Reakce na článek V BIO potravinách je CHEMIE!
Reakce na článek, který vyšel 30. 7. 2012 v deníku Blesk
V deníku Blesk vyšel článek věnovaný bio výrobkům. Podle Blesku jsou v nich éčka, která mohou škodit zdraví. Píše, že povolené množství chemie v ekologických výrobcích je až 5 %.
Biopotraviny neobsahují 5 % éček, ale mohou obsahovat do 5 % surovin, které nepocházejí z ekologického zemědělství, a to pouze ty suroviny, které jsou vyjmenovány v příloze nařízení Rady (ES) 889/2008 o ekologickém zemědělství. Povoleny jsou některé konvenční suroviny proto, že se ještě neprodukují v dostatečném množství v bio kvalitě a seznam není nijak obsáhlý.
Obecně platí, že asi jen každé desáté éčko, které je povolené v konvenčních potravinách, je možné použít v biopotravinách (seznam povolených éček je v příloze nařízení 889/2008).
To platí pro všechny biopotraviny, tedy i pro ovoce a zeleninu. Biopotraviny se chemicky neošetřují, to znamená, že neobsahují rezidua pesticidů. Samozřejmě všechny biopotraviny jsou označeny a lze si přečíst, jaká éčka obsahují.