Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Příl.5
Příl.5
Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého
ovoce
Tabulka 1 Kompoty I------------------------------I---------------------------------------------I I Potravina I Konzistence a vzhled I I------------------------------I---------------------------------------------I I kompot I ovoce bez stop červivosti, bez vegetačních I I I deformací plodů, bez zbytků stopek a I I I kališních lístků, u kompotů z loupaného I I I ovoce bez zbytků slupek, zbavené jádřinců, I I I pecek, semen, u kompotů z dělených plodů I I I díly vyrovnané velikosti, u dýhového I I I kompotu lehce roztřepané řezy, konzistence I I I plodů polotuhá až měkká, v obalu vyrovnaná, I I I u borůvkového kompotu shluky ovoce, které I I I se po dotyku rozpadnou, kompoty z klikvy a I I I borůvek zachovávají zrnitost, nálev čirý až I I I opalizující, bez zákalu a sedimentu, u I I I kompotů z loupaného a děleného ovoce mírně I I I zakalený, u kompotů z brusinek a klikvy I I I přirozeně zrosolovatělý, kompotů smíšených I I I nálev čirý až mírně zakalený, nezabarvený I I------------------------------I---------------------------------------------I
Přípustný výskyt odchylek od smyslových požadavků na jakost kompotu:
a) přirozené zrosolovatění nálevu,
b) nejvýše 5 % hmotnostních plodů zaschlých, se zbytky střapin a stopek u kompotu
z bobulovitého ovoce,
c) nejvýše 5 % hmotnostních plodů korkovitých u angreštového kompotu,
d) vykrystalizované soli kyseliny vinné v nálevu u kompotu z hroznů révy vinné,
e) síťovité popraskání slupky a mírné povrchové popraskání dužniny u kompotu z peckového
ovoce (švestky, slívy, ryngle, mirabelky, višně),
f) oddělení slupky z maximálně poloviny povrchu všech plodů v obalu u broskvového
kompotu,
g) mírně svraštělá slupka u meruňkového kompotu,
h) nejvýše 10 % hmotnostních plodů nevyzrálých u kompotu z jeřabin a dřínků,
i) nejvýše 20 % hmotnostních tvary nepravidelné a nejvýše 5 % hmotnostních tvary
rozpadlé u kompotu z plodů dělených,
j) nejvýše 300 mg/kg celkového obsahu minerálních nečistot u jahodového kompotu,
k) u kompotů smíšených mírné zabarvení nálevu přítomným barevným ovocem a převládající
vůně po některém z použitých druhů ovoce,
l) vegetační vady, otlaky a stopy po mechanickém loupání nejvýše na 20 % povrchu
všech plodů v obalu,
m) přípustný výskyt cizích příměsí u kompotu z lesních plodů a malin:
Tabulka 2 Přípustný výskyt cizích příměsí u kompotu z lesních plodů a malin I-------------------------------------I--------------------------------------I I Druh cizí příměsi I Počet kusů cizí příměsi v obsahu I I I o hmotnosti (g) I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I I do 500 I 501 - 1000 I nad 1000 I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I lístky a stopky u kompotu z lesních I 5 I 7 I 10 I I plodů I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I uvolněné kuželovité středy plodů u I 5 I 7 I 10 I I kompotu z malin I I I I I-------------------------------------I------------I------------I------------I Tabulka 3 Upravené chlazené čerstvé ovoce I--------------I-------------------------------I--------------I--------------I I Potravina I Konzistence a vzhled I Barva I Chuť a vůně I I--------------I-------------------------------I--------------I--------------I I upravené I ovoce bez stop červivosti, I přirozená, I přirozená, I I chlazené I bez vegetačních deformací I svěží, I odpovídající I I čerstvé I plodů, bez zbytků stopek I odpovídající I použitým I I ovoce I listů a dalších organických a I použitým I druhům I I I anorganických mechanických I druhům ovoce I ovoce, bez I I I příměsí, zbavené jádřinců, s I I cizích I I I peckami nebo bez pecek, I I příchutí a I I I loupané nebo neloupané, celé I I pachů I I I nebo dělené na přibližně I I I I I stejné díly, velikost I I I I I jednotlivých složek v obalu I I I I I vyrovnaná, řezy neroztřepané I I I I--------------I-------------------------------I--------------I--------------I Tabulka 4 Sušené ovoce I--------------I-------------------------------I--------------I--------------I I Potravina I Konzistence a vzhled I Barva I Chuť a vůně I I--------------I-------------------------------I--------------I--------------I I sušené ovoce I dostatečně vysušené, bez I odpovídající I typická pro I I I známek poškození škůdci s I danému druhu I daný druh I I I ojedinělým výskytem cizích I ovoce I ovoce, bez I I I příměsí a nevyzrálých plodů, I sušeného bez I cizích pachů I I I bez znečištění zeminou či I známek I a chutí I I I prachem I poškození I I I I I sluncem I I I--------------I-------------------------------I--------------I--------------I