Vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Typ předpisu: | Vyhláška |
---|---|
Číslo předpisu: | 397/2016 Sb. |
Datum schválení: | 2. 12. 2016 |
Datum účinnosti: | 1. 1. 2017 |
Zdroj: | Sbírka zákonů |
---|---|
Částka: | 162/2016 (pdf) |
Ze dne: | 12. 12. 2016 |
Strana: | 6261 |
Nadřazený předpis: Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
Obsah - 397/2016 Sb. (Aktuální znění)
- § 1 Předmět úpravy
- § 2 Základní pojmy
- § 3 Členění na druhy, skupiny a podskupiny
- § 4 Označování
- § 5 (1) Mléko a smetana se označí
- § 6 (1) Označení "mléčný nápoj" lze použít u tekutého mléčného výrobku obsahujícího více než 50 % hmotnostních mléka nebo syrovátky.
- § 7 (1) Jako zdroj sacharózy pro zahuštěné slazené mléčné výrobky se smí použít pouze cukr extra bílý, cukr bílý nebo cukr polobílý podle vyhlášky
- § 8 (1) Trvanlivosti u sušených mléčných výrobků lze dosáhnout pouze procesem sušení.
- § 9 (1) Zahuštěný mléčný výrobek se u názvu výrobku označí obsahem tukuprosté sušiny v procentech hmotnostních podle přílohy č. 6
- § 10 (1) Mléčný bílkovinný výrobek musí být vyroben ze suroviny tepelně ošetřené podle nařízení, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla
- § 11 (1) Kromě údajů uvedených v nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům11)
- § 12 (1) Jednotlivé skupiny mléčných výrobků a druhy mikroorganizmů mléčného kysání pro výrobu kysaných mléčných výrobků musí splňovat požadavky uvedené v nařízení
- § 13 (1) Jako "jogurtový" lze označit mléčný výrobek, v němž jogurt tvoří nejméně 50 % hmotnostních tohoto výrobku.
- § 14 (1) Sýr se označí
- § 15 (1) Označením "sýrový" lze označit mléčný výrobek, v němž sýr tvoří nejméně 50 % hmotnostních tohoto výrobku.
- § 16 Máslo a mléčné tuky
- § 17 Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh
- § 18 Základní pojmy
- § 19 Členění na skupiny a podskupiny
- § 20 Označování
- § 21 (1) V názvu mraženého krému lze uvést výraz
- § 22 (1) Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů jsou uvedeny v příloze č. 9
- § 23 (1) Podíl ovocné složky lze snížit maximálně na 10 % hmotnostních u mraženého krému ovocného a maximálně na 15 % hmotnostních u mraženého krému sorbet
- § 24 (1) Mražený krém určený pro konečného spotřebitele se dodává pouze balený.
- § 25 (1) Mražený krém se uchovává při prodeji o teplotě minus 18 °C a nižší, v mrazicích boxech a mrazicím zařízení, schopných udržet
- § 26 Základní pojmy
- § 27 Členění na druhy, skupiny a podskupiny
- § 28 Požadavky na jakost a označování
- § 29 Uvádění na trh
- § 30 Přechodná ustanovení
- § 31 Zrušují se:
- § 32 Tato vyhláška byla oznámena v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2015/1535 ze dne 9. září 2015 o postupu při poskytování
- § 33 Účinnost
- Příl.1 Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
- Příl.2 Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
- Příl.3 Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
- Příl.4 Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
- Příl.5 Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
- Příl.6 Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
- Příl.7 Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
- Příl.8 Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
- Příl.9 Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
- Příl.10 Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
- Příl.11 Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny