Aktuality
Dopis ministra zemědělství Marka Výborného zemědělcům
7. 3. 2024
Ministr Výborný reaguje na protesty a požadavky zemědělců.
Obilí z Ukrajiny a Ruska
4. 3. 2024
Dovozy z Ukrajiny, stejně jako z jiných zemí, jsou pod přísnou kontrolou. V produkci obilovin je Česká republika soběstačná, proto jsou jejich dovozy malé a většinou jde o obilniny, které se použijí jako krmivo pro zvířata. Za loňský rok se do ČR podle Českého statistického úřadu z Ukrajiny dovezlo pouze 1,16 % obilovin ve srovnání s naší produkcí. Veškerý dovoz navíc velmi přísně kontrolují a…
Novinky v legislativě ochrany zeměpisných označení
27. 2. 2024
Na Ministerstvu zemědělství (MZe) se dnes konala konference k tématu Novinky v legislativním procesu ochrany zeměpisných označení. Akce se mimo jiné zúčastnila zástupkyně Evropské komise z generálního ředitelství Zemědělství a rozvoje venkova Katarína Baráthová. Dopolední část byla určena zástupcům státní správy a odpolední část byla zaměřena pro zemědělské producenty a provozovatele…
Pěstujte zeleninu, ne choroby - jak udržet škůdce rostlin na uzdě?
26. 9. 2023
Zdravé rostliny znamenají zdravé potraviny, kvalitní životní prostředí a udržitelnou budoucnost. Tvoří většinu naší stravy a čistí vzduch, který dýcháme. Důsledkem změny klimatu a globalizace jsou však v současné době rostliny na naší planetě vážně ohroženy. Šíření chorob a škůdců napadajících rostliny může vést k vážným hospodářským a ekologickým ztrátám, varují Evropský úřad pro bezpečnost…
Ministerstvo zemědělství a Greenpeace mají stejný cíl – chránit naše lesy
21. 9. 2023
Greenpeace vyzývá k paušálnímu zákazu těžby ve státních lesích starších 120 let. Takové opatření však nemá oporu v žádném odpovědném a odborném přístupu k péči o lesy a o krajinu. Bylo by navíc v přímém rozporu s principy trvale udržitelného lesnického hospodaření, jak jej v minulosti definovaly mezinárodní konference o ochraně lesů a životního prostředí. Rozumíme obávám a potřebám chránit naše…
Kvůli technickým potížím je dnes Státní pozemkový úřad nedostupný, podatelny ale fungují
31. 8. 2023
Státní pozemkový úřad (SPÚ) i jeho pobočky jsou dnes, ve čtvrtek 31. srpna, nedostupné. Kvůli technické závadě nefungují ani stránky úřadu. Zajištěn je však fyzický chod podatelen, a to podle aktuální otevírací doby do 16 hodin.
Zjednodušení administrativy: sucho už zemědělci nemusí dokládat individuálním potvrzením od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)
16. 6. 2023
Ministerstvo zemědělství zjednodušilo administrativu pro zemědělce při dokládání zásahu vyšší moci – sucha. Na díly půdních bloků zasažených suchem je nyní, a to i se zpětnou platností po podání žádosti, možné podat Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF) pouze ohlášení zásahu vyšší moci. Není už nutné individuálně dokládat potvrzení od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
Sezóna jahod začala, každý Čech jich ročně sní 2,5 kilogramu
9. 6. 2023
V těchto dnech začíná sklizeň jahod a s ní i možnost jejich samosběru. Jde o skvělou příležitost, jak si levněji opatřit kvalitní české jahody. Samosběr je v ČR velmi oblíbený a často využívaný, sklízí se tak asi 90 % ploch jahodových polí. Není proto problém s pracovní silou jako u sklizní jiných druhů ovoce. Podle prvních odhadů by letošní úroda mohla být průměrná, záleží ale na počasí.
Odborníci z evropských zemí připravují společnou platformu ke zvládání dopadů změny klimatu na lesy
2. 6. 2023
Česká republika hostila mezinárodní workshop „Managing biotic threats in forests - lessons learned from bark beetle calamities“, pořádaný Forest Europe ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, za podpory Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti v. v. i. (VÚLHM) a Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem (ÚHÚL).
EFSA spouští mezinárodní osvětovou kampaň EU si vybírá bezpečné potraviny #EUChooseSafeFood
17. 5. 2023
Po úspěšných dvou předchozích ročnících dnes Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v 16 členských státech EU spouštějí třetí ročník kampaně #EUChooseSafeFood. Cílem kampaně je připomínat, že při výběru potravin je důležité myslet i na to, zda suroviny, ze kterých jídlo připravujeme, jsou čerstvé a neobsahují nežádoucí látky.