Asijský bar roku připravuje v Tokiu koktejly z českých ovocných pálenek
Tento týden hostil světoznámý časopis Tatler v thajském Bangkoku soutěž Best of Asia, v rámci níž vyhlašoval 100 nejlepších restaurací, hotelů a barů napříč Asií.
V posledně jmenované kategorii uspěl i tokijský Bar Benfiddich, jenž byl zároveň označen za asijský bar roku 2024. Podnik je proslulý používáním lokálně pěstovaných bylinek v kombinaci s exkluzivními destiláty z celého světa. Jedním z nejnovějších přírůstků v jeho portfoliu, jež má značný vliv i na zbytek japonské barové scény, jsou rovněž české ovocné pálenky: hruškovice, borovička či meruňkovice.
Dva z hlavních barmanů Benfiddich se v polovině září tohoto roku účastnili semináře o českých destilátech, pořádaného za podpory ministerstva zemědělství v prostorách českého velvyslanectví v Tokiu. Seznámili se zde s historií, tradicí a specifiky zejména českých ovocných pálenek a měli rovněž možnost ochutnat vzorky od několika domácích výrobců. Jejich zástupce se následně účastnil incomingové mise do České republiky na začátku listopadu, v rámci níž zavítal do lihovarů v Čechách i na Moravě. Díky shora uvedeným aktivitám jsou české destiláty zastoupeny v nabídce tohoto prestižního japonského baru a rovněž z nich připravené smíchané nápoje přispěly k úspěchu podniku v mezinárodní soutěži. Mezi oblíbené koktejly zde patří například variace nápoje gin tonic z české borovičky s japonským melounem nebo variance na oblíbený asijský drink “high ball” z české meruňkovice.
Japonská barová scéna patří v Asii k těm nejvyhlášenějším. Pouze v hlavním městě Tokiu lze navštívit více než 30 tis. barů a zalistování v těch nejvýznamnějších podnicích představuje otevřené dveře k zákazníkům.
Zpracovala:
Veronika Vanišová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil CZ: +420 603 350 236, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz