Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Příl.8
Příl.8
Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Tabulka 1 I--------------------I-------------------------------------------------------I I Potravina I Konzistence a vzhled I I--------------------I-------------------------------------------------------I I sterilovaná I zelenina zdravá, s vegetačními změnami a mechanickým I I zelenina celá I poškozením nejvýše u 20 % kusů, velikostně vyrovnaná, I I všeobecně I s tvarovými a velikostními odchylkami nejvýše 20 % I I pasterovaná I kusů, očištěná, bez černých a tmavých skvrn, I I zelenina celá I konzistence měkká až polotuhá, odpovídající I I všeobecně I zpracované zelenině, nerozpadavá, bez semen a jejich I I I částí, bez zdřevnatělých a tuhých částí, bez cizích I I I příměsí rostlinného původu vyjma koření, zbytků I I I slupek, jde-li o zeleninu loupanou, nálev čirý, I I I opalizující až mírně zakalený s uvolněnými částicemi I I I dužniny I I--------------------I-------------------------------------------------------I I sterilovaná I zelenina zdravá, mechanicky nepoškozená, s I I zelenina dělená a I vegetačními změnami a mechanickým poškozením nejvýše I I směsi všeobecně I u 20 % obsahu obalu, tvar řezů pravidelný, velikostně I I pasterovaná I vyrovnaný, řezy neroztřepené, drť nejvýše 5 % I I zelenina dělená a I hmotnostních, u řezů okurek uvolněná semena nejsou na I I směsi všeobecně I závadu, u feferonů ve směsi výskyt zbytků stopek do I I I 1,5 cm nejvýše 5 %, u sterilovaného zelí řezy o síle I I I do 5 mm, bílé nebo mírně narůžovělé, bez řezů košťálů I I I a vrcholových listů, u sterilované papriky možný I I I výskyt semen a nerovnoměrných řezů nejvýše 2 %, u I I I směsí rovnobarevné papriky nejméně 50 % řezů papriky I I I červené, hrášek s neodloučenou slupkou barevně I I I jednotný, řezy kopru nejvýše 1 cm dlouhé, bez semen a I I I cizích příměsí, u směsí jednotlivé složky buď I I I promíchané nebo vrstvené nebo skládané, ve směsích I I I kombinace řezů zeleniny a zeleniny nedělené, I I I konzistence vyrovnaná, odpovídající způsobu I I I konzervování, nálev čirý až mírně opalizující nebo I I I mírně zakalený nebo mírně zakalený použitým protlakem I I--------------------I-------------------------------------------------------I I okurky sterilované I viz všeobecné požadavky výše, okurky bez dutin, bez I I okurky pasterované I zvadlých a svraštělých částí, nejméně 80 % okurek v I I I obalu má deklarovanou délku nebo kratší délku, průměr I I I nejdelší okurky nesmí překročit průměr okurky I I I nejmenší o více jak 50 %, u okurkových řezů příčných I I I nejméně 80 % hmotnostních je stejné velikosti, průměr I I I řezu dané velikosti nesmí překročit průměr řezu I I I nejmenšího o více jak 50 %, konzistence pevná, I I I křehká, křupavá, u řezů nálev s vypadlými semeny I I I nejvýše z 5 % kusů obsahu obalu I I--------------------I-------------------------------------------------------I I sterilovaný hrášek I zrna v mléčné zralosti, velikostně vyrovnaná, u I I pasterovaný hrášek I hrášku tříděného je nejméně 80 % hmotnostních I I I deklarované velikosti nebo menší, bez stop červivosti I I I a napadení chorobami, s neodloučenou slupkou, bez I I I cizích příměsí rostlinného původu, bez mechanických I I I příměsí anorganického původu, konzistence měkká až I I I křehká, v obalu konzistence vyrovnaná, nálev mírně I I I zakalený s případným sedimentem vyloučených škrobů a I I I bílkovin I I--------------------I-------------------------------------------------------I I sterilované I fazolové lusky vyvinuté*), nezakřivené, dužnaté, I I fazolové lusky I semena v mléčné zralosti, bez stop červivosti, bez I I pasterované I mechanického poškození a poškození škůdci, I I fazolové lusky I vegetačních změn, s odstraněnými špičkami a stopkami, I I I bez vláknitých částí a pergamenovitého endokarpu, I I I barevně vyrovnané a bez černých a tmavých skvrn, bez I I I cizích příměsí rostlinného původu, celé nebo příčně I I I dělené, v obalu velikostně vyrovnané, řez I I I neroztřepaný, konzistence pevná až měkká, nejvýše 10 I I I % lusků poškozených (z toho nejvýše jedna polovina I I I může tvořit poškození chorobami a škůdci) a nejvýše 5 I I I % lusků vláknitých, nálev čirý až mírně zakalený s I I I vypadlými semeny nejvýše u 2 % pevného podílu obalu I I--------------------I-------------------------------------------------------I I kečupy všeobecně I řídce kašovitá až kašovitá, homogenní, jemná, I I I případně