Vinařství Ludwig představilo světový unikát: hroznovou moučku
Moravské vinařství s více než 130letou tradicí přináší inovativní produkt pro zdravý životní styl.

Vinařství Ludwig, které sídlí na hranici katastru vinařské obce Němčičky a vyhlášené Republiky Kraví hora v Bořeticích, představilo skutečný světový unikát. Hroznová moučka je blahodárně zdraví prospěšný produkt, který najde široké uplatnění ve zdravotnictví a moderním potravinářství. Tento inovativní produkt je vyráběn ze zbytkové biomasy při výrobě vína, takzvaných matolin, které zahrnují hroznové slupky, dužinu a pecičky. Matoliny se při výrobě inovativně vysouší ve speciální sušičce, následně se pečlivě oddělí pecičky a slupky s dužinou se pomelou v moderním mlýně na velmi jemnou moučku.
Hroznová moučka z vinařství Ludwig spojuje tradici s inovací a nabízí přirozeně bezlepkovou alternativu pro pečení a cukrářství s vysokým obsahem vlákniny, polyfenolů a antioxidantů. Příběh tohoto produktu je dílem majitele vinařství Ing. Ludvíka Šlancara, CSc., a jeho týmu, přičemž otcem myšlenky byl pan profesor Vlastimil Fic. Ve středu 17. září 2025 proběhl ve vinařství workshop věnovaný médiím, kde erudovaní odborníci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu a Slovenské technické univerzity Bratislava prezentovali výsledky výzkumů tohoto inovativního produktu.