalu vyrovnaná, I
I                              I u borůvkového kompotu shluky ovoce, které   I
I                              I se po dotyku rozpadnou, kompoty z klikvy a  I
I                              I borůvek zachovávají zrnitost, nálev čirý až I
I                              I opalizující, bez zákalu a sedimentu, u      I
I                              I kompotů z loupaného a děleného ovoce mírně  I
I                              I zakalený, u kompotů z brusinek a klikvy     I
I                              I přirozeně zrosolovatělý, kompotů smíšených  I
I                              I nálev čirý až mírně zakalený, nezabarvený   I
I------------------------------I---------------------------------------------I
Přípustný výskyt odchylek od smyslových požadavků na jakost kompotu:
a) přirozené zrosolovatění nálevu,
b) nejvýše 5 % hmotnostních plodů zaschlých, se zbytky střapin a stopek u kompotu z bobulovitého ovoce,
c) nejvýše 5 % hmotnostních plodů korkovitých u angreštového kompotu,
d) vykrystalizované soli kyseliny vinné v nálevu u kompotu z hroznů révy vinné,
e) síťovité popraskání slupky a mírné povrchové popraskání dužniny u kompotu z peckového ovoce (švestky, slívy, ryngle, mirabelky, višně),
f) oddělení slupky z maximálně poloviny povrchu všech plodů v obalu u broskvového kompotu,
g) mírně svraštělá slupka u meruňkového kompotu,
h) nejvýše 10 % hmotnostních plodů nevyzrálých u kompotu z jeřabin a dřínků,
i) nejvýše 20 % hmotnostních tvary nepravidelné a nejvýše 5 % hmotnostních tvary rozpadlé u kompotu z plodů dělených,
j) nejvýše 300 mg/kg celkového obsahu minerálních nečistot u jahodového kompotu,
k) u kompotů smíšených mírné zabarvení nálevu přítomným barevným ovocem a převládající vůně po některém z použitých druhů ovoce,
l) vegetační vady, otlaky a stopy po mechanickém loupání nejvýše na 20 % povrchu všech plodů v obalu,
m) přípustný výskyt cizích příměsí u kompotu z lesních plodů a malin:
Tabulka 2
Přípustný výskyt cizích příměsí u kompotu z lesních plodů a malin
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I          Druh cizí příměsi          I   Počet kusů cizí příměsi v obsahu   I
I                                     I            o hmotnosti (g)           I
I-------------------------------------I------------I------------I------------I
I                                     I   do 500   I 501 - 1000 I  nad 1000  I
I-------------------------------------I------------I------------I------------I
I lístky a stopky u kompotu z lesních I     5      I     7      I     10     I
I plodů                               I            I            I            I
I-------------------------------------I------------I------------I------------I
I uvolněné kuželovité středy plodů u  I     5      I     7      I     10     I
I kompotu z malin                     I            I            I            I
I-------------------------------------I------------I------------I------------I
 
Tabulka 3
Upravené chlazené čerstvé ovoce
I--------------I-------------------------------I--------------I--------------I
I  Potravina   I      Konzistence a vzhled     I    Barva     I Chuť a vůně  I
I--------------I-------------------------------I--------------I--------------I
I upravené     I ovoce bez stop červivosti,    I přirozená,   I přirozená,   I
I chlazené     I bez vegetačních deformací     I svěží,       I odpovídající I
I čerstvé      I plodů, bez zbytků stopek      I odpovídající I použitým     I
I ovoce        I listů a dalších organických a I použitým     I druhům       I
I              I anorganických mechanických    I druhům ovoce I ovoce, bez   I
I              I příměsí, zbavené jádřinců, s  I              I cizích       I
I              I peckami nebo bez pecek,       I              I příchutí a   I
I              I loupané nebo neloupané, celé  I              I pachů        I
I              I nebo dělené na přibližně      I              I              I
I              I stejné díly, velikost         I              I              I
I              I jednotlivých složek v obalu   I              I              I
I              I vyrovnaná, řezy neroztřepané  I              I              I
I--------------I-------------------------------I--------------I--------------I
 
Tabulka 4
Sušené ovoce
I--------------I-------------------------------I--------------I--------------I
I  Potravina   I     Konzistence a vzhled      I    Barva     I Chuť a vůně  I
I--------------I-------------------------------I--------------I--------------I
I sušené ovoce I dostatečně vysušené, bez      I odpovídající I typická pro  I
I              I známek poškození škůdci s     I danému druhu I daný druh    I
I              I ojedinělým výskytem cizích    I ovoce        I ovoce, bez   I
I              I příměsí a nevyzrálých plodů,  I sušeného bez I cizích pachů I
I              I bez znečištění zeminou či     I známek       I a chutí      I
I              I prachem                       I poškození    I              I
I              I                               I sluncem      I              I
I--------------I-------------------------------I--------------I--------------I

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.