Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Typ předpisu: | Vyhláška |
---|---|
Číslo předpisu: | 397/2021 Sb. |
Datum schválení: | 21. 10. 2021 |
Datum účinnosti: | 1. 1. 2022 |
Zdroj: | Sbírka zákonů |
---|---|
Částka: | 178/2021 (pdf) |
Ze dne: | 29. 10. 2021 |
Strana: | 5218 |
Nadřazený předpis: Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
Obsah - 397/2021 Sb. (Aktuální znění)
- § 1 Předmět úpravy
- § 2 Vymezení některých pojmů
- § 3 (1) Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny je uvedeno v příloze č. 1
- § 4 (1) Označení "rosolová marmeláda" lze použít pro marmelády, pokud výrobek neobsahuje žádnou nerozpustnou hmotu citrusových plodů, s výjimkou
- § 5 (1) Průměrným množstvím spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce je hmotnost spotřebitelského balení
- § 6 (1) Při výrobě džemu, džemu výběrového (Extra), džemu výběrového (Extra) speciálního, džemu výběrového (Extra) se sníženým obsahem
- § 7 (1) Podíl ovoce pro výrobu rosolu a rosolu výběrového (Extra) při použití vodných extraktů z ovoce se vypočítá odečtením hmotnosti
- § 8 (1) Citrusová kůra může být přechovávána v nálevu.
- § 9 (1) Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 6
- § 10 (1) Proslazená zelenina nebalená se skladuje při teplotě nejvýše 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 70 %.
- § 11 Skořápkové plody a arašídy
- § 12 (1) Členění hub na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 14
- § 13 (1) Čerstvé houby volně rostoucí a čerstvé houby pěstované se skladují a přepravují při teplotách od 0 °C do 10 °C; při uvádění na
- § 14 (1) Členění konzumních brambor a výrobků z brambor je uvedeno v příloze č. 16
- § 15 (1) Hlízy brambor konzumních musí odpovídat deklarované odrůdě, musí být zdravé, celé, čisté, pevné, růstem nepopraskané a nedeformované, bez nadměrné
- § 16 (1) Před balením do spotřebitelských obalů mohou být hlízy brambor konzumních upravovány praním nebo kartáčováním.
- § 17 Banány
- § 18 Technický předpis
- § 19 Přechodná ustanovení
- § 20 Zrušovací ustanovení
- § 21 Účinnost
- Příl.1 Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
- Příl.2 Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
- Příl.3 Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
- Příl.4 Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
- Příl.5 Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
- Příl.6 Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
- Příl.7 Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
- Příl.8 Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
- Příl.9 Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky
- Příl.10 Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
- Příl.11 Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
- Příl.12 Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
- Příl.13 Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
- Příl.14 Členění hub na skupiny a podskupiny
- Příl.15 Seznam volně rostoucích hub, včetně volně rostoucích hub určených pouze k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely
- Příl.16 Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
- Příl.17 Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
- Příl.18 Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor