Brambory a bramborový škrob
Pěstování brambor má v České republice dlouholetou tradici. Brambory jsou zlepšující plodinou v osevním postupu. Dlouhou tradici má i zpracování brambor, v současnosti především výroba bramborového škrobu, který má všestranné použití v potravinářském, papírenském a textilním průmyslu. Plochy pěstovaných brambor se ročně pohybují okolo 30 000 ha, výroba bramborového škrobu pak okolo 30 000 tun.
Brambory jsou jednou z nejdůležitějších zemědělských komodit s významnou nutriční hodnotou. Vedle vysokého obsahu polysacharidů, vhodných jako zdroj energie, mají nutričně velmi hodnotné bílkoviny rostlinného původu. Brambory mají poměrně vysoký obsah vitamínů, minerálů a antioxidačních látek. Antioxidanty chrání lidský organismus před škodlivými účinky volných radikálů, jejichž působení může být jednou z příčin vážných civilizačních chorob.