Základní informace o mezinárodních organizacích
Novinky z FAO – Index cen potravin FAO v červnu mírně vzrostl kvůli vyšším cenám masa, mléčných výrobků a rostlinných olejů
4. 7. 2025
Index cen potravin FAO (FAO Food Price Index, FFPI) dosáhl v červnu 2025 průměrné hodnoty 128,0 bodu, což je nárůst o 0,7 bodu (0,5 %) oproti květnu.
Novinky z OECD – Sucho v globálním výhledu OECD
4. 7. 2025
Dopady sucha rostou a překračují hranice, ať jde o sucho meteorologické, zemědělské nebo hydrologické. Mezinárodní spolupráce v této oblasti je proto dlouhodobě nezbytná a veřejný i soukromý sektor v ČR tuto skutečnost reflektuje.
Novinky z FAO – Zhoršující se potravinové zabezpečení v rozvojových zemích - pět zemí na pokraji hladomoru
20. 6. 2025
Nová společná zpráva Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světového potravinového programu (WFP) odhaluje kritické zhoršení potravinového zabezpečení ve třinácti světových „hladových ohniscích“. Pět z nich, Súdán, Palestina, Jižní Súdán, Haiti a Mali, čelí akutnímu riziku hladomoru.
Novinky z OECD – potravinové ztráty a plýtvání
13. 6. 2025
Snižování potravinových ztrát a plýtvání potravinami je příkladem trendu, který v jednotlivých zemích významně urychlila mezinárodní spolupráce a přijaté mezinárodní závazky.
Aktuality z FAO – Klimatické změny ohrožují zemědělskou produkci, Index cen potravin
6. 6. 2025
Nová data zveřejněná Organizací pro výživu a zemědělství OSN (FAO) varují, že klíčové plodiny, jako jsou pšenice, káva, fazole či maniok, mohou do roku 2100 ztratit až polovinu nejvhodnějších oblastí pro pěstování.
Novinky z OECD – Politika orientovaná na místo
30. 5. 2025
V polovině května zveřejněný souhrn poznatků o místně orientované politice reaguje na obnovený zájem o local / place-based mechanismy a jejich potenciál řešit prostorově diferencovaná tržní selhání a přispívat k transformaci.
Novinky z FAO – Akutní hlad a podvýživa v nejzranitelnějších regionech světa byl v r. 2024 dál na vzestupu
23. 5. 2025
Podle nové Zprávy o globálních potravinových krizích (GRFC) roste akutní potravinová nejistota a dětská podvýživa již šestým rokem po sobě. V roce 2024 se další miliony lidí v nejzranitelnějších oblastech ocitly na pokraji přežití.
Novinky z OECD – Nabídka podpory OECD v oblasti vědecko-výzkumné spolupráce
16. 5. 2025
Pokud budete v roce 2026 pořádat mezinárodní akci o výzkumných otázkách týkajících se zemědělství, potravinářství, rybolovu nebo lesnictví, nebo pokud byste chtěli spolupracovat s výzkumníky v jiné zemi, aby pomohli vašemu výzkumnému projektu, zvažte možnost požádat o finanční podporu z programu CRP.
Novinky z FAO – Index cen potravin FAO v dubnu 2025 vzrostl kvůli vyšším cenám obilovin, mléčných výrobků a masa
9. 5. 2025
Index cen potravin FAO* (FFPI) dosáhl v dubnu 2025 průměrné hodnoty 128,3 bodu, což je o 1,2 bodu (1,0 procenta) více než v březnu. Zvýšení indexů cen obilovin, mléčných výrobků a masa převážilo nad poklesy cen cukru a rostlinných olejů. Celkově byl FFPI o 9,0 bodu (7,6 procenta) vyšší než před rokem, ale stále o 31,9 bodu (19,9 procenta) nižší než maximum dosažené v březnu 2022.
Novinky z OECD – Perspektivy v syntetické biologii
2. 5. 2025
Souhrnný pohled na vývoj syntetické biologie v dalších 5 až 10 letech a na oblasti s očekávanými nejvýraznějšími dopady nabízí dokument zachycující průběh expertních diskusí z posledních dvou let.