Informace pro produkční rybáře, výrobce, zpracovatele
Informace pro produkční rybáře, výrobce, zpracovatele a obchodníky s ohledem na produkty rybolovu a akvakultury.
Dne 22.12.2009 vyšlo v úředním věstníku Evropské unie:
Nařízení Rady (ES) č. 1224/2009 ze dne 20. listopadu 2009 o zavedení kontrolního režimu Společenství k zajištění dodržování pravidel společné rybářské politiky.
Toto nařízení nabylo účinnosti 1.1.2010.
Cílem kontrolního nařízení je:
Zkvalitnění a zefektivnění veškerých kontrolních činností týkajících se produktů rybolovu a akvakultury v rámci EU, a to s ohledem na cíle Společné rybářské politiky, kdy musí být zajištěno plně udržitelné využívání rybolovných zdrojů.
Jedním z hlavních cílů tohoto kontrolního nařízení je rovněž zajištění dohledatelnosti a možnosti zpětného vysledování u všech produktů rybolovu a akvakultury na všech úrovních pohybu zboří od výrobce až ke konečnému spotřebiteli.
V Úředním věstníku EU dne 30.4.2011 vyšlo:
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 404/2011
ze dne 8. dubna 2011, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1224/2009 o zavedení kontrolního režimu Společenství k zajištění dodržování pravidel společné rybářské politiky.
Úkoly, které vyplynou z těchto právních aktů pro dotčené subjekty v České republice:
Z hlavy IV tohoto prováděcího nařízení Komise - Kontrola uvádění na trh, kapitola I - Sledovatelnost - která se použije od 1. ledna 2012, vyplývá pro české subjekty:
Na základě daného nařízení Komise je nutné, aby spotřebitel byl náležitě informován o všech nabízených produktech rybolovu a akvakultury, které jsou nabízeny k maloobchodnímu prodeji. Tato povinnost se týká všech produktů rybolovu a akvakultury, které jsou buď vlastní produkce, dovezené do České republiky nebo z České republiky vyvážené.
Na štítku nebo příslušném označení produktů rybolovu a akvakultury musí být uvedeno :
- obchodní označení,
- vědecký (latinský) název druhu,
- způsob produkce,
- příslušná zeměpisná oblast/oblast odlovu.
Vědecký název by měl být také uváděn na reklamních letácích a billboardech.
Jestliže byl produkt rybolovu nebo akvakultury dříve zmrazen, na štítku nebo příslušném označení se musí uvést slovo „rozmrazeno“. Není-li toto slovo na maloobchodní úrovni uvedeno, má se za to, že produkty rybolovu a akvakultury nebyly dříve zmrazeny a později rozmrazeny.
Slovo „rozmrazeno“nemusí být uvedeno na :
a) produktech rybolovu a akvakultury dříve zmrazených pro účely ochrany zdraví a bezpečnosti v souladu s přílohou III oddílem VIII nařízení (ES) č. 853/2004 a
b) produktech rybolovu a akvakultury, které byly rozmrazeny před uzením, solením, vařením, konzervováním, sušením nebo kombinací těchto postupů.
Provozovatelé připojí informace o produktech rybolovu a akvakultury prostřednictvím identifikačního nástroje, jako je například kód, čárový kód, elektronický čip nebo podobné zařízení či označovací systém:
a) od 1. ledna 2013 k produktům rybolovu, na které se vztahuje víceletý plán,
b) od 1. ledna 2015 k ostatním produktům rybolovu a akvakultury.
Ministerstvo zemědělství upozorňuje všechny producenty, dovozce, vývozce, přepravce, velkoobchodní organizace, provozovatele skladů i mrazíren a chladíren, jakož i subjekty prodávající zboží v maloobchodní síti včetně provozovatelů restaurací nabízejících pokrmy z ryb, že produktům rybolovu a akvakultury bude díky uvedeným nařízením věnována do budoucna na celém území Evropské unie zvýšená pozornost.
Pohyb tohoto zboží (produktů rybolovu a akvakultury) dovezeného i vyprodukovaného na domácí půdě, bude sledován přísněji něž tomu bylo v minulých letech. Evropská komise klade u všech těchto produktů velký důraz na vysledovatelnost zboží, a to až po moment předání konečnému spotřebiteli. Není přípustné, aby se na velkoobchodním i maloobchodním trhu objevovaly výrobky, u nichž nelze určit původ, druh a způsob produkce.
Důsledné dodržování platných veterinárních předpisů, hygienických a obchodních norem je rovněž nezbytností. Všechny tyto skutečnosti budou podléhat častějším kontrolám ze strany Celní správy České republiky, Státní zemědělská a potravinářská inspekce - SZPI, Státní veterinární správy ČR, a Krajských hygienických stanic a to na všech úrovních pohybu zboží až po moment předání konečnému spotřebiteli.
revize ke dni 30.6.2016.