s hrubšími částicemi přísad (zeleniny), bez I I I zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat, bez I I I černých částic s výjimkou tmavých částic I I I pocházejících z koření I I--------------------I-------------------------------------------------------I I rajčatová pyré a I kašovitá, homogenní, jemná, případně s hrubšími I I koncentrované I částicemi přísad (zeleniny) bez zbytků slupek, semen I I rajčatové protlaky I a jiných částí rajčat, bez černých částic s výjimkou I I I tmavých částic pocházejících z koření I I--------------------I-------------------------------------------------------I I upravená chlazená I zelenina svěží, bez stop poškození, bez vegetačních I I čerstvá zelenina I deformací, bez organických a anorganických I I I mechanických příměsí, loupaná nebo neloupaná, I I I krouhaná, krájená, kostkovaná, strouhaná, velikost I I I jednotlivých složek v obalu vyrovnaná I I--------------------I-------------------------------------------------------I *) Za vyvinuté fazolové lusky jsou považovány takové plody, které mají v nejširším místě průměr nejméně 3 mm. Tabulka 2 Sušená zelenina I-----------------I----------------------I-----------------I-----------------I I Potravina I Konzistence a vzhled I Barva I Chuť a vůně I I-----------------I----------------------I-----------------I-----------------I I sušená zelenina I dostatečně vysušená, I odpovídající I typická pro I I I bez známek poškození I danému druhu I daný druh I I I škůdci s ojedinělým I zeleniny bez I sušené I I I výskytem cizích I známek I zeleniny, bez I I I příměsí a I poškození I cizích pachů a I I I nevyzrálých částí I sluncem I chutí I I I rostlin, bez I I I I I znečištění zeminou I I I I I či prachem I I I I-----------------I----------------------I-----------------I-----------------I Tabulka 3 Povolené odchylky od smyslových požadavků na sterilované a pasterované okurky celé I--------------------------------------I-------------------------------------I I Popis odchylky (počet odchylek I Maximální počet výskytu odchylky I I hodnocen ve vzorku 20 okurek) I (v kusech) I I--------------------------------------I-------------------------------------I I okurky zakřivené I 3 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I okurky nepravidelného tvaru I 2 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I vzhledové vady I 3 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I mechanické poškození I 2 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I zbytky stopek I 3 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I nevhodná konzistence I 1 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I nevhodná barva I 1 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I dutiny I 1 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I celkové množství těchto povolených I 7 I I odchylek I I I--------------------------------------I-------------------------------------I Tabulka 4 Povolené odchylky od smyslových požadavků na sterilovaný a pasterovaný hrášek I--------------------------------------I-------------------------------------I I Popis odchylky I Maximální počet výskytu odchylky I I I (% hmot.) I I--------------------------------------I-------------------------------------I I odlišně zbarvená (světlá) zrna I 2 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I poškozená, mírně skvrnitá zrna I 5 I I--------------------------------------I-------------------------------------I I tvrdá, svraštělá, silně skvrnitá, I 1 I I odbarvená, červivá zrna I I I--------------------------------------I-------------------------------------I I úlomky, zlomky dřeně a volných I 12 I I slupek, drtě I I I--------------------------------------I-------------------------------------I I cizí rostlinný materiál I 0,5 I I I (ne více než 12 cm2plochy) I I--------------------------------------I-------------------------------------I Tabulka 5 Přípustné cizí příměsi u sterilovaných a pasterovaných fazolových lusků I-------------------------------------I--------------------------------------I I Druh cizí příměsi I Počet kusů cizí příměsi v obsahu I I I o hmotnosti (g) I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I I do 500 I 501 - 1000 I nad 1000 I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I cizí rostlinný materiál I 5 I 5 I 10 I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I neodstopkované části nebo lusky I 10 I 15 I 25 I I-------------------------------------I------------I------------I------------I