Devět nových výrobků obdrželo certifikát Regionální potravina Jihočeského kraje
Tisková zpráva — Náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola dnes předali na holašovických Selských slavnostech certifikát Regionální potravina Jihočeského kraje devíti producentům. Ti v květnu zvítězili se svými výrobky v prestižní soutěži Ministerstva zemědělství o nejkvalitnější regionální potraviny kraje.
Vítězné produkty uspěly v konkurenci 113 výrobků od 38 producentů. „Soutěž má vzrůstající trend v počtu přihlášených produktů. Je jasně vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina značný zájem a do soutěže přihlašují své nejlepší výrobky," komentuje průběh soutěže náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček. Jeho rezort uděluje značku již třetím rokem výrobkům charakteristickým pro daný region, které vynikají kvalitou a originální tradiční recepturou.
O tom, jaké potraviny obdrží značku Regionální potravina Jihočeského kraje, rozhodovala odborná hodnotitelská komise již v květnu. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a zástupci kraje. „Vítězné výrobky pak komise doporučí ministrovi zemědělství, který udělí značku Regionální potravina. Tu výrobek může nosit po čtyři roky," říká náměstek Hlaváček.
Aby udílení certifikátů bylo slavnostní událostí za hojné účasti veřejnosti, rozhodli se ho regionální koordinátoři soutěže uspořádat v rámci tradičních Selských slavností v Holašovicích, které se konají od pátečního poledne do nedělního večera. Lidé na nich mohou zhlédnout staročeský lidový jarmark s přehlídkou 230 řemeslníků z Čech, Moravy a Slovenska, vyslechnout si jarmareční zpívání nebo jihočeské heligonky. To vše v kulisách jihočeské vesničky zapsané na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.
Přehled produktů oceněných značkou Regionální potravina Jihočeského kraje 2012:
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
Krkovice z komína (Libor Novák, České Budějovice)
2. Masné výrobky trvanlivé
Salám lovecký (ANTONI CZ, s.r.o., Dolní Třebonín)
3. Sýry včetně tvarohu
Jihočeský kozí přírodní sýr BIO (Jakub Špatný, Bílsko)
4. Mléčné výrobky ostatní
Jogurt bílý s ovocnou složkou - višeň (Ladislav Hošna, Vlčí Jámy)
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
Krumlovský koláč (Pekařství NODES, Český Krumlov)
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Karamelový větrník (Opeko, Choustník)
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje
Lhenická ovocná šťáva jablko - rakytník (Karel Gregora, Lhenice)
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Kysané Klokotské zelí (ZAS Dražice, a.s., Radkov)
9. Ostatní
Med medovicový z Třeboňska (Ing. Petr Sedláček, Třeboň)
O Regionální potravině
Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. www.regionalnipotravina.cz
Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe